Την ευρωπαϊκή πολιτική σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα σχολίασε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλετών της ΝΔ, αναφέρθηκε στις διαδικασίες εντός ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
“Όλοι κοιτάζουν κριτικά την ΕΕ αλλά όλοι περιμένουν κάτι από αυτή. Ο μοναχικός δρόμος δεν είναι ο καλύτερος για την επίλυση των προβλημάτων. Η Ευρώπη έχει διαδικασίες που απαιτούν ομοφωνία, άρα είναι χρονοβόρες. Η υγειονομική κρίση ξάφνιασε την Ευρώπη” υπογράμμισε ο “γαλάζιος” ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ωστόσο, πως η πολιτική της Υγείας βρίσκεται σε εθνική αρμοδιότητα.
“Ευτυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την υγεινομική κρίση με σοβαρότητα και σύνεση, αντέδρασε πρώτη και έτσι η Ελλάδα είναι σε πλεονεκτική θέση. Αυτό δίνει πρόσθετη υπεραξία για την διαχείριση κρίσεων και την αξιοπιστία της χώρας” σημείωσε σχετικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η υγεινομική κρίση δεν προέκυψε από λάθη κυβερνήσεων όπως το 2008. “Εδώ οι διαχωριστικές γραμμές μπήκαν με ποιος το έκρινε σοβαρά και το αντιμετώπισε ανάλογα και ποιος ήταν λαϊκιστής” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ο κορωνοϊός θα δημιουργήσει μεγάλη “οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Θα ξανα μπουν διαχωριστικές γραμμές για το ποιος ακολουθεί τις καλύτερες πολιτικές”.
Ως εκ τούτου, επισήμανε, ότι η μεγάλη οικονομική ύφεση δεν έχει έρθει ακόμα, τονίζοντας την ανάγκη για λήψη “εμπροσθοβαρών μέτρων” κάτι που “πρέπει να καταλάβουν και οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ”.
Επιπλέον, ο κ. Μεϊμαράκης, εξήρε τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στην μέχρι τώρα αντιμετώπιση του κορωνοϊου, καθώς όπως είπε ψηφίστηκαν ομόλογα ανάκαμψης για τις δαπάνες του κορωνοϊού, διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν πρόκειται για ευρω-ομόλογα, θεσπίστηκε νέο ταμέιο αλλά και “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα δέχεται ομόλογα ανεξαρτήτως διαβάθμισης. Κάτι πρωτοφανές, θετικό και γρήγορο”.
“Εγκρίναμε δάνεια χωρίς μνημόνιο, κι αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό. Ναι θέλουμε χρόνο στη λήψη αποφάσεων, αλλά είναι χρονοβόρα διαδικασία η δημοκρατία” ανέφερε.
Τέλος, σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, υποστήριξε, πως δεν υπαρχει αντιπαράθεση μεταξύ χωρών βορρά και νότου “αλλά θέμα ποσόστωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών στο ΑΕΠ της ΕΕ”.
“Ο βορράς δεν θα αφήσει να καταρρεύσει μια μεγάλη οικονομία όπως η Ιταλία. Δεν είναι θέμα νότου και βορρά αλλά οικονομιών. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα επικρατήσουν οι σωστές,ισορροπημένες και σοφές αντιλήψεις εν τέλει” κατέληξε.
Τα Voucher της αστοχίας και το φάουλ Βαρουφάκη
Σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για το θέμα των προγραμμάτων τηλεκάρτισης των επιστημόνων, τα οποία η κυβέρνηση απέσυρε μετά τον ντόρο που προκλήθηκε για την προχειρότητα σε μια σειρά από πλατφόρμες.
“Είναι ένα κυβερνητικό ζήτημα, που όπως εξηγήθηκε, στην ουσία έληξε. Υπήρξε αστοχία, γιατί έπρεπε να ληφθούν γρήγορα μέτρα. Πλέον αποφασίζουμε γρήγορα με ατελή πληροφόρηση ή και παραπληροφόρηση. Υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου, κάτι που δεν υπήρχε στην εποχή μου” ανέφερε σχετικά.
Τέλος, αναφορικά με τη συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος παρά τα περιοριστικά μέτρα είχε επισκεπτεί την Αίγινα, αρνούμενος μάλιστα τον έλεγχο, επισήμανε πως “η διαχωριστική γραμμή μπαίνει στο ποιος αντιμετωπίζει σοβαρά τα πράγματα και ποιος όχι. Γι αυτο και βλέπετε τόσο μεγάλη κοινωνική αποδοχή (σ.σ. στα μέτρα της κυβέρνησης). Οι πολιτικοί έχουν και παιδαγωγικό ρόλο. Ήταν μεγάλο φαόυλ αυτό που έκανε ο κ. Βαρουφάκης. Γιατί δεν ειναι θεμα αντίστασης κατά του κράτους ή της κυβέρνησης. Είναι ζήτημα υγείας και μάλιστα σοβαρό. Δεν είναι θετικό του δείγμα του κ. Βαρουφάκη”.