Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για τον διαγωνισμό που αφορά την ανάπλαση της ΔΕΘ ώστε να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου. Μέσα στον Αύγουστο υπεγράφη από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και διοίκησης ΔΕΘ η ανάθεση και πλέον η ομάδα ωρίμανσης στρατηγικών έργων του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε να «τρέξει» τον διαγωνισμό. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Υπερταμείου, Στέφανος Θεοδωρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπερταμείου, στα εγκαίνια του περιπτέρου του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε: «Θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος και μέσα στο 2025 θα προχωρήσουν οι αναθέσεις και αρχές του 2026 θα ξεκινήσουν οι κατασκευές, οι οποίες θα προχωρήσουν σταδιακά, με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί ως το 2030».
Ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και σχολίασε ότι θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα είναι περίπου 100 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα υπάρχουν υποδομές, ένα ξενοδοχείο που θα στηρίζει και το συνεδριακό και το εκθεσιακό κέντρο και θέσεις πάρκινγκ.
Για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου γνωστοποίησε ότι ελήφθη η απόφαση και εντάχθηκε στο σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού της οικονομίας για τη βόρεια Ελλάδα ώστε να μετεξελιχθεί σε έναν κόμβο εμπορευματοκιβωτίων και να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες με πολύ μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα στο μέλλον και τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας.
Σχετικά με την ανακαίνιση και αναβίωση του παλιού κυβερνείου της πόλης σχολίασε ότι θα μετεξελιχθεί με τη συνεργασία της Ελληνικής Βουλής, της ΕΤΑΔ και του Υπερταμείου σε έναν χώρο πολιτισμού και διοργάνωσης δραστηριοτήτων.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Υπερταμείου τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει τη μηχανή της ανάπτυξης στη βόρεια Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στη διττή αποστολή του Υπερταμείου για την επιτάχυνση και τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του και τις άμεσες επενδύσεις που μπορεί να κάνει σε συγκεκριμένες περιοχές της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Biosolids ΑΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι οι περιφερειακές ανισότητες μάλλον μεγαλώνουν, όμως η βόρεια Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα που της επιτρέπουν να δημιουργήσει μια ανάπτυξη. Πρόσθεσε, δε, πως υπάρχουν κλάδοι, όπως ο πρωτογενής τομέας, τα πανεπιστήμια της περιοχής και οι πράσινες δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βέττας, σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια και το ανθρώπινο κεφάλαιο, η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις τεχνολογίας που συνδέονται με μεταποίηση και ο πρωτογενής τομέας με τεχνολογίες ακριβείας είναι υλικό για να κάνουν τη βόρεια Ελλάδα κέντρο της ευρύτερης περιοχής.