Στα λεγόμενα...«ψιλά γράμματα» εμβαθύνουν οι δύο πλευρές,Τελ Αβίβ και Χαμάς, προκειμένου να καταλήξουν για την τύχη του σχεδίου εκεχειρίας στη Γάζα, που εμπνεύστηκε κατά βάση το Ισραήλ και παρουσίασε προσωπικά ο Τζο Μπάιντεν. Περισσότερο πρόθυμη για συμφωνία δείχνει σε μία πρώτη ανάγνωση η Χαμάς, την ώρα που η αντιπολίτευση στο Ισραήλ δίνει στήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου για να λειάνει τις όποιες ενστάσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς, για την οποία ο Μπάιντεν είπε ότι έλαβε την πρόταση από το Κατάρ, εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας θετικά. Η Χαμάς δήλωσε έτοιμη να εμπλακεί «θετικά και με εποικοδομητικό τρόπο» σε κάθε πρόταση που βασίζεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ανασυγκρότηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και «γνήσια» ανταλλαγή κρατουμένων. Πρέπει ωστόσο το Ισραήλ, όπως επισημαίνεται, να «ανακοινώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του σε μια τέτοια συμφωνία».
«Δίχτυ ασφαλείας» από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Νετανιάχου
Σε αυτό το σημείο των πρώτων αντιδράσεων από Ισραήλ και Χαμάς, έρχεται ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και καλεί τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα βάσει της οποίας η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους. Σε μία πρόσπάθεια μάλιστα να είναι πιο πειστικός για την αναγκαιότητα αποδοχής της πρότασης προσφέρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού.
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν. Στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να επιτευχθεί», γράφει ο Γιαΐρ Λαπίντ σε ανάρτησή του στο Χ και τονίζει:
«Υπενθυμίζω στον Νετανιάχου ότι διαθέτει ένα δίκτυ ασφαλείας από εμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».
Το νέο status που φέρνει στο πολεμικό μέτωπο η πρόταση Μπάιντεν
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται πλέον στην κρίση στη Μέση Ανατολή, με την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, να παρουσιάσει ο ίδιος την Παρασκευή την ισραηλινή πρόταση τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Στην πρώτη φάση θα ξεκινήσει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η Χαμάς θα απελευθερώσει «ορισμένο αριθμό» ομήρων – συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών – με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ορισμένα λείψανα νεκρών Ισραηλινών ομήρων θα επιστραφούν στις οικογένειές τους. Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας
Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των εν ζωή ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός θα αναβαθμιστεί σε «μόνιμη παύση των εχθροπραξιών».
Στην τρίτη φάση τυχόν λείψανα Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα θα επιστραφούν. Θα ξεκινήσει ένα «μείζον σχέδιο ανοικοδόμησης σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων» για τη Γάζα, με διεθνή και αμερικανική βοήθεια.
«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να ξεκινήσει η επόμενη μέρα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα.
Σηματοδοτώντας τη βούληση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την πρόταση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Μιλώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία και ότι κάθε χώρα που έχει σχέσεις με τη Χαμάς πρέπει να την πιέσει να το κάνει χωρίς καθυστέρηση.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, να απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του αμερικανικού κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος, Μάικ Τζόνσον.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε χθες ότι είχε εξουσιοδοτήσει τη διαπραγματευτική του ομάδα να παρουσιάσει τη συμφωνία, ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων και της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς.