Μηνύματα στην Αγκυρα στέλνει η διπλωματική «απόβαση» αύριο στην Αθήνα από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κοινή σύνοδο με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου

Σε γέφυρα μεταξύ ΕΕ και αραβικών χωρών φιλοδοξεί να μετατραπεί η Ελλάδα, ενεργοποιώντας και ενισχύοντας τους δεσμούς της με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δείχνουν να αποφέρουν καρπούς καθώς αναμένονται στην Αθήνα τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών του αραβικού κόσμου, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας, και ο υπουργός Επικράτειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να λάβουν μέρος σε μία ιδιαίτερης σημασίας πολυμερή σύνοδο με τους ΥΠΕΗ της Ελλάδας και της Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, διά ζώσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Μία σύνοδος που αποτελεί διεύρυνση του τριμερούς σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και αναδεικνύει τις δυνατότητες ενός νέου συμμαχικού χάρτη στην περιοχή, με διπλωματικές πηγές να υπογραμμίζουν τη σημασία της συγκέντρωσης των εν λόγω χωρών σε ένα τραπέζι συνεργασίας.

Πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι η σύνοδος αυτή είναι η έναρξη ενός φόρουμ φιλίας που έχει στόχο να δημιουργήσει έναν άξονα συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας, εδώ όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι των Βαλκανίων, της Δύσης και της Μέσης Ανατολής. Οι χώρες που ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη συνάντηση χαρακτηρίζονται ως κράτη με συναντίληψη όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με αναλυτές να σημειώνουν ιδιαίτερα ότι στο σχήμα συμμετέχουν τόσο η Αίγυπτος όσο και η Σαουδική Αραβία. Στόχος της συνεργασίας είναι να επεκταθεί και σε τομείς όπως οι εμπορικές σχέσεις, οι επενδύσεις και η ενέργεια και όπως έχει υπογραμμιστεί και στις συναντήσεις των τριμερών σχημάτων, έχει επίκεντρο τη θετική ατζέντα και δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών. Αντίθετα οι συμμετέχοντες δηλώνουν ανοιχτοί και στη διάθεση άλλων κρατών να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται τις ίδιες αρχές.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι αντίστοιχες συζητήσεις έγιναν και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ για να λάβει μέρος στη συνάντηση, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να είναι στην Αθήνα για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει η συμμετοχή του, επίσημα ή ως «παρατηρητής» στο δείπνο που θα ακολουθήσει, ενώ ενδιαφέρον είχε εκφράσει και η Γαλλία. Η Ελλάδα επιδιώκει έναν ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να έχει στραφεί εδώ και καιρό – κυρίως από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά – στην εμβάθυνση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, τόσο για την ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών της Αθήνας αρχικά, όσο και για τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών διεθνούς σημασίας.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, που διατηρούν και ενισχύουν παράλληλα και το στίγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, προκαλούν και την αντίδραση της Αγκυρας, καθώς υπογραμμίζουν τον αναθεωρητικό της ρόλο στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2020 η Τουρκία είχε αντιδράσει στην πενταμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αίγυπτου – Γαλλίας – ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για έναν «άξονα του κακού». Για την ελληνική πλευρά αντίθετα η στόχευση περιγράφεται ως ένας άξονας φιλίας και μία ακόμα αφετηρία για τη διεύρυνση των παραδοσιακών σχημάτων και την εξέλιξή τους σε παράγοντες με αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Σχήματα τα οποία παρακολουθούν και στηρίζουν και οι ΗΠΑ.

Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκαλούν οι S-400 στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τον υπουργό Αμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει («Χουριέτ») ότι «είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις στη βάση του μοντέλου που εφαρμόζεται και στα S-300 της Κρήτης. Δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε συνεχώς». Κάλεσε δε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να είναι «ρεαλιστής» όσον αφορά την πολιτική του απέναντι στην Τουρκία.

Και στρατιωτική συνεργασία με το αραβικό τόξο

Η αναχώρηση της φρεγάτας «Υδρα» την περασμένη Κυριακή για το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού, σηματοδοτεί εκ νέου την εμβάθυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες του ευρύτερου αραβικού – μουσουλμανικού τόξου και της Μέσης Ανατολής.

Οι συμμαχίες που οικοδομεί συστηματικά η χώρα μας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, με στόχο να ανακοπούν προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά και για να εδραιωθεί η ασφάλεια στην περιοχή, αποτυπώνονται και στο αμυντικό πεδίο. Δεν είναι τυχαίο ότι η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας – Αμπου Ντάμπι έχει ενισχυθεί σημαντικά με κοινές ασκήσεις, μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας και επαφές σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο. Οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών κορυφώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την υπογραφή πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το έτος 2021 (Military Cooperation Program – MCP 2021), παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Σημειώνεται ότι τα Εμιράτα συμμετείχαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 10». Και βέβαια τον περασμένο Σεπτέμβριο τέσσερα αεροσκάφη F-16 των ΗΑΕ με το ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό συμμετείχαν σε ασκήσεις στη Σούδα με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών να επισφραγιστεί με μια επίσκεψη στο Αμπου Ντάμπι του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΕΕΕΘΑ.

Σε παρόμοιο επίπεδο στον αμυντικό τομέα κινούνται και οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το προσεχές χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και εντός του Φεβρουάριου, προγραμματίζεται άφιξη μαχητικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας στην Κρήτη με στόχο τη συνεκπαίδευσή τους με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει ακόμα πιο κοντά το τελευταίο χρόνο με αφορμή και τις συζητήσεις για τον πιθανό δανεισμό από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία μιας συστοιχίας πυραύλων Patriot.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί, και κάθε χρόνο που περνάει γίνεται όλο και στενότερη, η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας – Καΐρου όχι μόνο με την άσκηση «Μέδουσα» που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, μία επί ελληνικού και μία επί αιγυπτιακού εδάφους, αλλά και με πολλές άλλες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

των Αλεξάνδρας Φωτάκη και Μάνου Χαραλαμπάκη από Τα Νέα