Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην απειλή μιας πυρηνικής αποκάλυψης, αλλά η παραδοχή του τώρα της πιθανότητας μιας ρωσικής ήττας αποτελεί ένδειξη για το επίπεδο ανησυχιών της Μόσχας σχετικά με τις αυξημένες προμήθειες Δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

«Η ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής πρόεδρος στο πανίσχυρο συμβούλιο ασφαλείας του Πούτιν. «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που ήταν πρόεδρος από το 2008 έως το 2012.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής άμυνας περίπου 50 χωρών, που αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία για να συζητήσει τη στρατηγική και τη στήριξη στην προσπάθεια της Δύσης να νικήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, θα πρέπει να σκεφθούν τους κινδύνους της πολιτικής τους.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, κατέχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Ο Πούτιν είναι αυτός που λαμβάνει την τελική απόφαση για τη χρήση τέτοιων όπλων.

Ερωτηθείς εάν τα σχόλια του Μεντβέντεφ σημαίνουν ότι η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση σε ένα νέο επίπεδο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό». Ο ίδιος δήλωσε ότι τα σχόλια του Μεντβέντεφ είναι σε πλήρη συμφωνία με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα ύστερα από «επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία με συμβατικά όπλα όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Ενώ το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτική υπεροχή σε ό,τι αφορά συμβατικά όπλα έναντι της Ρωσίας, η Ρωσία έχει πυρηνική υπεροχή έναντι της συμμαχίας στην Ευρώπη.

Η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο έχει δεσμευθεί να πολεμήσει έως ότου εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από τη χώρα.

Η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ 5.428, η Κίνα 350, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).

Καθ’ οδόν προς το Κίεβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται “καθ’ οδόν για το Κίεβο” όπου αναμένεται να συζητήσει για νέα μέτρα υποστήριξης της Ουκρανίας με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε πιο γρήγορες παραδόσεις όπλων. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν “συγκεκριμένα μέτρα (…) για να διασφαλιστεί ότι (η Ουκρανία) θα είναι πιο δυνατή και πιο ισχυρή”, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter.

Οι σύμμαχοι του NATO υποσχέθηκαν στο Κίεβο “αυξημένη υποστήριξη με πιο βαριά και πιο σύγχρονα όπλα” για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας. “Οι Ουκρανοί πολεμούν για τη γη τους, για το μέλλον των παιδιών τους. Αλλά πολεμούν επίσης για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας της ειρήνης και της ευημερίας. Χρειάζονται την υποστήριξή μας και την αξίζουν”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος εκπροσωπεί τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο Μισέλ διευκρίνισε ότι στο Κίεβο θα συναντηθεί επίσης με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ, όπως και μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται την παραμονή συνόδου στο Ράμσταϊν της Γερμανίας της ομάδας επαφής για την Ουκρανία, η οποία συγκεντρώνει περίπου πενήντα χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες τους θα αφορούν τον συντονισμό της βοήθειας στην Ουκρανία και κυρίως την παροχή βαρέων τεθωρακισμένων και σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Βρετανία έχει ήδη δεσμευτεί για την παροχή 14 βαρέων αρμάτων μάχης Challenger 2 και η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να αποστείλει 14 άρματα μάχης Léopard 2, γερμανικής κατασκευής, αν το Βερολίνο εγκρίνει την επανεξαγωγή τους προς την Ουκρανία.

Οι πιέσεις αυξάνονται προς τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εγκρίνει την αποστολή Léopard 2, το οποίο χρησιμοποιείται από τον στρατό σε αρκετές χώρες μέλη του NATO.

Ο Λόιντ ελπίζει να πείσει τη Γερμανία για την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα πιέσει τον νέο Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους σήμερα προκειμένου το Βερολίνο να επιτρέψει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Γερμανία θα επιτρέψει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να στείλουν αμερικανικά άρματα μάχης στην εμπόλεμη χώρα, είχε επισημάνει γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters. Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι δημοσίως και ιδιωτικά επιμένουν ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία προς το παρόν, επικαλούμενοι προβλήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

«Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα ασκήσει πίεση στους Γερμανούς για το θέμα», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι λογικό να δοθούν στην Ουκρανία Leopard καθώς πολλές χώρες ήδη τα διαθέτουν και είναι πρόθυμες να τα στείλουν άμεσα στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει βοήθεια ύψους 24 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, με άλλο Αμερικανό αξιωματούχο να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας, αξίας μεγαλύτερης των 2 δισεκ. δολαρίων.

Το πακέτο, το οποίο ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμα και αύριο, Παρασκευή, κατά τη σύνοδο των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, είναι πιθανό να περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, αλλά όχι άρματα μάχης M1 Abrams.

Ο Κόλιν Κολ, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη στρατηγική, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν προτίθεται να στείλει αυτού του είδους άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Το Abrams είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο», εξήγησε ο Καλ.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν ζητήσει από τη Γερμανία να επιτρέψει τη μεταφορά Leopard στην Ουκρανία. Οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Βερολίνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πείσουν τη Γερμανία να επιτρέψει τη μεταφορά αυτών των αρμάτων μάχης. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα κάνουμε προόδους σε αυτό το θέμα ως το τέλος της εβδομάδας», επεσήμανε αξιωματούχος.