Μάθημα ευπρέπειας από τον Κώστα Σημίτη

by MANIFESTO

Σε μια ευρωπαϊκή χώρα ακόμα και του νότου δεν θα αποτελούσε είδηση ότι ένας πρώην πρωθυπουργός περίμενε τη σειρά του για να εμβολιασθεί. Στην Ελλάδα, όμως, του καλπάζοντα λαϊκισμού, της αγένειας και της απρέπειας ενός μέρους του πολιτικού συστήματος το οποίο τιμά αντίστοιχα ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός.

του Χάρη Παυλίδη

Ο Κώστας Σημίτης με τη στάση του έδειξε ότι η ευπρέπεια και το ήθος είναι χαρακτηριστικά που απαραίτητα πρέπει να συνοδεύουν τον πολιτικό, ανεξάρτητα από την πολιτική του ταυτότητα. Θα μπορούσε κάλλιστα με την ιδιότητα του πρώην να ασκήσει προνομιακά το δικαίωμα να προηγηθεί, ή και ακόμα να εμβολιασθεί πριβέ. Το γεγονός ότι δεν το έπραξε ασφαλώς τον τιμά, αλλά και αποτελεί ένα μάθημα σε όσους ασκούν εξουσία.

Για τους γνωρίζοντες δεν χρειαζόταν να δουν τον Κώστα Σημίτη να περιμένει στη σειρά μαζί με τους απλούς πολίτες προκειμένου να εμβολιασθεί. Η πολιτική του διαδρομή, παρά το ότι υπέστη πολλές φορές άδικη κριτική μέχρι σημείου συκοφαντίας, υπήρξε σημείο αναφοράς πολιτικού πολιτισμού και συναίνεσης. Προφανώς και έκανε λάθη, αλλά δεν επέτρεψε στον εαυτό του να γίνει το λάθος.

Ως ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος του Κώστα Σημίτη, με τις τρέχουσες προσλαμβάνουσες των κομματικών ορίων που έχουν χαραχθεί στην Μεταπολίτευση, οφείλω μια διαπίστωση που ίσως βοηθήσει στην επαναχάραξη των διαχωριστικών γραμμών. Και αυτή είναι ότι ο πολιτικός πρέπει να αξιολογείται από το έργο που αφήνει και όχι από μεμονωμένες επιλογές που εκ των υστέρων κρίνονται λανθασμένες.

Επί πολιτικού, με τη στάση του ο Κώστας Σημίτης κατέδειξε ότι ο δημοκράτης δεν προσδιορίζεται από την ταμπέλα, αλλά από το ήθος του. Τι αξία έχει να είσαι αριστερός ή δεξιός, προοδευτικός ή συντηρητικός, όταν στερείσαι ήθους; Σε τελευταία ανάλυση κοντά στον λαό, κοντά στους πολίτες, δεν είναι αυτός που εργαλειοποιεί τις τύψεις τους και τις ενοχές τους, αλλά εκείνος που αποφασίζει για το μέλλον και τις προοπτικές τους.

Συνοψίζοντας, τον Κώστα Σημίτη τον γνωρίσαμε ως εκσυγχρονιστή. Ως έναν ευρωπαϊστή σοσιαλδημοκράτη πολέμιο των ακραίων της αριστεράς και της δεξιάς. Τώρα τον μάθαμε και ως άνθρωπο.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα