Μπορεί το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τίτλο “Με την πλάτη στον τοίχο” να αφορά την οικονομία και την περίοδο που αυτός ήταν τσάρος, εν τούτοις αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τρέχει να κλείσει και τα εσωκομματικά μέτωπα.

Οι έπαινο προς το πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν μια αναγκαία κίνηση για τον Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο για τις εκλογές αφού δεν θέλει την επανάληψη ενός αντάρτικου όπως αυτό που προέκυψε με αφορμή την kolotoumpa για την ενίσχυση των 600 ευρώ σε αστυνομικούς λιμενικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Την ίδια όμως στιγμή αποτυπώνει τη γενικότερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει δεδομένης της αδυναμίας του να ξεκολλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα ποσοστά στα οποία έχει καθηλωθεί από την επομένη των εκλογών. Η αγωνία για το πολιτικό του μέλλον μετά από δύο ακόμη εκλογικές ήττες δεν είναι μικρή και το εσωκομματικό αντιπολιτευτικό μέτωπο δεν είναι κάτι που επιθυμεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας προλόγισε ένα βιβλίο φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν παρέμενε κυβέρνηση θα είχε φέρει την επενδυτική βαθμίδα ήδη από το 2020. Ενδεχομένως να εξακολουθεί να πιστεύει πως το ατού του είναι η οικονομία, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει στο παρελθόν. Στήριξε Τσακαλώτο κόντρα στις οδηγίες… Πολάκη αναφορικά με τους υπεύθυνους της ήττας.

Έδειξε ότι δεν θέλει εσωκομματικά προβλήματα όχι γιατί πιστεύει όπως δημοσίως δηλώνει, ότι θα κερδίσει τις εκλογές αλλά διότι γνωρίζει πως υπάρχει και η επόμενη μέρα. Οι ήττες θα του χρεωθούν εκτός αν βάλει και τους άλλους στο παιχνίδι. Αυτούς που σήμερα εμφανίζονται να επικρίνουν την πολιτική τακτική που εφαρμόζει χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν οτιδήποτε άλλο πέραν της πόλωσης και της τοξικότητας.

Το ζήτημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης. Και ήδη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο…