fbpx

Μετανάστες και «ανθρωπιστές»: η επιτομή της υποκρισίας

by pavlos

Ουδέποτε ένα παγκόσμιο θέμα αντιμετωπίστηκε με τόση υποκρισία όσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η λέξη «υποκρισία» διαπερνά όλες τις πτυχές του. Και, μάλιστα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «υποκρισία εξωτερικού» και «υποκρισία εσωτερικού».

Ολοι οι σοβαροί άνθρωποι συμφωνούν ότι τα κράτη έχουν σύνορα και αυτά πρέπει να προστατεύονται. Οταν δεν προστατεύονται –όπως συνέβη στην ολέθρια περίοδο 2015-2016– οι εταίροι μας στρέφονται εναντίον μας και μας κουνούν το δάκτυλο. Οταν φυλάμε τα σύνορά μας, όπως συμβαίνει τώρα, δεχόμαστε πυρά για δήθεν pushbacks, με τους εταίρους μας έτοιμους να πιστέψουν οποιαδήποτε «καταγγελία» και όλα τα fake news.

Και όλα αυτά ενώ είδαν με τα μάτια τους τι συνέβη το 2020 στον Εβρο και πώς η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες – μια πρακτική που εξήγαγε και στη Λευκορωσία μέσω Ρωσίας.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τα γενικά προσκλητήριά του έφερε στη χώρα και διοχέτευσε στην Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει αποδεχθεί «τον ρόλο και την ευθύνη μιας χώρας-φύλακας σε μια Ευρώπη-φρούριο».

Υποστηρίζει δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της διότι πρόκειται για μείζον ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας, δεν φυλάει τα σύνορά της επειδή κάθε σοβαρή χώρα αυτό οφείλει να κάνει, αλλά το κάνει για λογαριασμό άλλων!

Δεν μένει έτσι καμιά αμφιβολία πως παραμένουν αμετανόητοι και θα επαναλάμβαναν τα λάθη και τις παραλείψεις του 2015-2016. Γι’ αυτό και επιλέγουν να «συμβουλεύουν» τι δεν πρέπει να κάνουμε, αλλά αποφεύγουν να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε.

Και είναι πάντα έτοιμοι να δυσφημήσουν τη χώρα, αποδεχόμενοι, χωρίς καμιά διασταύρωση, «καταγγελίες» διαφόρων ΜΚΟ, διασωστών και μεταναστών που δηλώνουν ό,τι θέλουν μέσω κινητών τηλεφώνων.

Και όλα αυτά ενώ καθημερινά αρκετοί άνθρωποι καταφέρνουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και ζητούν άσυλο. Και ενώ το Λιμενικό μας έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και δίνει το παρών σε κάθε ναυάγιο.

Οπότε περνάμε στην επόμενη υποκριτική συμπεριφορά: τηρώντας τη Σύμβαση της Γενεύης, η Ελλάδα παρέχει άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν τη διεθνή προστασία έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν εκτός της χώρας μας για τρεις μήνες. Οταν, με τη λήξη του τριμήνου, δεν επιστρέφουν, οι εταίροι μας αρχίζουν νέα φασαρία: Δεν επιστρέφουν διότι δεν τους εντάσσετε, μας λένε.

Και εδώ βρίσκεται η επιτομή της υποκρισίας! Εδώ και δύο χρόνια η ΕΕ δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ για την ένταξη. Τα κλώθουν από εδώ, τα κλώθουν από εκεί και ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης. Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Αντιθέτως, είχαν κάθε λόγο να βιαστούν. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ανάγκη από εργαζομένους και η εργασία αποτελεί το ανώτατο στάδιο της ένταξης.

Οι αρμόδιοι για την ένταξη Ευρωπαίοι υπουργοί είναι πολύ προβληματισμένοι. Διαπιστώνουν πως όχι μόνο δεν υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και επιστροφών, αλλά δεν υπάρχει καμιά βάση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ένταξης.

Και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πραγματοποιήσαμε μια πρώτη συνάντηση στη Βιέννη, ετοιμαζόμαστε να ξανασυναντηθούμε στο Βουκουρέστι και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Δικτύου και στην άσκηση πίεσης προς κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο θέμα της προστασίας και της ένταξης υπάρχει, βέβαια, και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ: οι ίδιοι άνθρωποι που προκάλεσαν ένα πρωτοφανές χάος και το αίσχος της Ειδομένης, αυτοί που άφηναν χιλιάδες παιδιά στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου και στα αστυνομικά τμήματα, αυτοί που επί των ημερών τους ζήσαμε τα πιο πολύνεκρα ναυάγια και που ουδέποτε ασχολήθηκαν με την ένταξη (το μοναδικό πρόγραμμα, το ΗΛΙΟΣ, υπεγράφη με τον ΔΟΜ λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και εφαρμόστηκε επί Νέας Δημοκρατίας), παριστάνουν τους ανθρωπιστές.

Λέξη αυτοκριτικής. Λέξη δεν λένε για όλα αυτά διάφοροι συκοφάντες που καταγγέλλουν τη χώρα. Λέξη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Κατά τη γνώμη τους, όλα ήταν καλώς καμωμένα. Η επιτομή του ψεύδους και της υποκρισίας!

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μπαίνει όποιος θέλει στη χώρα. Από εκεί και πέρα αδιαφορούν για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, αν γυναίκες και παιδιά θα ζουν σε άθλιες συνθήκες, αν θα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων. Η «δουλειά» τους τελειώνει με την είσοδο!

Ας το βάλουν, όμως, καλά στο μυαλό τους. Δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν. Διότι δεν έχει επιλέξει αυτούς ο ελληνικός λαός.

Η Ελλάδα, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πράττει συγχρόνως τρία πράγματα: προστασία των συνόρων, προστασία των ανθρώπων και ένταξη. Με τη διαφορά ότι οι συκοφάντες της χώρας έχουν αποτύχει και στα τρία…

 

Η Σοφία Βούλτεψη είναι Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ενταξη και βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ και δημοσιογράφος

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα