Η κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στις 14 Σεπτεμβρίου, ότι κανένα παιδί δεν θα μπει στην τάξη χωρίς μάσκα. Την ίδια ώρα οι ειδικοί διαμηνύουν τη σημασία του μέτρου της χρήσης μάσκας στην προφύλαξη της κοινωνίας και τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, όμως, παραμένουν οι αντιδράσεις γονέων κατά του μέτρου, οι οποίες εκφράζονται με κινητοποιήσεις, όπως έγινε την προηγούμενη Κυριακή, δραστηριοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εκφοβισμό προς δασκάλους και καθηγητές ότι θα καταφύγουν στην δικαιοσύνη αν οι τελευταίοι επιβάλουν στα παιδιά τους την χρήση μάσκας.

Στο μεταξύ ειδικοί αποδομούν θεωρίες που χρησιμεύουν συχνά ως επιχειρήματα μέσα στις διαδηλώσεις «εναντίον της μάσκας» και στρέφονται εναντίον των μέτρων για τη μάχη κατά της πανδημίας, γενικά στην Ευρώπη. Οι ψευδείς πληροφορίες είναι πολλές και αποδομούνται τους τελευταίους μήνες από πολυάριθμους επιστήμονες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Με συνέντευξή του στo δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι δεν θα μπει στην τάξη κανένα παιδί που δεν θα φοράει μάσκα, όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε από την Νίκη Κεραμέως και τους συναρμόδιους Υπουργούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση μάσκας προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό, ώστε αυτό να είναι ένα μέρος της καθημερινότητα των παιδιών.

Αυξάνεται η αποδοχή της μάσκας

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πριν από μερικές εβδομάδες, η αποδοχή της μάσκας, ιδίως στα σχολεία, ήταν πολύ χαμηλότερη, αν δει κανείς τις έρευνες, σε σχέση με αυτές που γίνονται τώρα. Το παράδειγμα των προηγούμενων ημερών, έδειξε στην μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ότι είναι προς το καλό τους να φορούν τη μάσκα. Έχουμε πολύ μεγάλα ποσοστά αποδοχής. Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία, θα φορέσει τη μάσκα.

Ελπίζουμε – τόνισε ο Στέλιος Πέτσας – ότι δεν θα φτάσουμε σε θέματα τα οποία να απαιτούν την συνδρομή κάποιας Αρχής. Κατ’ αρχάς, θα φροντίσουμε να υπάρχει ένας περιορισμός όσον αφορά την είσοδο. Έχουν ήδη δοθεί κάποιες οδηγίες, για παράδειγμα για τον αγιασμό, που είναι μια παραδοσιακή διαδικασία που προσελκύει τους γονείς ή τους παππούδες, να μην εισέρχονται στον προαύλιο χώρο. Αυτό θα αποτρέψει την μαζική συνάθροιση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε χθες Τρίτη πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός και τόνισε ότι οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπαίνουν στις τάξεις. Παράλληλα υπογράμμισε πως λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών.

Οι γονείς να πάρουν την ευθύνη

Στο μεταξύ ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τους μαθητές που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί», δήλωσε ο καθηγητής. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να υπάρχουν «κρούσματα» μη συμμόρφωσης.

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες που γίνονται από τους γονείς που είναι αντίθετοι στη χρήση μάσκας, ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε ότι υπάρχουν δύο ομάδες. Οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και κάποιος που δεν αντιμετωπίζχουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα.