Στη τελική ευθεία προς τις εκλογές, το Μαξίμου επιχειρεί να «αγκιτάρει» τη φαντασίωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Βγάζει απ’ το τσουβάλι με τις παροχές τις 120 δόσεις, μέχρι υπερωρίες για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Μαζί με τις παροχές «επικαιροποιεί» και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη. Εντελώς συμπτωματικά όλες «σκάνε» στο δρόμο προς τις κάλπες.

Του Χάρη Παυλίδη

Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις αποδεικνύονται «κρότου λάμψεις». Η Novartis είναι η πλέον χαρακτηριστική. Κάποιες άλλες, όπως αυτή του Βαγγέλη Μαρινάκη, αποτελούν την επιτομή της εκδίκησης γιατί δεν «μασάει». Μέχρι πρότινος η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι το Μαξίμου πειραματίζεται με νέα μοντέλα προπαγάνδας. Τώρα στόχος είναι η υποβολή. Η κινητοποίηση της μάζας εναντίον όσων υποτίθεται ότι «έκλεψαν» σε βάρος του ελληνικού λαού. Κατασκευάζει «επιτυχίες» και ο αγκιτάτορας εμφανίζεται με θριαμβευτικό ύφος και τις ανακοινώνει.

Ανοίγει μέτωπα και τα αφήνει προσβλέποντας στο συναίσθημα της μάζας. Ο μέγας αγκιτάτορας βρήκε κώδικα επικοινωνίας με πρόσημο την «διαφάνεια»(«διάτρηση») και προχωράει επενδύοντας στο «απωθυμένο» εκείνου που καταπιέζεται από τις υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σχέδιο υπονόμευσης του προεκλογικού κλίματος.

Προφανώς η κυβερνητική αγκιτάτσια δεν έχει σκοπό να βγάλει το κόσμο στους δρόμους. Ο σκοπός τους δεν είναι η κινητοποίηση των μαζών, αλλά η ζύμωση σε μια παράλληλη πραγματικότητα και η δαιμονοποίηση των αντιπάλων με τη χρήση στερεοτύπων. Πομπώδεις δηλώσεις κατά των «εχθρών» του λαού, μισές αλήθειες, υπερβολές, ειρωνείες, διαρροή φημών, ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, και γενικά προσπάθεια χειραγώγησης του κόσμου ώστε την κατάλληλη στιγμή να στραφούν κατά του… Από «μηχανής εχθρού».

Η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο όλων εκείνων των μηχανισμών που επιδίδονται στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ένα μέρος των ΜΜΕ που εμφανίζονται να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση αλλά επί της ουσίας «προστατεύουν» προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Μια «Δικαιοσύνη» μέσα στη «Δικαιοσύνη» η οποία υλοποιεί τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, αλλά και μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου που βολεύεται από την «ασφάλεια» που του παρέχει η κυβέρνηση.

Είναι ξεκάθαρος το σχέδιο και ο στόχος του συστήματος Μαξίμου. Το επεξεργάζεται μήνες και πλησιάζει η ώρα να αποδείξει ότι «ο τρόμος είναι εργαλείο κοινωνικής υγιεινής». Απλά δεν υπολογίζει μια παράμετρο που θα ακυρώσει το σχέδιο του. Ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν στελέχη που έχουν βαθιά γνώση της λενινιστικής σκέψης. Στελέχη που έχουν διαβάσει Λένιν και δεν αναμασάνε τα τσιτάτα του, όπως κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Γι αυτό έχουν καλύτερο τρόπο να ακυρώσουν το «δόγμα» Μαξίμου, πως ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς. Σύντομα θα αναγκασθεί να απαντήσει στο ερώτημα: Μασάει η κατσίκα ταραμά;