Ήταν 5 Μάη του 2010, όταν η μνημονιακή Ελλάδα “ζούσε” τρεις θανάτους στη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας. Τρεις νέοι άνθρωποι, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και έγκυος 4 μηνών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών βρήκαν φρικτό θάνατο στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου.

“Ποτέ πιά”, είπε χαρακτηριστικά σήμερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αναφορά του στα θύματα της Marfin. «Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρευσε τη ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη. Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/566399437340484/

Και είναι πράγμαται έτσι, καθώς η τραγωδία της Marfin έχει χαραχθεί στη μνήμη όλων, για την άδικο τρόπο με τον οποίο τρεις νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν κουκουλοφόροι που είχαν παρεισφρήσει στην πορεία που εξελισσόταν στο κέντρο της Αθήνας, έριξαν μολότοφ στο βιβλιοπωλείο  Ιανός και στο κατάστημα της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου. Το αποτέλεσμα ήταν εργαζόμενοι της τράπεζας να εγκλωβιστούν, με τις φωνές τους για βοήθεια ακόμα να ηχούν στα αυτιά μας. Κάποιοι κατάφεραν και βγήκαν σώοι, οι τρεις όμως όχι…

Η τράπεζα μέσα σε λίγα λεπτά τυλίγεται στις φλόγες κι όταν τα οχήματα της πυροσβεστικής κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο ήταν ήδη αργά για τους τρεις εργαζόμενους οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία, καθώς δεν μπορούσαν να διαφύγουν από το κλειδωμένο κτίριο.

Δέκα χρόνια μετά, το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο. Οι ένοχοι δεν εντοπίστηκαν. Οι δύο που αρχικά κατηγορήθηκαν, ο Θεόδωρος Σίψας, 34 ετών και ο Παύλος Αντρέεβ, αθωώθηκαν ομόφωνα από την έδρα στην δίκη που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016.

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε ο υπάλληλος της Marfin Δημήτρης Παπατζής. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο: «Μας είχαν στο στόχαστρο, φωνάζανε… Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον δεύτερο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει…. Ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ…. Πετούσαν πέτρες. Τα άτομα αυτά παρείσφρησαν στην πορεία… Τους βλέπαμε να σπάνε τον «Ιανό». Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Γύρω στις 14:00 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας. Εν τέλει πήδηξα από το μπαλκονι….Όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς… Υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε: ” Μέσα καίγονται ρε παιδιά”»…

H Παναγιώτα Βασιλάκου, επίσης υπάλληλος της τράπεζας, κατέθεσε ότι είδε κάποιον που «φορούσε χακί και κρατούσε κάτι σαν μπουκάλα καταδύσεων που μπροστά είχε πράσινο λάστιχο ποτίσματος». Η υπάλληλος ανέφερε ότι είχε «την αίσθηση πως ο άνθρωπος αυτός “πετούσε κάτι στη φωτιά που φούντωνε….”».

Μνημείο για τα θύματα ζητά ο Κ. Κυρανάκης

Την κατασκευή μνημείου για τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στην Marfin ζήτησε, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, οι κουκουλοφόροι ένοχοι δεν έχουν τιμωρηθεί για τη δολοφονία του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και ενός αγέννητου μωρού, που κάηκαν ζωντανοί μέσα στην τράπεζα, μετά τη ρίψη βόμβας μολότοφ σε αθώους ανθρώπους», σημειώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή του, την οποία απευθύνει στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

«Στο πρόσφατο παρελθόν ακούσαμε μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο τέως πρωθυπουργός, να μην αντιλαμβάνονται “τι κακό έχουν οι μολότοφ”, αλλά και να δηλώνουν σε τηλεοπτικά πάνελ ότι δεν θυμούνται να έχει σκοτωθεί κανείς από αυτές. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Στόχος των κουκουλοφόρων στις 5 Μαΐου 2010 ήταν να αφαιρέσουν ζωές», υπογραμμίζει κ. Κυρανάκης και καλεί τους δύο υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή εάν «υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των θυμάτων από τον εμπρησμό στην Marfin στις 5 Μαΐου 2010, ως ελάχιστο καθήκον και φόρο τιμής».

Δήλωση Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Σ δήλωβσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζει για για τα δέκα χρόνια από τον δολοφονικό εμπρησμό της Μαρφίν:

“Πριν 10 χρόνια Έλληνες έκαψαν Έλληνες, πολίτες έκαψαν συμπολίτες. Η δολοφονία στη Μαρφίν δεν ξεχνιέται. Ήταν ένα έγκλημα μίσους που δεν παραγράφεται, αυτό το στίγμα φανατισμού δεν ξεπλένεται. Οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ευθύνη της πολιτείας να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.

Η φρίκη της Μαρφίν μας θυμίζει ότι ιδέες που σκοτώνουν δεν είναι ανθρώπινες, παγώνουν τον πολιτισμό μας, μας στέλνουν πολύ πίσω στους εμφύλιους και στους διχασμούς που γεμίζουν με σκοτάδι την νεώτερη ιστορία μας.

Τα 10 χρόνια είναι διπλό μνημόσυνο για τα θύματα. Είναι ευθύνη, πως οι ένοχοι, που δεν τολμούν να εμφανιστούν, θα αποκαλυφθούν. Είναι υπόσχεση πως οι οικογένειές τους θα βρουν επιτέλους στην πολιτεία, μετά από ταλαιπωρίες, ολιγωρίες και αδιαφορία, τον συνομιλητή, την αρωγή και αναγνώριση που αξίζουν.

Ας τους μνημονεύσουμε, 10 χρόνια μετά, στον καιρό της πανδημίας που μας ένωσε στη συνείδηση της κοινής μοίρας, κρατώντας αυτή τη σκέψη: Πόσο οι άνθρωποι σφάλλουν όταν διχάζονται αλλά και πόσα μπορούν να πετύχουν όταν συνεργάζονται”.