Με τρία νέα μέτρα θα στηριχθούν οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντας, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό όλων των αγροτών που παράγουν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το πρώτο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αφορά την κάρτα καυσίμων, την απευθείας επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιουνίου. Αφορά σε φυσικά πρόσωπα και σε ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως και 30.000 ευρώ.
Η επιδότηση αφορά στην αγορά 60 λίτρων καυσίμων ανά μήνα με την τιμή να είναι μειωμένη κατά 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο.
Δεύτερον, ανακοινώθηκε η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή (στην αντλία) για τον μήνα Απρίλιο. Το μέτρο αφορά όλους τους αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.
Όπως διευκρινίστηκε, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές, από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και από ένα αγροτικό μηχάνημα. Το εν λόγω μέτρο αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6% από το 13% που ισχύει σήμερα.
Ο κ. Γεωργαντάς έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και για τη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα.
Μεταξύ των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί είναι τα εξής:
– Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
– Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
– Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
– Αύξηση κατά 50% στο πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Γεωργαντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει γνωστή και η «εργαλειοθήκη» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικά η παρέμβαση του Γώργου Γεωργαντά:
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίσουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι Έλληνες παραγωγοί, από προβλήματα που δημιούργησαν εξωγενείς παράγοντες.
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης δηλώσαμε ότι η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των αγροτών. Εκείνων που καθημερινά μοχθούν για να απολαμβάνουμε εμείς τα αγαθά των κόπων τους, αυτών που με την παραγωγή τους στηρίζουν την ελληνική οικονομία και ενισχύουν τις εξαγωγές. Την προσφορά τους αναγνωρίζει η κυβέρνησή μας με πρώτον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στηρίξαμε μέχρι τώρα έμπρακτα τους αγρότες με ενισχύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ.
Πριν από 21 ημέρες είχα δηλώσει ότι αφουγκραζόμαστε, στηρίζουμε, προωθούμε λύσεις και δρούμε γρήγορα. Και είχα τονίσει ότι θα είμαστε στο πλευρό των παραγωγών όσο απαιτηθεί.
Σήμερα, υλοποιώντας αυτές τις δεσμεύσεις, είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε πρόσθετα μέτρα.
Να θυμίσω ότι ήδη υλοποιούνται:
- Η επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα αφορά και τις γεωργικές – αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
- Η δέσμευσή μας για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα. Θα γίνει στη συνέχεια- με υπουργική απόφαση-η εξειδίκευση των επιδοτήσεων που δικαιούται ο κάθε καλλιεργητής, ανάλογα με τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην εφετινή δήλωση ΟΣΔΕ. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλη την χρονιά αυτή από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.
- Η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, η οποία έχει συντελεστεί και υλοποιείται στο 6%.
- Στη Βουλή βρίσκεται προς ψήφιση και η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα επίσης στο 6%.
- Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της διαδικασίας, μέσω της οποία θα εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι μας το 4% του τζίρου τους για ενίσχυση για τις ζωοτροφές.
- Αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο στην μεταφορά ζωοτροφών που αφορά την Κρήτη, μετά από υπουργική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Και
- Αναμένεται κατά 50% αύξηση του προγράμματος για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, για τη μεταφορά επίσης των ζωοτροφών.
Υπάρχει και κάτι άλλο που υλοποιείται και είναι πολύ σημαντικό :
- Εφέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, έχουμε ενεργοποιήσει την κάρτα του αγρότη μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών για κεφάλαιο κίνησης και ήδη πολλοί αγρότες το αξιοποιούν.
Σε συνέχεια αυτών των μέτρων, ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ, που έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται, στα σημερινά μέτρα – εκτός από τη συνέχεια της στήριξης με το ρεύμα- υπάρχουν δύο παρεμβάσεις , οι οποίες βοηθούν πάρα πολύ τους αγρότες:
- Η πρώτη παρέμβαση είναι αυτή που αφορά την κάρτα καυσίμων, δηλαδή την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, καθώς μέσα στους δικαιούχους είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βεβαίως και οι αγρότες που μπορεί να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου αυτού μέτρου για τα οχήματά τους, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.
- Η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή για τον μήνα Απρίλιο, αφορά όλους τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.
Πέρα από τα ανακοινωθέντα μέτρα και αυτά που υλοποιούνται αναμένουμε το επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανακοίνωση της «εργαλειοθήκης», η οποία θα δώσει, ίσως, τη δυνατότητα για περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση νέων παρεμβάσεων.
Αυτή η ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες και τότε θα μπορούμε, ειδικά για τους αγρότες, να δούμε εάν υπάρχει και άλλη δυνατότητα στήριξης».