Αργά τη νύχτα ο κ. Τσίπρας κάνει δηλώσεις έξω από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Καμιά αναφορά σε νεκρούς. Υποτίθεται δεν γνώριζε… 

Το βράδυ της φωτιάς στο Μάτι, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενημερώθηκαν γύρω στις 11 μ.μ. για την επερχόμενη άφιξη του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος εκείνη την ώρα προσγειωνόταν στην πύλη 17 του αεροδρομίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε μάθει πως η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη και είχε αποχωρήσει εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας. Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είχε περάσει επάνω από την Αττική και όπως θα πει ο ίδιος αυτό που είδε «ήταν μια εικόνα καταστροφική». Με το κινητό κλειστό, όμως δεν είχε ακόμη την επιχειρησιακή εικόνα, δεν γνώριζε εάν είχε υπάρξει εκκένωση ή εάν υπήρχαν νεκροί.

Πήγε απευθείας στο Συντονιστικό. Η διαδρομή διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Ούτε όμως τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από κάποιον για το μέγεθος της τραγωδίας. «Το μόνο που ήξερα ήταν κάποιες φήμες πως υπήρχε η πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους από αναθυμιάσεις» θα πει ο κ. Τσίπρας αργότερα. Θα φτάσει στις 23.39. Ο κ. Νίκος Τόσκας στεκόταν εκεί για να τον υποδεχθεί αλλά εκείνος, ίσως άθελά του, τον προσπέρασε. «Θα ενημερωθώ και θα σας πω», λέει στους δημοσιογράφους. Με τον κ. Τόσκα και με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής μπήκαν στο κτίριο. Τα επόμενα 6 λεπτά, χωρίς κάμερες, θα ανεβούν στον πρώτο όροφο και θα μπουν στο γραφείο του αρχηγού. Εκεί βρίσκονταν ήδη οι υπουργοί Πολάκης, Φάμελλος, Σκουρλέτης και Σπίρτζης, η περιφερειάρχης Δούρου και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Καπάκης. Είχαν όλοι ενημέρωση από την ηγεσία της Πυροσβεστικής και πλήρη εικόνα της κατάστασης: Από τις 19.50 μέχρι και την ώρα της άφιξης του πρωθυπουργού είχαν καταγραφεί από το τηλεφωνικό κέντρο, πληροφορίες για τουλάχιστον 35 νεκρούς. «Εχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν», θα παραδεχθεί τηλεφωνητής σε επικοινωνία που θα έχει από το κέντρο με τη μητέρα του στις 23.15.

Η σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα ξεκινάει και η κάμερα μεταδίδει ξανά ζωντανά από τις 23.46. «Ηταν σαφές σε όλους πως θα γινόταν απευθείας μετάδοση γι’ αυτό και το συνεργείο είχε έρθει από νωρίς» είπε στην «Κ» πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής που βρισκόταν στην ακριβώς διπλανή αίθουσα και είχε γνώση της προετοιμασίας που είχε γίνει. Ο τέως πρωθυπουργός ισχυρίστηκε αργότερα πως δεν το γνώριζε και πως μην ξέροντας για νεκρούς έθετε γενικές ερωτήσεις για να εκτιμήσει την κατάσταση. Δεν ρώτησε βέβαια ούτε για τους δύο ανθρώπους που υποτίθεται πως είχε ακούσει ότι είχαν πεθάνει από αναθυμιάσεις. «Αυτοί που ήταν στο τραπέζι ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και ζωντανής σύνδεσης “πάγωσαν” και δεν μου είπαν τίποτα. Οταν έφυγε η κάμερα, τους λέω γιατί είστε έτσι; Μου είπαν, πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Τότε ζήτησα να κάνω μια δήλωση». Ούτε στη δήλωση εκείνη όμως στις 00.24 θα κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε ανθρώπινες απώλειες.

Ετοιμάζοντας σάκους

Περίπου δέκα λεπτά αφού έφυγε ο κ. Τσίπρας από το κέντρο, ενεργοποιείται το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, που μπαίνει σε εφαρμογή όταν υπάρχουν πάνω από 25 νεκροί. Οπως προκύπτει από τα τηλεφωνήματα που γίνονται για να βρεθούν σάκοι για τις σορούς, η εκτίμηση ήταν για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό. Οταν στη 1.30 τα ξημερώματα θα φύγουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα για το Μάτι, στα πορτμπαγκάζ θα έχουν 80 σάκους… Τις επόμενες ημέρες η ΔΑΕΕ, η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής για την προανάκριση, ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια, τόσο στο Μάτι όσο και στην Κινέτα. Δύο ημέρες αργότερα είχαν μια πρώτη εικόνα και τα συμπεράσματά τους (τα οποία τελικά επαληθεύθηκαν) μεταφέρθηκαν τόσο στην ηγεσία του Σώματος όσο και στην πολιτική ηγεσία. Και όμως στη συνέντευξη Τύπου που έγινε την Πέμπτη από τους Τόσκα, Τζανακόπουλο και τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Τσουβάλα και Τερζούδη παρουσιάστηκαν στοιχεία παντελώς άσχετα με τα ευρήματα της ΔΑΕΕ και εντελώς άγνωστα σε τουλάχιστον έναν ανώτατο αξιωματικό του Συντονιστικού, ο οποίος μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, ουδέποτε εκλήθη σε κάποια σύσκεψη για να γίνει αποτίμηση του τι πήγε λάθος. «Ενιωσα ένα σφίξιμο στο στομάχι όταν παρακολούθησα τη συνέντευξη Τύπου», θα πει στην «Κ». «Οταν έχουμε χάσει ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί να λέμε ότι όλα έχουνε γίνει καλώς και ότι θα ξαναείχαμε τα ίδια», λέει σήμερα.

Τα λάθη στη διαχείριση της καταστροφής δεν σταματούν εδώ. Ουκ ολίγες φορές στελέχη της κυβέρνησης κούνησαν το δάκτυλο στους πυρόπληκτους επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την πολεοδομική κατάσταση της περιοχής ακόμα και για το πώς αντέδρασαν στη φωτιά. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί στην τραγική ιστορία της Ελένης, που μαζί με την οικογένειά της εγκατέλειψε το σπίτι, και αργότερα το αυτοκίνητο, όταν κατάλαβε πως θα εγκλωβιζόταν στον δρόμο. Ετρεξαν και πρόλαβαν να μπουν στο νερό. Κολυμπούσαν για ώρα. Ο πατέρας της δεν άντεξε. Πέθανε από ανακοπή μέσα στη θάλασσα. Για ώρες η Ελένη και η μητέρα της κολυμπούσαν κρατώντας τον νεκρό τους. Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση, είχαμε λάβει μια επιστολή της Ελένης με διευκρινίσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του πατέρα της. «Εχω την εντύπωση ότι διαβάζοντας κάποιος που δεν γνωρίζει τις συνθήκες το κομμάτι αυτό ίσως θεωρήσει ότι από βλακεία μας κινδύνευσε η ζωή μας. Μπορεί να είμαι υπερβολική, γι’ αυτό συγχωρέστε με, αλλά αυτό υποστήριξαν κάποιοι της κυβέρνησης σε πάνελ ειδήσεων και πλατό εκπομπών – για να δικαιολογηθούν ίσως. Για εμάς όμως που το ζήσαμε είναι εξοργιστικό», κατέληγε η επιστολή της.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ
πηγή:Καθημερινή