Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζιόρτζια Μελόνι, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας κοινής γραμμής για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη.
Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ*
Πριν την μεταξύ τους συνομιλία η Τζιόρτζια Μελόνι είχε μακρά τηλεκονφερανς με τον Γερμανό ηγέτη Όλαφ Σολτς στον οποίο ανέπτυξε τις θέσεις των χωρών του Νότου. Μεταξύ αυτών είναι και η Ισπανία του Σάντσεθ, ο οποίος συμφώνησε σε μια κοινή γραμμή με Μελόνι και Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Τις θέσεις αυτές θα καταθέσουν οι κυβερνήσεις των χωρών που σηκώνουν το βάρος της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις καταγγελίες των χωρών του βορρά που μλούν για ανυπεράσπιστους μετανάστες από την Αφρική προς Ιταλία και Ελλάδα, με τη χώρα μας να αντιμετωπίζει και τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης σε Αιγαίο και Έβρο.
Στην συνομιλία μεταξύ Μελόνι – Μητσοτάκη, όπως και σε αυτές που είχε νωρίτερα με Σολτς και Σάντσεθ, αποσαφηνίστηκε ότι η ο ευρωπαϊκός Νότος θα βρίσκεται ενωμένος στις Βρυξέλλες έχοντας ως κύρια πρόταση τον καταμερισμό αριθμού μεταναστών σε κράτη μέλη της Ε.Ε. Ίσως και στις υπό ένταξη χώρες όπως είναι η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, κ.α.
Η Τζιόρτζια Μελονι ανέπτυξε το σχέδιο μετανάστευσης τη Δευτέρα το βράδυ στην ολομέλεια Βουλής και Γερουσίας ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι “οι Αρχές του Κούτρο, χωριό στα παράλια της Σικελίας, άφησαν ανυπεράσπιστο καΐκι με 200 μετανάστες στην θάλασσα με αποτέλεσμα τον πνιγμό 90 γυναικόπαιδων με τις οικογένειές τους λίγα μέτρα από τις ακτές”.
Όπως κατέθεσαν οι Αρχές της Ιταλίας από πέρυσι έως σήμερα προσπάθησαν να φθάσουν στην Λαμπεντούζα και την Ν. Ιταλία περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Συρία, το Πακιστάν, το Σουδάν και άλλες χώρες της κεντρικής Αφρικής.
Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι οι ΜΚΟ και τα άτομα που με αμοιβή γίνονται οδηγοί σε σάπια σκάφη κατά κύριο λόγο, η λαστιχένιες μηχανοκίνητες βάρκες, θέτοντας τους ανυπεράσπιστους στον κίνδυνο πρόσφυγες.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα τα υπουργεία δικαιοσύνης Ιταλίας Ισπανίας και Πορτογαλίας αναπροσαρμόζουν τις νομοθεσίες για την παράνομη μετανάστευση και τους λεγόμενους τραγικάντι, δηλαδή τους διακινητές. Οι ποινές πλέον θα είναι περισσότερο αυστηρές από αυτές που ισχύουν σήμερα.
Οι ηγέτες του Νότου συμφώνησαν και στην κοινή κατάθεση κανόνων, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα να εγκαλούν την Επίτροπο Γιόχανσον για χαλαρά μέτρα και μη τήρηση πολλές φορές των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, Λιβύης, Μαρόκου για την εποπτεία των συνόρων εξόδου των παράνομων μεταναστών.
Έτσι αναμένονται νέες συμφωνίες με τις χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των πολιτών. Αλλά και αυστηρή εφαρμογή φύλαξης των συνόρων από την πρόσφατη δημιουργία σωμάτων ασφαλείας της ΕΕ.
*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκιεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.