Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση μπροστά από συναγωγή στο Μάντσεστερ σήμερα, κατά τον εορτασμό του Γιομ Κιπούρ, και τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση κατά την διάρκεια επίθεσης που χαρακτηρίσθηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία στο Μάντσεστερ επιβεβαιώνει ότι δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική ενέργεια, ενώ η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, είναι, το πιθανότερο, γνωστή αλλά για «λόγους ασφαλείας στο πεδίο δεν έχει ακόμη γίνει η ταυτοποίησή του».

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η επίθεση συνέβη λίγο πριν τις 9.30 το πρωί, τοπική ώρα. Η κλήση προς τις Αρχές ανέφερε ότι υπήρχε ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι και ένα όχημα που κατευθυνόταν προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

Η επιλογή της ημέρας από τον δράστη το πιθανότερο δεν είναι τυχαία, καθώς την Πέμπτη εορτάζεται το Γιομ Κιπούρ, που θεωρείται η πιο ιερή ημέρα του χρόνου για τον ιουδαϊσμό. Οι Εβραίοι παραδοσιακά νηστεύουν αυτή την ημέρα, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της στη Συναγωγή, όπου προσεύχονται και εξομολογούνται.

Σημειώνεται ότι με βάση αστυνομική πηγή, οι Αρχές διεξήγαγαν ελεγχόμενη έκρηξη στο αυτοκίνητο του υπόπτου. Η πηγή επιβεβαίωσε επίσης ότι έγιναν και άλλες συλλήψεις, αλλά δεν προσδιόρισε τον αριθμό τους. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται.

«Βαθιά συγκλονισμένος και θλιμμένος» από την είδηση της επίθεσης στο Μάντσεστερ, «ιδιαίτερα σε μια τόσο σημαντική ημέρα για την εβραϊκή κοινότητα», δήλωσε ο βασιλιάς Κάρολος. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με όλους όσους επλήγησαν από αυτό το φρικτό περιστατικό και εκτιμούμε ιδιαίτερα την άμεση αντίδραση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η βασιλική δήλωση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιστρέφει εκτάκτως από την Κοπεγχάγη – όπου βρίσκεται για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα – ώστε να προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης COBR στο Λονδίνο σήμερα το απόγευμα. «Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση στη Συναγωγή.

Το γεγονός ότι συνέβη την ημέρα του Γιόμ Κιπούρ, την πιο ιερή ημέρα του εβραϊκού ημερολογίου, την καθιστά ακόμη πιο φρικτή. Οι σκέψεις μου είναι με τους αγαπημένους όλων όσων επλήγησαν, και ευχαριστώ τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Στάρμερ.