fbpx

Με την πλατφόρμα πρώτης αρωγής η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται άμεσα και δίκαια δίπλα στους πληγέντες πολίτες

by pavlos

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του arogi.gov.gr, περισσότεροι από 15.000 αιτούντες πολίτες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, μετά τις σχετικές διαδικασίες ελέγχων και διασταυρώσεων, έχουν λάβει συνολικά περίπου 115 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή.

 

Το 2021, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα και έθεσε σε εφαρμογή ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, στηρίζοντας τους πληγέντες και αποκαθιστώντας τις ζημιές.

Μεταξύ άλλων, στο σκέλος της στήριξης, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ –και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία– σχεδίασε και υλοποίησε με ταχύτατο ρυθμό την πλατφόρμα arogi.gov.gr, σκοπός της οποίας είναι η παροχή γρήγορης, προσεκτικής και δίκαιης στήριξης προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από κάποια σοβαρή φυσική καταστροφή, μέσω υποβολής μίας απλής ψηφιακής αίτησης και διαδικασίας που εδράζεται στα πληροφοριακά δεδομένα της ΑΑΔΕ για κάθε πολίτη, καθώς και στην ανάρτηση του εγγράφου αυτοψίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ετσι, οι πληγέντες μπόρεσαν να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ή επιχορήγησης επιχειρήσεων, καθώς και αποζημίωση οικοσκευής, ακολουθώντας στη συνέχεια την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η δημιουργία της πλατφόρμας είναι μία καινοτόμος ψηφιακή διαδικασία, η οποία αξιοποιήθηκε –στη συνέχεια– και στην περίπτωση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, αλλά και σε σεισμούς προγενέστερους της δημιουργίας της πλατφόρμας, ήτοι οι σεισμοί στη Σάμο και στη Θεσσαλία, δίνοντας έμφαση στο σκέλος της στεγαστικής συνδρομής. Ετσι, το κράτος, μέσα από μία άμεση και προσεκτική ψηφιακή διαδικασία, είναι αρωγός δίπλα στον πολίτη.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας της πλατφόρμας arogi.gov.gr, περισσότεροι από 15.000 αιτούντες πολίτες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, μετά τις σχετικές διαδικασίες ελέγχων και διασταυρώσεων, έχουν λάβει περίπου 115 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή.

Φυσικά, μαζί με τη λειτουργία της πλατφόρμας, το πλούσιο πληροφοριακό υπόβαθρο της διαδικασίας, αλλά και η παρακολούθηση αυτής σε πραγματικό χρόνο επέτρεψε τη διεξαγωγή ελέγχων και διασταυρώσεων που διαφυλάττουν ότι οι πόροι διοχετεύονται στους πολίτες που τους δικαιούνται.

Παράλληλα, η «παραδοσιακή» διαδικασία της υποβολής των φακέλων κάθε πληττόμενου πολίτη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησε άμεσα και προχωρά κανονικά, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει, αλλά και να δρομολογούνται οι συμψηφισμοί (ακόμα και επιστροφές) του ποσού της πρώτης αρωγής με το τελικό ποσό της κρατικής αρωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πλατφόρμα arogi.gov.gr άνοιξε μία ακόμα φορά, προκειμένου να δεχτεί τις αιτήσεις των πληγέντων από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.

Εν κατακλείδι, με έναυσμα τη διαχείριση των επιπτώσεων του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από κάποια φυσική καταστροφή.

Στον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η νέα φιλοσοφία που έχει υιοθετηθεί με τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: η στήριξη να φτάνει γρήγορα σε όσους τη δικαιούνται και η αποκατάσταση να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατόν. Ηδη η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά, καθώς οι αποζημιώσεις και οι αποκαταστάσεις προωθούνται με ρυθμό ταχύτερο και πιο στοχευμένα από ό,τι στο παρελθόν.

Συνεχίζουμε, ωστόσο, με νέες πρωτοβουλίες, για να καλύψουμε κενά και αδυναμίες του προηγούμενου καθεστώτος, ώστε να συμβάλουμε στη γρήγορη ανάκαμψη των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από κάποια φυσική καταστροφή.

 

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα