Χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν αυτή την Τετάρτη από τις αρχές της Γεωργίας να ανακαλέσουν τον αμφιλεγόμενο νόμο περί ξένων πρακτόρων, που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο της καυκάσιας χώρας.

“Οι αρχές δεν μας μιλούν και είμαστε περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εδώ”, δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Gueorgui Vashadze κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Τιφλίδα.

Η κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν έχει μοιραστεί τις εκτιμήσεις της σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στη διαδήλωση, η οποία αυξανόταν όσο προχωρούσε η ημέρα και συγκέντρωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους το απόγευμα, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γεωργιανή πρόεδρος, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή της στους διαδηλωτές.

“Απευθύνομαι σε εσάς που βρίσκεστε στη λεωφόρο Ρουσταβέλη. Σήμερα είμαι στη Νέα Υόρκη και μπροστά μου το Άγαλμα της Ελευθερίας. Είναι σύμβολο για αυτό για το οποίο αγωνιζόταν πάντα η Γεωργία. Είμαι μαζί σας, αφού σήμερα εκπροσωπείτε μια ελεύθερη Γεωργία», είπε.

Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση τόνισε ότι ο νόμος «συντάχθηκε υπό τις επιταγές της Μόσχας», επομένως «το έργο πρέπει να αποσυρθεί».

«Θα περικυκλώσουμε το Κοινοβούλιο με ειρηνικό τρόπο», είπε, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στη διαδήλωση.

Οι αντίπαλοι διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δεν θα επιτρέψουν την πραγματοποιηση της αυριανής συνεδρίασης στην αίθουσα.

Μια ομάδα παρευρισκομένων προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στο κτίριο της Βουλής και διαλύθηκε από τα ΜΑΤ χρησιμοποιώντας κανόνια νερού.

Ο νόμος, που υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, θα απαιτούσε από κάθε οργανισμό που λαμβάνει περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής του από το εξωτερικό να εγγραφεί ως “ξένος πράκτορας” διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σημαντικά πρόστιμα.

Οι επικριτές λένε ότι το νομοσχέδιο θυμίζει νόμο που ψηφίστηκε πριν από μια δεκαετία από τη Ρωσία, ο οποίος επιτρέπει στο κράτος να καταστείλει και να απαγορεύσει τις επικριτικές απόψεις από την αντιπολίτευση, τις ΜΚΟ, τα ΜΜΕ και τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά τις επικρίσεις στο εσωτερικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 76 γεωργιανοί βουλευτές υποστήριξαν την Τρίτη το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες, ενώ 13 το καταψήφισαν, πυροδοτώντας βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.

Το βράδυ της 7ης προς 8η Μαρτίου, συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των γεωργιανών διαδηλωτών είχαν ως αποτέλεσμα 66 συλλήψεις και πενήντα τραυματισμούς μεταξύ των αστυνομικών, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Ο πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου, Irakli Kobijadze, επιβεβαίωσε αυτή την Τετάρτη ότι το επίμαχο προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στην Επιτροπή της Βενετίας και η συζήτησή του θα συνεχιστεί μόνο αφού υπάρξει ετυμηγορία.

Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Σάλβα Παπουασβίλι, διαβεβαίωσε ότι η απάντηση από την Επιτροπή της Βενετίας θα μπορούσε να φτάσει «μέσα σε περίπου τρεις μήνες».