Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτό την Τετάρτη τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος επισκέφτηκε την Άγκυρα.
Στη συνάντηση, που κράτησε μία ώρα, ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Οι συναντήσεις του Αμιραμπντολαχιάν στην Τουρκία αφορούσαν την κατάσταση στην Παλαιστίνη, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις των τουρκικών αρχών.
Ο Ιρανός υπουργός και η αντιπροσωπεία του έφτασαν στην Άγκυρα μετά από συνομιλίες με αξιωματούχους του Κατάρ και την πολιτική ηγεσία της Χαμάς στη Ντόχα, αναφέρουν τουρκικά μέσα.
Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έχει οξύνει την ένταση στη Μέση Ανατολή.
Οι στενές σχέσεις του Ιράν με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ
Το Ιράν, που έχει στενότατες σχέσεις με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, έχει πάρει ανοιχτά το μέρος των Παλαιστινίων. Από την πλευρά της, η Τουρκία του Ερντογάν αναζητεί τρόπους να μεσολαβήσει, ενώ καταφέρεται κατά του Ισραήλ και διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χαμάς.
Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σημεία στη Μέση Ανατολή. Ο Ιρανός υπουργός είπε μάλιστα ότι ένοπλες ομάδες δεν θα μπορούν πλέον να ελεγχθούν εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά των αμάχων.
Νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.
Όπως δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου «αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα, οι συνέπειες θα είναι σκληρές».
Και συνέχισε: «το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου θα είναι υπεύθυνοι εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, εφόσον δεν αποτραπεί ο πόλεμος. Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να σφαγιάζει χωρίς διακρίσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα απαγορευμένα όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
LIVE: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan holds joint presser with his Iranian counterpart Hossein Amirabdollahian in Ankarahttps://t.co/uomQ8ICBfC
— TRT World Now (@TRTWorldNow) November 1, 2023
Από την πλευρά του ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η «Τουρκία δεν επιθυμεί η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πρώτα για μια κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για μόνιμη ειρήνη».
Turkish FM Fidan:
— TRT World (@trtworld) November 1, 2023
- International peace conference would be most appropriate platform for permanent peace
- We’re ready to take responsibility to be a guarantor country
- We put all efforts so that independent state of Palestine based on 1967 borders can be established pic.twitter.com/JJXQTds7ay
«Μια λύση είναι απαραίτητη που θα γίνει αποδεκτή από την Παλαιστίνη και τις χώρες της περιοχής» πρόσθεσε ο Φιντάν.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «αναλάβει την ευθύνη και να είναι εγγυητής» στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Ο Φιντάν κατήγγειλε περαιτέρω τα «διαφορετικά πρότυπα» για την Ουκρανία και την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο, πρέπει πάντα να ενεργούμε με ακεραιότητα και συνέπεια». «Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να ακούσει τη λέξη "κατάπαυση του πυρός" λόγω της θέσης της δίπλα στις ΗΠΑ, την οποία καθορίζει το Ισραήλ» υποστήριξε ο Φιντάν.
Επισημαίνοντας τις διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών χωρών, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να κάνει για μόνιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη.