Εντός του Δεκεμβρίου φέρνει στην πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του.

«Μέσα στον Δεκέμβριο θα παρουσιάσουμε το Σχέδιο Νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Είναι προγραμματική μας δέσμευση και κίνηση εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά συμβαίνοντα, ουσιαστικά πρόκειται για διόρθωση μια ιστορικής εκπαιδευτικής ανορθογραφίας. Παράλληλα, θα ενισχύουμε τα Δημόσια Πανεπιστήμια, η στήριξη των οποίων αποτελεί προτεραιότητα μας», δεσμεύθηκε ο υπουργός Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον Ακη Σκέρτσο, «η κυβέρνηση, μετά από ένα πολύ δύσκολο πρώτο τρίμηνο, με απρόσμενες φυσικές καταστροφές ιστορικού μεγέθους που δεν έχει ξανασυναντήσει η χώρα μας τόσο ως προς τις πυρκαγιές όσο και ως προς τις πλημμύρες [...] έχει βρει ένα πολύ καλό βηματισμό, μεταρρυθμιστικό βηματισμό. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια πρέπει να κάνει άλματα» στη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γι' αυτό, «τα επόμενα χρόνια αρχής γενομένης από το 2024 θα υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σπριντ στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη με το νέο δικαστικό χάρτη με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης στα ευρωπαϊκά όρια και φυσικά στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους όπως γίνεται π.χ. με την ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων. Στους "μπλε φακέλους" που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στα μέλη της κυβέρνησης υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης με περισσότερες από 100 μεταρρυθμίσεις για την επόμενη τετραετία, η πλειονότητα των οποίων αποτελεί μέρος και του εθνικού σχεδίου ανθεκτικότητας και ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.».

Από την άλλη, «δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Η δουλειά που πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν είναι ούτε εύκολη ούτε λίγη. Και μόνο η ανάταξη της Θεσσαλίας αποτελεί εθνικό εγχείρημα ιστορικών διαστάσεων. Αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσουμε και να αναζωογονήσουμε την περιοχή, να την κάνουμε καλύτερη και ασφαλέστερη, να στηρίξουμε τους ανθρώπους της».

Κάνοντας, τέλος, λόγο για «πολυδύναμο, ριζοσπαστικό, συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό», ο Ακης Σκέρτσος διεμήνυσε πως δεν υπάρχει «κανένας εφησυχασμός. Η κυβέρνηση πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, πατώντας σταθερά στη γη. Το αποτέλεσμα των διπλών εθνικών εκλογών δεν το εκλάβαμε σαν λευκή επιταγή στη ΝΔ αλλά ως ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν. Να σαρώσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω, να εφαρμόσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα για να βελτιώσουμε τη ζωή και τις προοπτικές των πολιτών. Το 41% που πήρε η ΝΔ είναι και ο πήχης της ευθύνης μας. Το έχουμε πει και το εννοούμε: αντίπαλος της Ν.Δ. και της κυβέρνησης παραμένουν τα προβλήματα των πολιτών και του βαθέως κράτους, που αντιστέκεται, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, και όχι το τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα».

Σε ότι αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια η ίδρυσή τους θα στηρίζεται ουσιαστικά στο σύστημα που ακολουθεί και η Κύπρος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Προσχέδιο Νόμου θα προβλέπει τα εξής:

  • Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού
  • Θα τεθούν   διαδικασίες επιλογής και προαγωγής των φοιτητών.
  • Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).
  • Θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται   η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.
  • Ε. Θα αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.
  • Ζ. Θα δίνεται   η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων   στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς