Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν αόρατοι πολίτες», ανέφερε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα,  κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τη στέγαση των αστέγων αλλά και στην στεγαστική πολιτική γενικότερα

«Είναι ένα πρόγραμμα που το πιστεύουμε και το διευρύνουμε και επιδιώκουμε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες έχουν πραγματικά ανάγκη. Για εμάς δεν υπάρχουν αόρατοι πολίτες και το αποδεικνύουμε με τις πολιτικές μας. Δίνεται πλέον η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα σε οικογένειες που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία από φορέα της γενικής κυβέρνησης, ενώ στους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προστίθενται και φορείς που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη εξαρτώμενων ατόμων, και που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Απλώνουμε δηλαδή δίχτυ προστασίας στις ομάδες πολιτών που το έχουν περισσότερη ανάγκη», είπε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

«Διευρύνονται οι ομάδες πολιτών που μπορούν να ωφεληθούν από μια συνολική στεγαστική πολιτική η οποία για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή, μετά από πάρα πολλά χρόνια και μετά από πολλές κρίσεις», είπε η Μαρία Κεφάλα και αναφέρθηκε στα προγράμματα «Σπίτι μου», «Ανακαινίζω-νοικιάζω», τα προγράμματα για τη φοιτητική στέγη, το διευρυμένο επίδομα στέγασης

Για το πρόγραμμα χρηματοδότησης δημιουργίας νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας, η υφυπουργός είπε ότι λαμβάνεται μέριμνα για την επιτυχή απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ, για περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις βρεφικής φροντίδας, που θα ωφελήσουν χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και ευάλωτους πολίτες. «Θέλουμε να μην μείνει κανένα παιδί, εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Ήταν δέσμευσή μας και δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε η κ. Κεφάλα

Απαντώντας στην κριτική που διατυπώθηκε από την αντιπολίτευση, για τα ζητήματα οργάνωσης του υπουργείου, η Μαρία Κεφάλα ανέφερε ότι η σύσταση και η οργάνωση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βασίστηκε και χτίζεται πάνω σε μια εθνική προσπάθεια. «Γνωρίζετε για να στηθεί ως δομή και να λειτουργήσει αυτοτελώς, πολλώ δε μάλλον ένα νεοσυσταθέν υπουργείο, απαιτείται χρόνος. Και όμως από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας, με τη συνδρομή και τη βοήθεια των υπηρεσιών τόσο του υπουργείου Εργασίας, των στελεχών του ΟΠΕΚΑ, του ΕΦΚΑ αλλά και όλων των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων, και πάνω από όλα, με την αποτελεσματικότητα και τη διάθεση των ίδιων των εργαζομένων, καταφέραμε πολλά», είπε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και επισήμανε ότι μέσα στους 9 μήνες έχουν δοθεί vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχουν πληρωθεί, παρά τις διοικητικές δυσχέρειες, όλα τα χρήματα που εκκρεμούσε η καταβολή τους, έχουν δοθεί στην ώρα τους τα επιδόματα στους ευάλωτους πολίτες κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, τα σχολικά γεύματα επίσης, το επίδομα γέννησης, έγινε η ανανέωση των συμβάσεων στη γραμμή SOS, υλοποιείται απρόσκοπτα η λειτουργία των συμβουλευτικών κέντρων, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

«Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας λειτουργεί και αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία. Το υπουργείο μπαίνει στις ράγες του και οργανώνεται ώστε να λειτουργεί αυτόνομα», είπε η κ. Κεφάλα.

Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας», η υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στη συμμετοχή των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων. «Το παράδειγμα της Κομοτηνής είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε ήδη σε πιλοτική βάση την προηγούμενη χρονιά και με την άψογη συνεργασία και το ειλικρινές ενδιαφέρον, και της αυτοδιοίκησης. Πάμε να παγιώσουμε το θεσμό και να ωθήσουμε τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά», είπε η κ. Κεφάλα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. «Επιφύλαξη», για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην αναμόρφωση του προγράμματος στέγασης αστέγων, αναφέρθηκε η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Σουκούλη Βιλιάλη. «Προχωράμε στη διεύρυνση των κατηγοριών ωφελούμενων με τη συμπερίληψη ολόκληρων νοικοκυριών, οικογενειών και ατόμων. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα στους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα απεξάρτησης χρηστών ουσιών να συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.

«Θα πρέπει να μας πείτε πόσοι είναι αυτοί που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, ποιοι είναι αυτοί και πώς ακριβώς με αυτήν την πενιχρή αύξηση του προϋπολογισμού, θα μπορέσετε να τους καλύψετε. Θα πρέπει να δεσμευτείτε να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να φτάσει στα 20 εκατομμύρια τη διετία τουλάχιστον. Διαφορετικά δεν έχει νόημα, θα είναι ένας ψευδεπίγραφος τίτλος», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Ο στόχος οφείλει να είναι η ένταξη των συνανθρώπων μας στην κοινωνία και καθώς είστε Κυβέρνηση που μιλάει συνεχώς για αξιολόγηση θα θέλαμε να ενημερωθούμε, αν θα προχωρήσετε σε νέα καταγραφή τους, καθώς η τελευταία ήταν το 2018», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη η οποία κάλεσε το υπουργείο να διευκρινίσει ποιους ορίζει ότι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

«Ανοίγετε το δρόμο για να νομιμοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση ακόμα και του ευαίσθητου τομέα της απεξάρτησης, όταν αναθέτετε σε ιδιωτικούς φορείς να προχωρήσουν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα», ανέφερε ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.

«Η Κυβέρνηση, πρώτιστα οφείλει να ασκήσει προληπτική πολιτική, η οποία να αποσκοπεί στο να μην υπάρχουν άστεγοι, στο να μη δημιουργούνται άστεγοι, στο να μην οδηγούνται άνθρωποι στο να καταλήγουν άστεγοι. Και σε αυτό, η Κυβέρνηση, οφείλει να ασκήσει δραστική πολιτική», ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, για ένα πλαίσιο κοινωνικών παροχών χαμηλής ποιότητας που αποσκοπεί στη διαχείριση και μόνο της ακραίας φτώχειας και στην οριακή κάλυψη απολύτως των βασικών αναγκών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια ταξινόμηση, σε ποιες κατηγορίες εντάσσονται οι άστεγοι, ακριβώς για να υπάρχει και η κατάλληλη αντιμετώπιση. Αλλιώς αντιμετωπίζεις έναν άστεγο ο οποίος είναι υγιής και έμεινε στο δρόμο δυστυχώς διότι ήταν δανειολήπτης, αλλιώς αντιμετωπίζεις έναν άστεγο ο οποίος είναι τοξικομανής, αλλιώς έναν άστεγο ο οποίος είναι ηλικιωμένος και έχει άνοια και αλλιώς έναν άστεγο ο όποιος έχει ψυχική ασθένεια», ανέφερε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης.

«Λέτε ότι με τις αλλαγές που κάνετε, με τα 15 εκατομμύρια ευρώ, θα φροντίστε 700 άστεγους να μπουν στο Πρόγραμμα «Εργασία και Στέγαση»; Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι τα υπνωτήριο και οι δομές για τους τοξικοεξαρτημένους. Που είναι όλα αυτά; Με τους 700 θα το λύσουμε πρόβλημα; Με τα 5 εκατομμύρια παραπάνω;», επισήμανε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου.

Στη διεύρυνση ωφελουμένων του προγράμματος «Στέγαση-Εργασία» για τους αστέγους, αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας. «Νομίζουμε ότι τα μέτρα είναι θετικά, αλλά δεν επαρκούν και οι παροχές είναι αρκετά μικρές, γιατί τα σπίτια που υπάρχουν είναι πολύ λίγα, λόγω του ότι δεν δίνονται ευκαιρίες και κίνητρα στους ιδιοκτήτες», είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας.