Στραμμένα στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ήταν χθες τα βλέμματα όλου του πλανήτη, καθώς αναμενόταν η απόφαση για το πώς θα αντιδράσει το Τελ Αβίβ στην επίθεση με drones και πυραύλους που δέχτηκε από το Ιράν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει ανακοινωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ το εύρος των αντιποίνων. Οπως μετέδωσε η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», «το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε τη Δευτέρα για αρκετές ώρες, όπου συζήτησε τις επιλογές για αντίποινα στην επίθεση του Ιράν. Το Ισραήλ ελπίζει να λάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ενέργεια λάβει κατά της Τεχεράνης».

Δεδομένου ότι μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαμε γίνει σοφότεροι για τις προθέσεις του Τελ Αβίβ, η τελική απόφαση του πολεμικού συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο πρώην υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς και τρεις παρατηρητές, για την ισχύ της απάντησης του στην Τεχεράνη προκαλεί τεράστια ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς όλοι φοβούνται ότι μια αντίδραση μεγάλης κλίμακας θα είναι η σπίθα που μπορεί να ανατινάξει την πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

Τα τρία σενάρια

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει από την Κυριακή ότι η επίθεση του Ιράν δεν θα έμενε αναπάντητη, ωστόσο υπήρξε διχογνωμία για την κλίμακα και τη χρονική στιγμή των αντιποίνων. Αρχικά, τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι ήταν τρία: το πρώτο περιλάμβανε μια σκληρή απάντηση με στόχο τις υποδομές του Ιράν, το δεύτερο μια επίθεση στις εγκαταστάσεις από τις οποίες εκτοξεύθηκαν τα drones και οι πύραυλοι, ενώ το τρίτο ήταν η τήρηση ήπιας στάσης ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Χθες το πρωί, οι πληροφορίες έλεγαν ότι υπήρχε και το σενάριο μιας ιδιότυπης «ανταλλαγής» με το Ιράν: το Ισραήλ δεν θα απαντούσε στην επίθεση που δέχθηκε, αλλά θα έμπαινε ανενόχλητο στη Ράφα για να εξοντώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς που βρίσκονται εκεί. Από την πλευρά του το Ιράν διεμήνυσε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ότι δεν επιθυμεί αύξηση της έντασης, αλλά δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια στην περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα.

Η Δύση στο πόδι

Η Δύση έχει αναγνωρίσει το δίκαιο του Ισραήλ, όμως συνιστά αυτοσυγκράτηση με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαιρέτησε ως «νίκη» την αποτελεσματική άμυνα του Ισραήλ στην επίθεση των ιρανικών drones, αλλά ζήτησε από το Τελ Αβίβ να μην προχωρήσει σε αντίποινα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της Τεχεράνης.

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ προέτρεψαν τις δύο χώρες να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ σε δραματικούς τόνους ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στον ισπανικό ραδιοσταθμό Onda Cero ότι «βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε. Πρέπει να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν» και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ακόμη, μέσω συνέντευξης Τύπου ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην πραγματοποιήσει νέα επίθεση στο Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι και το Τελ Αβίβ θα πρέπει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Ολοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», είπε, συμπληρώνοντας ότι κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας η Γαλλία πραγματοποίησε αναχαιτίσεις ιρανικών πυραύλων και drones που στόχευαν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας του περασμένου Σαββάτου. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να σκέφτεται με το κεφάλι και όχι με την καρδιά», καθώς ζυγίζει την απάντησή του.

Για αποκλιμάκωση κάνουν λόγο επίσης η Ρωσία και η Κίνα. «Περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ως εκ τούτου, φυσικά, υποστηρίζουμε ότι όλες οι διαφωνίες θα πρέπει επιλύονται αποκλειστικά με πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να απευθύνει επίσης έκκληση για ηρεμία.

Προειδοποιήσεις

Πάντως, το ενδεχόμενο αντιποίνων του Ισραήλ προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις αραβικών κρατών όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, που αναζητούν την ισορροπία η οποία αφενός θα διασφαλίζει την εσωτερική σταθερότητά τους και αφετέρου δεν θα υπονομεύει την προοπτική της συνεργασίας τους με τις ΗΠΑ και τη βελτίωση των σχέσεων τους με το Ισραήλ.