Το ποσό των 4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί έως το 2027 από την Ευρώπη στην Ελλάδα για κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάςσε ομιλία του στην εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Skills & Talents for Businesses» που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
«Παραδοσιακά η υπόθεση της απασχόλησης ήταν πώς θα βρούμε δουλειά, πώς θα γεφυρώσουμε την κατάρτιση με την αγορά εργασίας. Τώρα στην Ευρώπη και τη χώρα μας έχουμε την ανατροπή αυτού του υποδείγματος. Και τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα βρούμε τους ανθρώπους για τις δουλειές που χρειαζόμαστε. Έχουμε ένα μεγάλο ενδημικό πρόβλημα έλλειψης καταρτισμένων ανθρώπων. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να δράσουμε σε δύο πίστες. Πρώτη είναι η εσωτερική πίστα. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε έτσι ώστε όποιος Ευρωπαίος πολίτης ψάχνει μια διέξοδο στην απασχόληση μέσω κατάρτισης να την έχει ως αναφαίρετο δικαίωμα, να μην χρειάζεται να το παζαρέψει, να το παλέψει να το ζητήσει» είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Διαβατήριο δεξιοτήτων
Όπως είπε ο κ. Σχοινάς είναι καθήκον της Ευρώπης και των κυβερνήσεων να παρέχουν σε όποιον θέλει δεξιότητες «ένα “διαβατήριο δεξιοτήτων “, το οποίο γίνεται μέσα από τα προγράμματά μας, μέσα από πρωτοφανείς πόρους -ποτέ δεν είχαμε τόσους πόρους – για την κατάρτιση, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη διαθέτει 65 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Μέσα από πόρους και προγράμματα όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση στην εργασία και την κατάρτιση.
Ο κ. Σχοινάς μίλησε και για ένα νέο πλαίσιο οργανωμένης κινητικότητας από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, μια ‘«ευρωπαϊκή δεξαμενή ταλέντων». «Το παρουσιάσαμε πριν από ένα μήνα, είναι η πρώτη φορά που ανοίγουμε μια πλατφόρμα, ένα σύστημα στο οποίο θα δημοσιεύονται κενές θέσεις εργασίας σε τομείς όπου η Ευρωπαϊκή οικονομία αποδεδειγμένα χρειάζεται κόσμο, στην γεωργία, τουρισμό, εστίαση, υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ψηφιακή οικονομία, και θα επιτρέπουμε πολίτες από τρίτες χώρες που έχουν τα ανάλογα προσόντα για αυτές τις κενές θέσεις να τις κατακτήσουν». Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι το σύστημα θα προχωρά στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης και θα κοινοποιεί στο κράτος-μέλος που θα αφορά αυτή η σύζευξη τη δυνατότητα να προσκληθεί ο εργαζόμενος. «Είναι ένα νέο πεδίο ευκαιριών, γιατί δεδομένης και της δημογραφικής κρίσης στην Ευρώπη, αν δεν δουλέψουμε και στις δύο πίστες, δεν θα τα καταφέρουμε. Είναι λοιπόν η στιγμή της αλήθειας και ειδικά για τη δεύτερη πίστα καθώς έχετε δει την επικαιρότητα των ημερών, οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δεύτερη πίστα προσφέρεται για επιδερμικές αναλύσεις, κραυγές. Είναι όμως η στιγμή της αλήθειας. Τα σύνθετα προβλήματα απαιτούν και ευφάνταστες λύσεις», τόνισε. Ο κ. Σχοινάς επανήλθε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για να διευκρινίσει ότι για να δουλέψει αυτή η πλατφόρμα , το σύστημα, όποιος έρχεται από Τρίτη χώρα θα πρέπει να ζει αποδεχόμενος τις αξίες και τους κανόνες της χώρας που θα εργάζεται.
Ευρωπαϊκό πτυχίο
Ο κ. Σχοινάς έδωσε έμφαση σε μία νέα θεσμική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ευρωπαϊκό πτυχίο. «Τον επόμενο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση, υπό τη δικιά μου ευθύνη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πτυχίου που θα πιστοποιεί κύκλους σπουδών μέσα από συμμαχίες πανεπιστημίων που ήδη αναπτύσσονται , να μπορεί ένα Ευρωπαίος ή πολίτης τρίτης χώρας, και να πολλαπλασιάζει τις ακαδημαϊκές του εμπειρίες και τις επαγγελματικές του προοπτικές», σημείωσε.
Απαραίτητη η καταγραφή για τις ανάγκες ανά περιοχή
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους, το 50% από αυτές αναζητούσαν ειδικευμένους τεχνίτες, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων όπως είπε κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης. «Μας εντυπωσίασε ότι το 27% των επιχειρήσεων ζητούσαν υπαλλήλους γραφείου. Αυτό μας έδωσε ένα έναυσμα τι πρέπει να κάνουμε, για να δώσουμε σωστές λύσεις στην ΔΥΠΑ με την οποία έχουμε υπογράψει ένα σύμφωνο συνεργασίας». Όπως επισήμανε ο κ. Διαμαντίδης πρέπει να καταγράψουν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων ανά περιοχή, ανά νομό, σε δεξιότητες και νούμερα. «Έχουμε ετοιμάσει ένα σύμφωνο συνεργασίας και θα το υπογράψουμε σύντομα με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων για να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες. Και έτσι θα ξέρουμε κάθε περιοχή τι ακριβώς χρειάζεται». Αυτά τα στοιχεία, τόνισε θα είναι χρήσιμα στη ΔΥΠΑ προκειμένου αρχικά να καταρτίζει ανέργους. Όπως επισήμανε ο κ. Διαμαντίδης επισκεπτόμενος όλη την Ελλάδα για τις εξαγωγικές επιδόσεις κάθε περιφέρειας, έρχονταν «τα μέλη μας και μας έλεγαν κάντε κάτι, δεν έχουμε εργαζόμενους για τα χωράφια μας. Αυτό που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες, εμείς το στηρίζουμε απόλυτα ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε μετανάστες, με κανόνες, στην αγορά εργασίας».
«Είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις που τις κυνηγάμε» σχολίασε ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Τόνισε, ωστόσο ότι πρόσφατα έγιναν κάποιες μεταρρυθμίσεις «επικαιροποιήσαμε προγράμματα σπουδών στις επαγγελματικές σχολές γιατί είχαν μείνει ίδια περίπου 20 χρόνια». 160 χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει δουλειά μέσα από τη ΔΥΠΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια, τη προηγούμενη πενταετία περίπου 42.000. Αυτό μας λέει ότι κάτι πάει καλά πρέπει να συνεχίσουμε με περισσότερα. Συνεχίζουμε με πολλές δράσεις αξιοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και ευελπιστούμε στη σημαντική μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης».