Όλες οι χώρες θα παίρνουν την αλληλεγγύη που χρειάζονται χωρίς εκπτώσεις, επισημαίνει ο Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ειδικότερα τονίζει πως “Η συμφωνία για το μεταναστευτικό ήταν ιστορική επιτυχία”, είπε ο Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας με τη δημοσιογράφο, Ελένη Βαρβιτσιώτη, κατά την τρίτη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τη συζήτηση με τίτλο, “Από την Ευρώπη των κρίσεων στην Ευρώπη των λύσεων: μαθήματα για τα επόμενα πέντε χρόνια”, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο νόμισμα του κόσμου, προμηθεύτηκε πρώτη εμβόλια στον πλανήτη και πολλά άλλα, όμως μέχρι χθες δεν είχε μεταναστευτική πολιτική. Τα καταφέραμε, είπε, με την ψήφιση του νομοσχεδίου και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις. “Όλες οι χώρες θα παίρνουν την αλληλεγγύη που χρειάζονται. Η κριτική ότι απεμπολούνται οι ευρωπαϊκές αξίες αδικεί την Ευρώπη – έχουμε δεκάδες συμφωνίες με τρίτες χώρες”.

Ιστορική επιτυχία

Χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου μία ιστορική επιτυχία που αν γινόταν νωρίτερα, ίσως να είχαμε γλυτώσει κάποια πράγματα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από κάποιες χώρες σχετικά με την μετεγκατάσταση, απάντησε ότι “μέχρι τώρα δεν είχαμε νομοθετημένη πολιτική αλληλεγγύης, τώρα έχουμε, πλέον εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο”.

Εκτίμησε δε ότι δεν θα χρειαστούμε τόσο πολλές μετεγκαταστάσεις όσες όταν κατέρρευσε η Συρία – στον Έβρο για παράδειγμα δε χρειαζόμασταν μετεγκαταστάσεις, έπρεπε να κρατήσουμε το σύνορο.

Ερωτηθείς για το αν η διαφαινόμενη άνοδος της ακροδεξιάς θα αποτελέσει αποδοκιμασία της ευρωπαϊκής πολιτικής, απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε μερικές εβδομάδες για να δούμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, “θεωρώ ότι στο ευρωκοινοβούλιο οι τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις – αν συμβεί τότε θα μπορούμε να βρίσκουμε ψήφους χωρίς να απεμπολούμε τις ευρωπαϊκές αξίες.”

Τους ευρωσκεπτικιστές να τους νικήσουμε στις κάλπες

Επίσης, εκτίμησε ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα πρέπει να χτίσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα – δεν πιστεύω ότι η άνοδος των άκρων θα είναι ανασταλτική της προόδου.

Αυτούς που δε θέλουν Ευρώπη, πρέπει να τους νικήσουμε στις κάλπες, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα άκρα.

Σχετικά με τη φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία, θύμισε ότι όταν υιοθετήθηκε, “ο κόσμος ήταν διαφορετικός, δεν είχαμε δύο πολέμους, δεν είχαμε πληθωρισμό, είχαμε ισχυρή ανάπτυξη – υιοθετήσαμε προγράμματα σε διαφορετικές συνθήκες, τώρα που έχουμε αλλαγές, αναθεωρούμε προγράμματα όπως για παράδειγμα τους αγρότες”.

Η Ευρώπη να γίνει πράσινη

Οι χώρες και τα κόμματα θα έχουν την τόλμη να αναθεωρήσουν πολιτικές, χωρίς να αλλάξει ο στόχος – η Ευρώπη να είναι η πρώτη περιοχή στον πλανήτη που θα γίνει “πράσινη”.

Σχετικά με την κοινή άμυνα, απάντησε ότι πλέον όλοι “έχουμε καταλάβει στην Ευρώπη ότι δε θα τρέχουμε κάτω από κάποια άλλη ασπίδα, πρέπει να φτιάξουμε τη δική μας ασπίδα με γενναίες αποφάσεις”. Και πρόσθεσε ότι “πρέπει να ξεπεράσουμε το στερεότυπο ότι η άμυνα είναι εθνική υπόθεση, δεν είναι πια”.

Ξοδεύουμε οι Ευρωπαίοι πάνω από το 2% για την άμυνα – γιατί δεν μπορούμε στην Ευρώπη το ποσό αυτό να το αμοιβαιοποιήσουμε; διερωτήθηκε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ, εκτίμησε ότι θα είναι ο μεγαλύτερος επιταχυντής για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.