Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε αναπάντητη, με κυβερνητικούς κύκλους να σχολιάζουν πως «λίγες ώρες πριν από μια σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα, συνάντηση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πετάξει πάλι λάσπη. Μόνον αυτό ξέρει να κάνει. Γιατί τόσος είναι».

«Μια ακόμα κίνηση πολιτικής ανωριμότητας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» πρόσθεσαν.

Νωρίτερα, ο Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Βγαίνουν, λοιπόν χθες, επίσημες πηγές του υπουργείου Άμυνας και διαρρέουν στο ΑΠΕ, μια μέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο, ότι με πρωτοβουλία της Αθήνας παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Μία μέρα μόνο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Και όλοι έχουν την αίσθηση ότι πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ελήφθη σε κάποιο κυβερνητικό όργανο με την ευθύνη του πρωθυπουργού για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Και λίγες ώρες αργότερα, βγαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και αδειάζουν το Υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ελληνικές πηγές οι μεν, ελληνικές και οι άλλες. Ελληνικές “πηγές” εναντίον ελληνικών “πηγών”, λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο.

Κι εγώ διερωτώμαι και το λέω με θλίψη, το λέω με θλίψη πραγματικά. Διότι, ξέρετε τα θέματα αυτά, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι κριτική στην κυβέρνηση και να κερδίσεις κάτι από αυτό. Αλλά είναι κρίσιμα θέματα για τη χώρα. Διερωτώμαι, είναι αυτή εικόνα σοβαρής και υπεύθυνης κυβέρνησης που χειρίζεται τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα;

Ποιος αποφασίζει για το αν θα ακυρωθούν οι όχι, αν θα παγώσουν ή όχι, αν θα ανασταλούν ή όχι τα ΜΟΕ με τη Τουρκία;

Υπάρχουν αρμόδια κυβερνητικά όργανα; Συνεδριάζουν;

Υπάρχει το ΚΥΣΕΑ;

Υπάρχει ο Πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο να καλύπτει τα ρουσφέτια στον κρατικό μηχανισμό και τους ψευδόμενους υπουργούς που παριστάνουν τους πτυχιούχους χωρίς πτυχίο;

Έχουν άραγε τη στοιχειώδη γνώση να χειριστούν αυτά κρίσιμα εθνικά θέματα ή οι γνώσεις τους περιορίζονται στο πώς να διορίσουν κομματικά στελέχη και στο πώς να νομοθετήσουν υπέρ της διαφθοράς;

Δεν μπορεί η ίδια η κυβέρνηση του τόπου να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης. Παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας σε κρίσιμες στιγμές.

Πού είναι το επιτελικό κράτος που μας έταξαν;

Ποιος αποφασίζει και πώς;

Δυστυχώς πολύ σύντομα αποδεικνύεται σαθρό το μοντέλο διακυβέρνησης και η αίσθηση που μας δίνει είναι ότι βρίσκεται σε βέρτιγκο».