fbpx

Μετράει κουκιά και ετοιμάζεται για νέα ήττα 

by pavlos

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να απέφυγε τις κορόνες και το σκληρό ροκ, δεν κατάφερε όμως να δείξει πως διαθέτει πρόταση.

 

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

 

Η «kolotoumpa» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, όταν τα νταούλια που θα χτυπούσαν για να χορεύουν οι αγορές σίγησαν, δικαιολογήθηκε ως «αυταπάτες» που υπήρχαν αναφορικά με τη στάση των εταίρων και των αγορών. Μόνο που οι αυταπάτες δείχνουν να συνεχίζονται και η έλλειψη ενσυναίσθησης ως προς τις διεθνείς κρίσεις που πλήττουν και την Ελλάδα είναι αισθητή αφού ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να διαθέτει το μαγικό ραβδί που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Από την ακρίβεια μέχρι τα Ελληνοτουρκικά, ίσως και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στο κοινό του τηλεοπτικού σταθμού, χαρακτηριστικά. Από το θέμα του προγράμματος στήριξης της κοινωνίας που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη έως τα Ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την οποία το κόμμα του τηρεί μια στάση που προβληματίζει βάζοντας στο ίδιο πεδίο και τις ΗΠΑ.

Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι η προσπάθεια να πείσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις εκλογές θυμίζοντας τον Παύλο Πολάκη που δηλώνει πως προηγούνται τουλάχιστον τέσσερις μονάδες. Ουσιαστικά την ώρα που μια ακόμη δημοσκόπηση έβλεπε το φως της δημοσιότητας, καταγράφοντας διαφορά της τάξεως του 8,7% υπέρ της ΝΔ, δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές».

 

Δεν του βγαίνει

Επανέλαβε, βέβαια, ότι αν δεν είναι πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει σε κυβέρνηση. Αποκάλυψε όμως την πραγματική αιτία παρά τα περί ηθικής νομιμοποίησης και άλλων τινών που ανέφερε. Η αιτία είναι πως δεν βγαίνουν τα… κουκιά. Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα όποια και αν είναι η εικόνα της Βουλής το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική. «Αν είμαστε δεύτεροι, δύσκολα θα μας βγαίνουν τα κουκιά», ομολόγησε.

Ο ίδιος πάντως στην περίπτωσή ήττας ξεκαθάρισε πως δεν το κουνάει από την καρέκλα του προέδρου. «Ολοι κρινόμαστε» είπε, αλλά συνέχισε διευκρινίζοντας πως «εγώ εξελέγην πολύ πρόσφατα από τη βάση του κόμματος, έχω ούτως ή άλλως μια εντολή τριετούς θητείας».

Αυτό όταν περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν ανοιχτά, και όχι για πρώτη φορά, ότι διαφωνούν με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούν με τους υψηλούς τόνους, τη διχαστική ρητορική και την εμφυλιοπολεμικού τύπου λογική, κυρίως όμως με τον εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής του τόπου που φτάνει στο σημείο να επιδιώκεται ταύτιση ακόμη και των μελών της ΝΔ με βιαστές και παιδοβιαστές.

 

Μαγικές λύσεις

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως εμφανίζεται να διαθέτει την ικανότητα να λύσει όλα τα προβλήματα και μοιραία γίνεται ο συνειρμός με τη λύση που είχε προτείνει προτού γίνει κυβέρνηση για τα μνημόνια. Δηλαδή, το σκίσιμό τους με έναν νόμο και ένα άρθρο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι εν μέσω κρίσεων (που για τον Αλέξη Τσίπρα ευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης) δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, όπως θα αντιμετώπιζε την πανδημία με λιγότερους θανάτους ίσως και καθόλου, θα λύσει τα Ελληνοτουρκικά με κινήσεις ματ που θα εγκλωβίσουν τον Ερντογάν, θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα δώσει χρήματα στον λαό.

Η δε απάντησή του για το πού θα βρει τα χρήματα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει προτείνει ήταν αυτή που έδωσε και την πλήρη εικόνα για τον τρόπο που λειτουργεί και κυρίως για το τι θα εφαρμόσει εάν ο λαός του δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές.

«Τα δημόσια έσοδα στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7 δισ. Τα 4 δισ. οφείλονται σε έμμεση φορολογία, σε ΦΠΑ, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, δηλαδή αυτό που πληρώνουν όλοι, φτωχοί και πλούσιοι, κυρίως οι μεσαίοι λεηλατούνται απ’ αυτό. Αρα, λοιπόν, όταν έχουμε αύξηση εσόδων 7 δισ. και το κόστος των μέτρων που προτείνουμε είναι 5 δισ., αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειάζεται να τα βρούμε κάπου τα λεφτά» ήταν η απάντησή του.

 

Το φετίχ του Εβρου

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του μεταναστευτικού, η διαχείριση του οποίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από όσα ειπώθηκαν, είναι σχεδόν αδύνατη. Επανέλαβε όσα λένε ο ίδιος και τα στελέχη του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο φράχτης στον Εβρο είναι περισσότερο… φετίχ.

«Η βασική κριτική μας στον φράχτη είναι ότι είναι περισσότερο ένα σύμβολο-φετίχ για κάποιους, που είναι αναποτελεσματικό. Σε κάποια σημεία των συνόρων σου είναι προφανώς ότι θα έχεις φράχτη. Στα τελωνεία, στις εισόδους δεν έχεις φράχτες; Μπορείς και να τους επεκτείνεις, αλλά μπορείς να το κάνεις σε όλα τα σύνορα αυτό;» αναρωτήθηκε όταν στις δημοσκοπήσεις 9 στους 10 δηλώνουν πως θέλουν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Και για τα Ελληνοτουρκικά έχει λύσεις. Διαπιστώνοντας πως «η Τουρκία βλέπει το τελευταίο διάστημα να αφήνεται από την Ελλάδα έδαφος για διεκδικήσεις» μίλησε για πιέσεις και διπλωματικές λύσεις που θα φέρουν τον Ερντογάν στην ανάγκη να συζητήσει και να φτάσει μέχρι και τη… Χάγη. Και αυτό λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις του πρέσβη επί τιμή Γ. Αϋφαντή για τον τρόπο με τον οποίο ικέτευε ο Γιώργος Κατρούγκαλος τον Τούρκο ομόλογό του.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να απέφυγε τις κορόνες και το σκληρό ροκ, δεν κατάφερε όμως να δείξει πως διαθέτει πρόταση. Επιβεβαίωσε ουσιαστικά τους λόγους για τους οποίους δεν πείθει και δεν αρέσει στους πολίτες.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα