Αντιμέτωπη όχι μόνο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και με μια μετάλλαξη του κορωνοϊού φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρώπη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα ομάδας επιστημόνων.

Η μετάλλαξη προήλθε από Ισπανούς αγρότες και μεταφέρθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης το καλοκαίρι από τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην Ισπανία και επέστρεψαν στις χώρες τους. Ο μεταλλαγμένος αυτός ιός αποτελεί την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων σε αρκετές χώρες – στη Βρετανία και την Ισπανία το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%, στην Ιρλανδία το 60%, το 40% στη Γαλλία και την Ελβετία. Οι ειδικοί ονόμασαν την παραλλαγή αυτή 20A.EU 1 και η εξάπλωσή του, σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εγείρει ερωτήματα ως προς το εάν το δεύτερο κύμα θα μπορούσε να ελεγχθεί εάν ήταν πιο αποτελεσματική η παρακολούθηση στα αεροδρόμια και άλλους μεταφορικούς κόμβους. Για τους ειδικούς, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Από την εξάπλωσή του 20A.EU1 δείχνει σαφές πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που ήταν σε ισχύ, δεν ήταν σε πολλές περιπτώσεις αρκετά για να σταματήσουν τη μετάδοση παραλλαγών», σημείωσε χαρακτηριστικά η Εμα Χόντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Αυτό που μένει να απαντηθεί τώρα είναι εάν το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο ή πιο μολυσματικό από άλλα στελέχη. Οι ειδικοί δεν διαθέτουν αποδείξεις σχετικά, φαίνεται όμως πως η παραλλαγή 20A.EU 1 είναι αρκετά δυναμική ως προς τη μετάδοση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μετάλλαξη προέκυψε από αγρότες στη βορειοανατολική Ισπανία τον περασμένο Ιούνιο για να εξαπλωθεί ταχύτατα στον τοπικό πληθυσμό. Ρόλο στην ταχύτητα της μετάδοσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, έπαιξε η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των τουριστών, όπως η μη τήρηση των αποστάσεων.

Καλύτερα, στο μεταξύ, είναι τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου καθώς εκτιμάται πως το εμβόλιο που αναπτύσσει η Pfizer θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο προς διανομή έως τα Χριστούγεννα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπούρλα, δήλωσε σχετικά στους Τάιμς πως το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία διανύει το «τελευταίο μίλι» του, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Pfizer θα μπορούσε να παρέχει περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ το 2020. Η Βρετανία από την πλευρά της έχει αγοράσει ήδη 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, οι οποίες και θα διατεθούν στις ευπαθείς ομάδες.

Αντίθετα, για το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Astra Zeneca δεν αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα πριν από τα Χριστούγεννα. Οι δοκιμές του εμβολίου αυτού είχαν σταματήσει για ένα διάστημα τον περασμένο μήνα καθώς νόσησε εθελοντής που το είχε λάβει.

του Περικλή Δημητρολόπουλου από Τα Νέα