Η λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη είναι πρόσωπο αγαπητό στον κόσμο. Στη διάρκεια της πανδημίας βγήκε μπροστά, συμβάλλοντας στην ενημέρωσή μας. Η μαχητική νοσοκομειακή ιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δεν έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες να δίνει μάχες για τη δημόσια Υγεία, αλλά και να διεκδικεί για τον κλάδο της. Πάντα πρόθυμη να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, μας βοήθησε αγόγγυστα στην «πλοήγησή μας» στη διάρκεια μιας πρωτόγνωρης για όλη την ανθρωπότητα κατάστασης. Είναι πάντα πολύ χρήσιμο, όταν εμείς οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουμε ανάλογες καταστάσεις και πρέπει να αντεπεξέλθουμε, να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που θα είναι εκεί για εμάς. Και γι’ αυτό ευχαριστούμε τη Ματίνα Παγώνη. 

Μια φωτογραφία της διακεκριμένης ιατρού, από αυτές που πολλοί αναρτάμε σε καθημερινή βάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνοντας το ελληνικό καλοκαίρι, έγινε αφορμή για τη στοχοποίησή της και για την ανάδειξη της μιζέριας που κατακλύζει ορισμένους. Η δρ Ματίνα Παγώνη, χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση, βρέθηκε στο επίκεντρο των σχολίων ορισμένων, που έκαναν επίδειξη χυδαιότητας και υποκριτικής σεμνοτυφίας περασμένων εποχών. Θέλουν φαίνεται όλοι αυτοί «αποστειρωμένα» τα κοινωνικά μέσα, χωρίς τις φωτογραφίες μας, για τις οποίες ούτως ή άλλως κάτι θα βρουν να πουν. Αν και περιμένουν –μεταξύ μας– πώς και πώς μπροστά στις οθόνες τους για να δουν κι άλλες, πολλές. Διότι γι’ αυτό ζουν, παρατηρώντας τον κόσμο και περιμένοντας στη γωνία! Μερικές φορές, έρχεται σε πολλούς εξ ημών η διάθεση να φωνάξουμε σε ορισμένους ένα ξεγυρισμένο «get a life». Φαίνεται πάντως ότι για τους κατ’ επάγγελμα επικριτές και haters του Διαδικτύου δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε καν σε δημόσιο χώρο, για να μην υποστούμε τη βάσανο των διαφόρων shaming στα οποία μας υποβάλλουν. Διότι, όπως και να έχει, κάτι δεν θα τους αρέσει πάνω μας. Ίσως η ζώνη μας ή οι κάλτσες μας ή τα γυαλιά ηλίου μας. Δυστυχώς, με την ελευθεριακή προδιάθεση στις τάξεις ορισμένων χρήστων του Διαδικτύου αναγκαζόμαστε να μαθαίνουμε νέους όρους, οι οποίοι περιγράφουν τις διάφορες κριτικές «υπερβάσεις» ή επικριτικές τάσεις. Ενα x-shaming, λοιπόν, που συνεχώς περιμένει το νέο πρώτο συστατικό του. Δεν αναφέρονται εδώ, διότι είναι πολλά και εδώ πρωταγωνιστεί η κορυφαία ιατρός Ματίνα Παγώνη, που έχει κερδίσει πάρα πολλά στον επαγγελματικό στίβο, αλλά και στον στίβο της προσφοράς στην κοινωνία. 

Τα αυτονόητα

Η ίδια δεν έκρυψε τη λογική της, μιλώντας στην εκπομπή Happy Day του ALPHA: «Στην κλινική οι ασθενείς θέλουν να έχουν απέναντι έναν άνθρωπο που να είναι περιποιημένος για να τους προκαλείς μια ευεξία. Δεν μου αρέσει ούτε εμένα ο απέναντί μου να είναι απεριποίητος». Ετσι ακριβώς. Είναι θέμα αυτοσεβασμού και σεβασμού για τον πλησίον. Κάποιους όμως ενδεχομένως τους ενοχλούν και τα πολιτικά φρονήματα της Ματίνας Παγώνη, τα οποία η ίδια δεν έχει κρύψει ποτέ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «η κυρία Παγώνη ψηφίζει αυτό που ψηφίζει μία ζωή, δεν μπορεί να αλλάξει. Νέα Δημοκρατία ψηφίζω, αφού το ξέρουν όλοι». Το ξέρουν όλοι λοιπόν. Οι διάφοροι haters της αναγνωρίζουν το δικαίωμα της δημόσιας ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης και της έκφρασης άποψης, στο πλαίσιο της Δημοκρατίας μας και των ελευθεριών που εκείνη εγγυάται; Διότι εδώ, με τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένοι, πολλοί αναρωτιούνται για τα αυτονόητα.
Δυναμικές γυναίκες, όπως η πολύπειρη ιατρός Ματίνα Παγώνη, αποτελούν παραδείγματα και ανοίγουν δρόμους. Σηκώνουν το βάρος για την επίτευξη της ισότητας σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά, βρίσκονται αντιμέτωπες με τα στερεότυπα άλλων εποχών, όπως και να ονομάζονται σήμερα αυτά. Αλλά οι βόθροι και το περιθώριο πάντα θα υπάρχουν στα πέριξ. Ό,τι κι αν κάνουμε, άλλωστε, δεν θα μας αγαπούν όλοι. Ειδικά αν τολμήσει να διακριθεί κάποια ή κάποιος, τότε θα δεχθεί τα πυρά του φθόνου. Τα προσχήματα των λογής λογής κατηγόρων θα είναι πολλά, αλλά πάντα δόλια. Η διακεκριμένη επιστήμων είπε στον ALPHA πως «δεν είμαι αρεστή σε όλους και το ξέρω, αλλά αυτό για μένα δεν σημαίνει τίποτα. Εμένα με ενδιαφέρει να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και όταν κάνω την αυτοκριτική μου πολύ συχνά, να είμαι ΟΚ με τον εαυτό μου». Ποιος δεν συμφωνεί με αυτό, πλην βέβαια των haters που δεν συμφωνούν ούτε με τον εαυτό τους;