H Europol, εξάρθρωσε μεγάλο δίκτυο διακινητών σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι διακινητές έβαζαν σε μεγάλο κίνδυνο τους μετανάστες καθώς στοίβαζαν μέχρι και 50 ανθρώπους σε βάρκες που ήταν κατάλληλες το πολύ για 10 άτομα.
H Europol με τη συνεργασία των αστυνομιών από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο εξάρθρωσαν μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες διακίνησης μεταναστών που δρούσε στη Μάγχη.
Στην επιχείρηση με το όνομα Task Force Wave, συμμετείχαν 600 αστυνομικοί. Πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε 28 τοποθεσίες στη Γερμανία, ενώ κατασχέθηκαν 12 βάρκες, 179 σωσίβια και δεκάδες παιδικά, καθώς και 11 εξωλέμβιες μηχανές, 10 κινητήρες και σχεδόν 60 ηλεκτρονικές συσκευές. Κατασχέθηκαν ακόμη πυροβόλα όπλα.
Οι αρχές έχουν στα χέρια τους τον αρχηγό της ιρακινής-κουρδικής συμμορίας και πέντε από τους κύριους οργανωτές στη Γερμανία. Θεωρούνται στόχοι «υψηλής αξίας» ή άτομα με αρχηγικό ρόλο στη συμμορία. Συνολικά συνελήφθησαν 19 άνθρωποι.
Η επιδρομή, όπως σημειώνει ο Guardian, έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τον πνιγμό πέντε ανθρώπων σε θέρετρο κοντά στο Καλαί, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη στις αρχές Ιανουαρίου.
Από το 2022 η έρευνα
Η Europol σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η έρευνα άρχισε στα τέλη του 2022. Το δίκτυο αποτελείται από Ιρακινούς και Σύριους υπηκόους κουρδικής καταγωγής που είχαν δημιουργήσει τη δική τους υποδομή. Οι διακινητές εισήγαγαν φτηνές βάρκες από την Κίνα και τις μετέφεραν στη Γερμανία μέσω μιας πολύπλοκης επιχείρησης.
Οι οδηγοί μετέφεραν συνήθως οκτώ βάρκες σκάφη κάθε φορά με ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο να ανιχνεύει τη διαδρομή καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού για να αποφύγει τον εντοπισμό από την αστυνομία. Οι οδηγοί περίμεναν σε χώρους ανάπαυσης στο Βέλγιο πριν οδηγήσουν τον εξοπλισμό σε ορισμένο σημείο τη στιγμή της αναχώρησης προς τη Βρετανία.
Εν γνώσει τους οι διακινητές έβαζαν σε μεγάλο κίνδυνο τους μετανάστες καθώς στοίβαζαν μέχρι και 50 ανθρώπους σε βάρκες που ήταν κατάλληλες το πολύ για 10 άτομα. Οι διακινητές στρατολογούσαν ακόμη και μικροεγκληματίες για να επιβλέπουν και να διαχειρίζονται τις πληρωμές, που κυμαίνονταν από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανά μετανάστη.
Πέρυσι περίπου 30.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά διέσχισαν τη Μάγχη πέρυσι παρά τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν για τη ζωή τους.