Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί «αδυναμία» τις προτάσεις που γίνονται για συνομιλίες, μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών για επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι ο Πούτιν θεωρεί αδυναμία τις προτάσεις που γίνονται για συνομιλίες», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος σε ένα φόρουμ που διοργάνωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR.

«Αν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί θετικά ακόμη και σε μια πρόταση για συνάντηση στο Βατικανό, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει περισσότερο από όσο επιθυμούμε ή μπορούμε να φανταστούμε», ανέφερε ο Μερτς.

Σύμφωνα με πηγές και δημοσιεύματα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να μεταβεί το Βερολίνο την Τετάρτη για συναντήσεις με τον Μερτς και τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Το Spiegel και πηγές στο Reuters αναφέρθηκαν στην επίσκεψη Ζελένσκι.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα αυτά για την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου.

Σύμφωνα με το Spiegel, στις συνομιλίες που θα έχει ο Ζελένσκι θα συζητήσουν για την περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι δόθηκε στην Ουκρανία το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκε από τους συμμάχους της για να εξαπολύει πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει πλέον απολύτως κανένα όριο εμβέλειας για τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από εμάς, ούτε από τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Μερτς σε συνέδριο στο Βερολίνο τη Δευτέρα (26/5) σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της επιτιθέμενη σε στρατιωτικές θέσεις και στη Ρωσία».

Κρεμλίνο: Επικίνδυνη κίνηση η παροχή πυραύλων μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η άρση από τις ευρωπαϊκές χώρες των περιορισμών στις δυνατότητες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία θα ήταν μια επικίνδυνη κίνηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν αντίθετη με τις φιλοδοξίες για πολιτική διευθέτηση της κρίσης.