Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη και οι φίλοι δηλαδή που μετείχαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ψήφισαν μια από τα ίδια, κυρίως στην περιφέρεια, φέρνοντας στις δύο πρώτες θέσεις δύο πρόσωπα που απευθύνονται σε ένα κοινό το οποίο ζει ημέρες δεκαετίας 1980 και περιμένει να αναστηθεί ένα κόμμα που σήμερα δεν υπάρχει.

Ο «ούτε ούτε» πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στην πρώτη θέση περνώντας στον δεύτερο γύρο και έχοντας αποδείξει ότι αδυνατεί να πείσει τους εκτός ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους ότι διαθέτει τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να διεκδικήσει την εξουσία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μετά το θρίλερ με τον Παύλο Γερουλάνο εμφανίζεται να μπαίνει δυναμικά στη μάχη για την ηγεσία αφού κατάφερε να καταλάβει τη δεύτερη θέση έχοντας τη δυνατότητα στον δεύτερο γύρο να προσεταιριστεί ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν να συνεχίσει τη θητεία του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και είναι, όπως φάνηκε, η πλειοψηφία.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκαν με την κυβερνησιμότητα αλλά με την περιχαράκωση μιας εικόνας που ξεκινά και τελειώνει στην ανδρεοπαπανδρεϊκή λογική με τους μηχανισμούς να κυριαρχούν, κάτι που επιβεβαιώνεται από την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο αριθμός αυτών που ψήφισαν δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσέλκυσε νέους ψηφοφόρους.

Το ίδιο και το γεγονός πως στην περιφέρεια κυριάρχησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και στην Κρήτη, που είναι και η γενέτειρά του. Και γιατί λέμε πως έπαιξε ρόλο ο μηχανισμός; Μα διότι λειτούργησε υπέρ του νυν προέδρου, ο οποίος σε διαδοχικές εκλογικές μάχες δεν έχει καταφέρει να πετύχει κανέναν στόχο. Ούτε καν αυτόν της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται και τότε σε κατάσταση διάλυσης.

Η κυβερνησιμότητα δεν έπαιξε ρόλο. Ο Χάρης Δούκας απέκτησε ένα αβαντάζ ως νέο πρόσωπο. Ως πρόσωπο που δεν έχει εμπλακεί στη διακυβέρνηση της χώρας, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Στην περίπτωση του Παύλου Γερουλάνου, πάντως, ρόλο έπαιξε η κάθοδος της Άννας Διαμαντοπούλου και το ισχυρό ποσοστό που έλαβε, καταλαμβάνοντας όμως την τέταρτη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, ο δεύτερος γύρος είναι μπροστά. Οι ψηφοφόροι, όσοι πάνε να ψηφίσουν –δεδομένου ότι στο, δεύτερο γύρο μειώνεται το ενδιαφέρον– θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ δύο υποψηφίων, εκ των οποίων ο ένας έχει μετρήσει ήττες και έχει καταγράψει ήδη την αδυναμία να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση.

Σημειώνεται πάντως ότι ό Νίκος Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο έχει χάσει περίπου 7% σε σχέση με τον πρώτο γύρο του 2021 και μερικές χιλιάδες ψήφους, κάτι που θα μετρήσει ενδεχομένως στον δεύτερο, δείχνει όμως ότι ίσως δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.