«Η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει σήμερα μια τεράστια ευκαιρία να επιταχύνει την ψηφιοποίησή της και να πρωτοστατήσει», τονίζει ο προέδρος της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ματ Μπρίτιν.
Με αφορμή την υπογραφή της νέας συνεργασία της Google με το υπουργείο Τουρισμού για την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Ματ Μπρίτιν (σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) επισημαίνει ότι η Google υλοποιεί προγράμματα στην Ελλάδα από το 2015 κάτι για το οποίο «είμαστε περήφανοι και πιστεύουμε ότι έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και στην πορεία της χώρας προς τη βιώσιμή ανάπτυξη».
Δίνει έμφαση στη δέσμευση της Google για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ελλάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι από το 2015, η Google έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 250.000 Έλληνες επιχειρηματίες και νέους στις ψηφιακές δεξιότητες.
«Σύμφωνα με την αποστολή μας να κάνουμε τις πληροφορίες προσβάσιμες σε όλους, η εστίασή μας συνεχίζει να είναι στο να προσφέρουμε στους ανθρώπους δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τεχνολογία – για την επιχείρηση, την καριέρα και την προσωπική τους ζωή», προσθέτει ο πρόεδρος της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ματ Μπρίτιν.
Εξηγεί γιατί ο βιώσιμος τουρισμός συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες της Google τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έρευνα της Euromonitor δείχνει ότι πάνω από το 70% των ταξιδιωτών παγκοσμίως έχει στραφεί σε πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές. Δίνει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα καινοτόμων τεχνολογιών, χρήσιμων εργαλείων και «έξυπνων» λύσεων της Google που απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις, τις πόλεις, τους συνεργάτες της, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
«Η ανακοίνωσή που έγινε στο Φόρουμ των Δελφών απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε εκείνους που τις στηρίζουν. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα Be Internet Awesome, για παράδειγμα, δίνει στους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα κατάλληλα εργαλεία για να διδάξουν στους μαθητές πώς να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο. Αυτό το πρόγραμμα το ξεκινήσαμε το 2021 με το υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μπρίτιν που βρέθηκε στην χώρα μας για την ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.
Αναλυτικά η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανακοινώσατε μια νέα συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού με στόχο την επιτάχυνση του βιώσιμου μετασχηματισμού του ελληνικού τουριστικού τομέα. Γιατί ο βιώσιμος τουρισμός συγκαταλέγεται στις βασικές προτεραιότητες της Google;
Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της συνολικής απασχόλησης. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν, όλο και περισσότερο πλέον, πιο βιώσιμες επιλογές, γεγονός που παρατηρείται και στην τουριστική βιομηχανία.
Έρευνα της Euromonitor δείχνει ότι πάνω από το 70% των ταξιδιωτών παγκοσμίως έχει στραφεί σε πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές. Την ίδια στιγμή, έρευνα που ανέθεσαν η Google και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων δείχνει ότι αυτή η μετάβαση αποτελεί προτεραιότητα για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες ξενοδοχείου θεωρούν την υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας ως «κλειδί» για το μέλλον της επιχείρησής τους, όμως μόνο το 41% πιστεύει ότι είναι ικανοποιητικό το επίπεδο των γνώσεων του σχετικά με τις πρακτικές αυτές.
Θέλουμε να βοηθήσουμε να γίνει η Ελλάδα ηγέτιδα στον βιώσιμο τουρισμό. Μέσω της νέας μας συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, θα παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό τους, αλλά και να τον επικοινωνήσουν στους πιθανούς πελάτες τους.
Επιπλέον, το Google.org προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη οργανισμών οι οποίοι βοηθούν κοινωνικούς επιχειρηματίες από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες που επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα.
Υπάρχουν, ωστόσο, ποικίλες προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτήν τη φιλόδοξη μετάβαση. Πιστεύετε ότι η τεχνολογία – και ειδικά η Google – θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο;
Το πιστεύω απόλυτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη απειλή σε όλη την Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να δώσουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και να προσαρμοστούν ανάλογα. Και η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να τις βοηθήσει να το πραγματοποιήσουν αυτό.
Από πλευράς μας, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε έναν τριπλό ρόλο σε αυτό. Κατ’ αρχάς, ελαχιστοποιούμε τις δικές μας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από το 2007 λειτουργούμε με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ επιδιώκουμε, μέχρι το 2030, όλες οι λειτουργίες μας που σχετίζονται με την ενέργεια – σε κάθε γραφείο, υποδομή και κέντρο της εταιρείας – να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είμαστε δίπλα σε όλους τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις, τις πόλεις, τους συνεργάτες μας, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Το δικό μας έργο είναι να προσφέρουμε βιώσιμες επιλογές ζωής. Κι αυτό το εφαρμόζουμε στην πράξη δημιουργώντας καινοτόμες τεχνολογίες, χρήσιμα εργαλεία και «έξυπνες» λύσεις.
Ένα παράδειγμα είναι το «Environmental Insights Tool», το οποίο χρησιμοποιείται σε 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στην παρακολούθηση και μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο θερμοστάτης «Nest», ο οποίος βοηθάει τα νοικοκυριά να εξοικονομούν ενέργεια και να μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα.
Στην Ελλάδα, η Google εγκαινίασε το 2015 ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Grow Greek Tourism Online», με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα της χώρας. Πώς ανταποκρίθηκαν οι επαγγελματίες του κλάδου στο πρόγραμμα; Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας;
Για την Google, το «Grow Greek Tourism Online» ήταν το πρώτο βήμα μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μας με τον κλάδο του ελληνικού τουρισμού. Μέσα σε πέντε χρόνια (από το 2015 μέχρι και το 2020), εκπαιδεύσαμε 130.000 άτομα σε ψηφιακές δεξιότητες, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν για να αναπτύξουν την καριέρα ή την επιχείρησή τους.
Αυτό το κάναμε μέσω της δωρεάν διαδικτυακής μας πλατφόρμας εκπαίδευσης, η οποία προσέφερε εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς και μέσω της ομάδας συμβούλων μας – 40 νεαρών αποφοίτων που έλαβαν εντατική εκπαίδευση 6 εβδομάδων για να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι για τουριστικές επιχειρήσεις.
Αυτοί οι σύμβουλοι ταξίδεψαν σε περισσότερες από 100 πόλεις, προσφέροντας δωρεάν εξατομικευμένη εκπαίδευση. Επίσης, επεκτείναμε περαιτέρω την πρωτοβουλία μας αυτή, ξεκινώντας δωρεάν σεμινάρια ψηφιακών δεξιοτήτων σε περισσότερα από 40 πανεπιστήμια για να εξοπλίσουμε τους μελλοντικούς επαγγελματίες του τουρισμού.
Φυσικά, δεν αρκεί μόνο να έχεις τις δεξιότητες, αλλά πρέπει και να μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. Το 68% των επιχειρήσεων που συμμετείχε στο «Grow Greek Tourism Online» δήλωσε ότι είδε ξεκάθαρα επιχειρηματικά οφέλη από το πρόγραμμα, όπως ήταν η παρουσία περισσότερων επισκεπτών στον ιστότοπο τους ή τη φυσική τους επιχείρηση.
Η πρωτοβουλία «Grow Greece with Google» έχει στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της τεχνολογικής ενίσχυσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής;
Έχουμε δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ελλάδα. Από το 2015, έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερους από 250.000 Έλληνες επιχειρηματίες και νέους στις ψηφιακές δεξιότητες.
Το «Grow Greece with Google» παρέχει, επίσης, χρηματοδότηση, εργαλεία και εκπαίδευση σε μεμονωμένα άτομα και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Πρόσφατα συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Εργασίας για να αναβαθμίσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες 10.000 νέων άνεργων, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Κατά τη γνώμη σας, πού τοποθετείται σήμερα η ελληνική τουριστική βιομηχανία, όσον αφορά στις ψηφιακές δεξιότητες, σε σύγκριση με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές;
Πριν από την πανδημία, έρευνες σημείωναν ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία είχε μια τεράστια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη μέσω της ψηφιοποίησης – μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αλλά, δεδομένου του πόσο η πανδημία αύξησε τη χρήση της τεχνολογίας, αυτή η ευκαιρία ισχύει πλέον για όλες τις οικονομίες παγκοσμίως, όπως και για την Ελλάδα.
Μία νέα έκθεση του Connected Commerce Council δείχνει ότι οι προηγμένες ψηφιακά μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη πραγματοποιούν περισσότερες πωλήσεις, αυξάνουν τα έσοδα, προσλαμβάνουν περισσότερους ανθρώπους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν.
Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να χάνει ευκαιρίες σημαντικής (και αναξιοποίητης) ανάπτυξης από επιχειρήσεις που δεν είναι ακόμη ψηφιακά προηγμένες. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει σήμερα μια τεράστια ευκαιρία να επιταχύνει την ψηφιοποίησή της και να πρωτοστατήσει.
Υπάρχουν νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η Google στην Ελλάδα; Θα συνεχιστεί το «Grow Greece with Google»; Με ποια άλλα εργαλεία θα μπορούσε να συνεισφέρει η Google στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας; (π.χ. Google Arts & Culture). Εκτός από τον τουρισμό, υπάρχουν άλλοι τομείς ενδιαφέροντος για να επενδύσει η Google στην Ελλάδα;
Είμαστε περήφανοι που υλοποιούμε προγράμματα στην Ελλάδα από το 2015 και πιστεύουμε ότι έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και στην πορεία της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την αποστολή μας να κάνουμε τις πληροφορίες προσβάσιμες σε όλους, η εστίασή μας συνεχίζει να είναι στο να προσφέρουμε στους ανθρώπους δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τεχνολογία – για την επιχείρηση, την καριέρα και την προσωπική τους ζωή.
Η ανακοίνωσή που έγινε στο Φόρουμ των Δελφών απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε εκείνους που τις στηρίζουν. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα Be Internet Awesome, για παράδειγμα, δίνει στους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα κατάλληλα εργαλεία για να διδάξουν στους μαθητές πώς να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο. Αυτό το πρόγραμμα το ξεκινήσαμε το 2021 με το υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας