Με την υπερψήφιση του ν/σχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων η κυβέρνηση κλείνει έναν πρώτο κύκλο μεταρρυθμίσεων, με σημείο αναφοράς τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2024 ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το... σήμα των άμεσων αλλαγών στο κράτος, την Παιδεία, την Υγεία και τη Δικαιοσύνη.

Με την επιστολική ψήφο, τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, τους νέους Ποινικούς Κώδικες και Κώδικες Δικονομίας εγκαινιάζει τη μεταρρύθμιση του κράτους. Με τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, τη λειτουργεία των απογευματινών ιατρείων και το πρόσφατο ν/σχέδιο για τα πανεπιστήμια δίνει το στίγμα των αλλαγών στους κομβικούς τομείς των δικαιωμάτων του πολίτη, της Υγείας και της Παιδείας.

Το επόμενο βήμα έρχεται ως συνέχεια των κυβερνητικών παρεμβάσεων της τελευταίας διετίας για τη στήριξη των πολιτών -κυρίως των πλέον ευάλωτων- απέναντι στην ακρίβεια. Συμπληρωματικά στα μέτρα του υπουργείου Ανάτυξης για τις τιμές των προϊόντων στο ράφι των σούπερ μάρκετ και της αντιμετώπισης πρακτικών αισχροκέρδειας, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, με άμεσο βήμα τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου. Οι αποφάσεις για το ακριβές ύψος του, που θα κινηθεί πάνω από τα 800 ευρώ, θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να έχει βάλει τον πήχη στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Ταυτόχρονα στο κυβερνών κόμμα, στο «στρατηγείο» της οδού Πειραιώς έχει δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για ύψιστη εκλογική ετοιμότητα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, στις οποίες ο πρωθυπουργός έχει δώσει εθνική σημασία. Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ κομβικής σημασίας για τη συσπείρωση της Ν.Δ. είναι το 15ο Συνέδριο του κόμματος, 5 έως 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο και η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου. Μέριμνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου της Ν.Δ. είναι στο ευρωψηφοδέλτιο να ενταχθούν στελέχη με ευθεία αναφορά στον χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά και πρόσωπα με υπερκομματική φυσιογνωμία.