Η Τουρκία αρνήθηκε να συναινέσει σε αίτημα της Επιχείρησης «Ιrini» (Ειρήνη) για επιθεώρηση πλοίου, σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε tweet του λογαριασμού της Επιχείρησης «Irini», «σήμερα η Τουρκία απέρριψε αίτημα συναίνεσης του κράτους σημαίας από την επιχείρηση “Irini” για επιθεώρηση του πλοίου MATILDE A, σύμφωνα με το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί όλα τα μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις» προστίθεται στην ανάρτηση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αρνείται τη συγκατάθεση για επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων σκαφών από την έναρξη της επιχείρησης «Irini».

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για τις δραστηριότητες της επιχείρησης, από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία έχει αρνηθεί η συγκατάθεση για επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων σκαφών σε οκτώ περιπτώσεις.

Το βασικό καθήκον της εν λόγω επιχείρησης είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Στα δευτερεύοντα καθήκοντα συμπεριλαμβάνεται η εντολή να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων του ΟΗΕ για την πρόληψη της παράνομης εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη, στη διακοπή ενός επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής και του Ναυτικού.