σεισάχθεια (η)

  1. νομοθεσία του Σόλωνα που αφορούσε την κατάργηση χρεών «κανένας δεν θα πιστόλιαζε το δάνειό του και όλοι θα ήμασταν εντάξει στις υποχρεώσεις μας αν επιβαλλόταν σεισάχθεια»
  2. προεκλογική υπόσχεση λαϊκιστή πολιτικού «ποιος ξέρει πόσες σεισάχθειες θ’ ακούσουμε από τον μπρόεδρο Τσίπρα τις επόμενες εβδομάδες»
  3. ψέμα, απάτη «η ζωή έχει δείξει ότι, όσες φορές κι αν την πατήσουν, πάντα βρίσκονται αρκετοί ψηφοφόροι να πιστέψουν μια σεισάχθεια».

 

Χαμένο από χέρι το δεύτερο σίκουελ του παραμυθιού

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σύντροφος μπρόεδρος ξεκίνησε πάλι να κάνει αυτό που έχει μάθει να κάνει καλά όλα αυτά τα χρόνια: να υπόσχεται ότι χαρίζει δάνεια και χρέη (προφανώς με τα λεφτά των άλλων που είναι και ο καλύτερος τρόπος να χαρίσεις το οτιδήποτε).

Μετά τη Σεισάχθεια του 2014 έχουμε τη Σεισάχθεια 2 του 2023, η οποία ενώ έχει όλα τα καλά της πρώτης (και χουβαρνταλίδικα κουρέματα χρεών και ανάληψη βαρών από το Δημόσιο – δηλαδή τα κορόιδα που πληρώνουν φόρους), έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: η Πρώτη Φορά Αριστερά είναι ακόμα πολύ πρόσφατη και ο αριθμός των αμνησιακών ή αυτοκαταστροφικών συμπολιτών δεν είναι αρκετά μεγάλος.

Πράγμα που σημαίνει ότι η Σεισάχθεια 2 θα έχει τη μοίρα πολλών σίκουελ: θα βρει το κοινό της, αλλά ποτέ δεν θα πλησιάσει την επιτυχία του πρώτου παραμυθιού.

 

Προς αξιολόγηση

 

«Στόχος μου είναι αυτό που βρήκα να το πάω παρακάτω. Αν δω ότι δεν τα έχω καταφέρει, θα θέσω τον εαυτό μου σε οποιαδήποτε αξιολόγηση» είπε ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύντροφος Ανδρουλάκης, αποδεικνύοντας ότι σιγά σιγά αλλά σταθερά η αξιολόγηση κερδίζει την εμπιστοσύνη των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική τους

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ συνεχίζουν τις καθημερινές στάσεις εργασίας τους με αιτήματα που έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια και νομίζω ότι πρέπει να τους στηρίξουμε.

Επειδή η ασφάλεια των ΜΜΜ μας αφορά (σχεδόν) όλους, νομίζω ότι πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική τους και να απαιτήσουμε την απόλυση κάθε οδηγού που μιλάει στο τηλέφωνο ή στρίβει τσιγάρο ενώ οδηγεί.

 

Μεγάλο κρίμα…

Και μιας και λέω για τις στάσεις εργασίας των εργαζόμενων στα ΜΜΜ, να προσθέσω ότι ελπίζω να μην πληρώνονται τις μέρες που αντί να δουλέψουν αγωνίζονται.

Το λέω γιατί υπάρχουν πολλοί κακόπιστοι και πονηροί που διαρκώς ψάχνουν ευκαιρία να κατηγορήσουν το αδέσμευτο και ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζόμενων στο Δημόσιο και είναι κρίμα.