Διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, και στην συνέχεια την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ζήτησε τις προτάσεις τους.

«Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων» σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

O Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις συναντήσεις του το απόγευμα με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, και τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 09:30.

Οι προτάσεις Τσίπρα

Να αποτραπεί το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε επίσης -μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη- να προχωρήσει η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Σε ότι αφορά τη στάση της Ευρώπης σημείωσε πως οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. «Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία» εξήγησε μετά το τέλος της συνάντησης.

«Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση της Γεννηματά

 

Μετά τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάγκη ενότητας στα κρίσιμα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Η συνάντησή τους, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς το τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα διήρκησε πέραν του αναμενόμενου, γεγονός για το οποίο απολογήθηκε στην κυρία Γεννηματά.

«Σημασία έχει να μας δουν όλοι μια “γροθιά” κι αν μπορούσαν όχι ανά δύο άτομα. Αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός από εμάς, είναι κρίσιμες οι ώρες», είπε η κυρία Γεννηματά, με τον κ. Μητσοτάκη να συμφωνεί στην ανάγκη ενότητας.

Νωρίτερα, η υποδοχή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν θερμή, αν και όπως ζήτησε η ίδια από… απόσταση. Η κυρία Γεννηματά μάλιστα δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημά της, καθώς όσοι βρίσκονταν στον χώρο φορούσαν μάσκες.