Τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί η παρούσα ηγεσία της ΓΓΑ, ανέλυσε ο Γιώργος Μαυρωτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Sport FM”. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού παραδέχθηκε ότι από το 2004 και μετά ο αθλητισμός -λόγω και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε- έπαψε να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία και αυτό είχε ως συνέπεια να καταστούν προβληματικές οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές. «Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες υποδομές και όχι να δημιουργηθούν νέες. Αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, όμως υπάρχει η πολιτική βούληση για να συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι, για να φέρνουμε διοργανώσεις και να δημιουργούμε αθλητικές εγκαταστάσεις, απαιτείται η συνέργεια του τετράπτυχου Πολιτεία – Δήμοι – Περιφέρεια – Ομοσπονδίες. «Παντού μπορούμε να βάλουμε πετραδάκια για να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις, όχι μόνο για τους πρωταθλητές μας αλλά και για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν και τους έχουν τώρα ως πρότυπο και θα τους αντικαταστήσουν μετά από μερικά χρόνια», ανέφερε.
Ο Γ. Μαυρωτάς συμπλήρωσε ότι «ο αθλητισμός χρειάζεται και δικαιούται κάτι παραπάνω, αφού είναι ένα πεδίο σκληρού ανταγωνισμού διεθνώς και η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να ανταποκριθεί, διότι υπάρχει η σκληρή δουλειά, το μεράκι, το ταλέντο, η προσπάθεια, η τεχνογνωσία, η στοχοπροσήλωση, πράγματα δηλαδή που είναι μαθήματα για όλη την κοινωνία».
Αναφερόμενος στους σημερινούς πρωταθλητές (τους «ελίτ αθλητές» όπως τους αποκάλεσε), ο γ.γ.Α. εξήγησε γιατί αυτοί είναι απαραίτητοι: «Ο ρόλος που παίζει ο Τεντόγλου, η Τζένγκο, η Στεφανίδη, η Ντρισμπιώτη, ο Χρήστου, ο Πετρούνιας και οι υπόλοιποι πρωταθλητές μας είναι να προσελκύσουν παιδιά στα αθλήματά τους και να δημιουργηθεί μεγάλη βάση στην πυραμίδα ώστε να φτάσουμε σε μια ψηλή κορυφή. Διότι πρωταθλητισμός και αθλητισμός είναι ουσιαστικά συγκοινωνούντα δοχεία. Και για έχουμε ψηλή κορυφή στην αθλητική πυραμίδα χρειάζεται μεγάλη βάση».
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των αθλητών, ο κ. Μαυρωτάς έκανε σαφές ότι η βοήθεια της Πολιτείας υπάρχει για την προετοιμασία τους, όμως δεν είναι απευθείας προς τους αθλητές, αλλά προς τις Ομοσπονδίες και από εκεί και πέρα αυτές είναι που διαχειρίζονται τα κονδύλια. «Διότι φέτος για πρώτη φορά υπήρχαν κονδύλια της τάξης των 9 εκατομμυρίων περίπου, αποκλειστικά για τις εθνικές ομάδες από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος. Αυτό, σε συνδυασμό με την τακτική επιχορήγηση, αύξησε κατά περίπου 37% τους διαθέσιμους πόρους στο σύνολο των Ομοσπονδιών. Στον ΣΕΓΑΣ, για παράδειγμα, η τακτική επιχορήγηση ήταν 2,3 εκατομμύρια και επιπλέον άλλο ένα εκατομμύριο δόθηκε για τις εθνικές ομάδες, από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος».
Ο γ.γ.Α. εξέφρασε την ικανοποίησή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον ελληνικό αθλητισμό, κάνοντας σαφές ότι τόσο ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, «με τη γενναία ένεση από τη φορολογία των κερδών του Στοιχήματος να πηγαίνει απευθείας στον επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (πέρυσι πήγαν περίπου 62 εκατομμύρια), έδωσαν μια μεγάλη ανάσα, η οποία έτσι όπως έχει καθιερωθεί θα αλλάξει τα δεδομένα». Συμπλήρωσε δε ότι από αυτά τα χρήματα ένα μεγάλο μέρος δίδεται πλέον απευθείας σε περίπου 5.000 σωματεία με αξιοκρατικά κριτήρια (αριθμός καλλιεργούμενων αθλημάτων, αθλητών, προπονητών) «έτσι ώστε να νοικοκυρευτεί το τοπίο και να εκλείψουν τα σωματεία-σφραγίδες».