Η Αυλαία στο «παλκοσένικο» του Γουέμπλεϊ έπεσε χθες βράδυ, αφήνοντας νικητές και ηττημένους με ανάλογα συναισθήματα στην αναμέτρηση Αγγλίας – Ιταλίας.
Η γιορτή του ποδοσφαίρου είναι έτσι κι αλλιώς η πρωταγωνίστρια στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό σκηνικό 2020-2021. Απέναντι στα αρκετά σημαντικά λάθη από πλευράς της οργανωτικής αρχής. Δηλαδή της ΟΥΕΦΑ.
Κυρίως όμως απέναντι στον τρομερό εχθρό της πανδημίας. Τον Covid-19. Με άγνωστα προς το παρόν αποτελέσματα. Πέραν του αγωνιστικού θεάματος και αποτελέσματος για τον νικητή του αγώνα που για αρκετά πιστεύουμε ακόμα χρόνια θα απασχολεί τους φιλάθλους. Οπως άλλωστε συμβαίνει ανέκαθεν στις μεγάλες διοργανώσεις και αναμετρήσεις. Παράδειγμα ο τελικός του Μουντιάλ 1966 στο Γουέμπλεϊ μεταξύ Αγγλίας – Γερμανίας που ακόμα και σήμερα συζητείται κυρίως από τους ηττημένους Γερμανούς.
Αγωνιστικά, ο ναός του ποδοσφαίρου έζησε στιγμές συναρπαστικές. Με δύο ομάδες που έπαιζαν για την ιστορία τους. Το γόητρό τους. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι πριν από τον αγώνα είχε δηλώσει: «Είναι κι αυτό μέσα στους κανόνες ενός παιχνιδιού. Ο,τι κι αν συμβεί. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα».
Στις αναλύσεις των φάσεων που έκριναν ίσως και το τελικό αποτέλεσμα, όσα VAR και αν υπήρχαν είναι αδύνατον να καταγράψουν τη μία και συγκεκριμένη λεπτομέρεια, αλλά τόσο κρίσιμη, όπως παραδέχθηκε το ηλεκτρονικό τεχνικό επιτελείο της ΟΥΕΦΑ μετά τον αγώνα Αγγλίας – Δανίας στη φάση του καταλογισμού πέναλτι, θα παραδεχθεί ότι «πρέπει να γίνουν διορθωτικές στον μηχανισμό VAR αλλά και το κριτήριο για αμφισβητούμενες φάσεις».
Τα πολλά φάλτσα στο Euro 2020 δεν πέτυχε να υπερκαλύψει το εξαιρετικό θέαμα, την ποιότητα και το αγωνιστικό πάθος των περισσοτέρων ομάδων στη διεκδίκηση της νίκης.
Ηταν ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Με αρκετές ομάδες όπως Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία Κροατία, Γερμανία που θα είχαν δικαιωματικά θέση στον τελικό!
Χωρίς φυσικά τίποτα και καμία από τις πιο πάνω ομάδες να στερούν τη λάμψη και το κύρος των χθεσινών φιναλίστ.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτραπεί νά περάσουμε σε ορισμένες συγκεκριμένες επισημάνσεις από το Euro.
- Ηταν το πρώτο Ευρωπαϊκό μετά το Brexit. Και την Αγγλία εκτός οικογένειας της ΕΕ.
- Η τότε διάδοχος του θρόνου και σήμερα βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ που είχε απονείμει το χρυσό κύπελλο στην εθνική του Μπόμπι Μουρ το 1966, παρακολούθησε τον τελικό από τηλεόραση.
Η Ελισάβετ έστειλε μήνυμα εμψύχωσης στους άγγλους ποδοσφαιριστές ενώ παρότρυνε τους φιλάθλους να μην αποδοκιμάσουν τον ύμνο της Ιταλίας. Οπως έγινε στον αγώνα με την Αυστρία. - Υστερα από έντονες πιέσεις προς την ΟΥΕΦΑ ημιτελικός και τελικός έγιναν στο Γουέμπλεϊ. Με αριθμό φιλάθλων. Η δεκαήμερη καραντίνα για οπαδούς ξένων ομάδων πλην Βρετανών υποχρεωτική, η όποία δεν ανακλήθηκε παρα τις απειλές της ΕΕ και της ΟΥΕΦΑ. Ετσι στο Γουέμπλεϊ χθες ήταν 60.000 φίλαθλοι της Αγγλίας και με 6.500 εισιτήρια από κατοίκους του Λονδίνου Ιταλούς!
Οι διαμαρτυρίες κράτησαν μόνο τρεις ημέρες. - Η μορφή της προσεχούς τελικής φάσης θα ειναι διαφορετική από τη μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Τσέφεριν ήταν καταγγελτικός: «Δεν μπορεί μια ομάδα να ταξιδεύει 1.000 μέτρα και άλλη 10.000 χιλιόμετρα. Ρώμη – Μπακού κ.λπ.».
- Τέλεια. Μοντέρνα. Πλήρη. Στάδια καινούργια. Συμπεριφορά των φιλάθλων και παρουσία σε όλους τους χώρους εκπληκτική.
- Διαιτησίες που θα συζητηθούν μέχρι το επόμενο Euro. Και παραπάνω. Συγκεκριμένοι διαιτητές ήδη έχουν κριθεί και πήραν… σύνταξη. Δεν θα τους δούμε στο Μουντιάλ του Κατάρ.
- Ολόκληρο το τηλεοπτικό επιτελείο της RAI που κάλυπτε την Εθνική Ιταλίας προσβλήθηκε από κορωνοϊό! Είναι καραντίνα σε ειδικά ξενοδοχεία.
Τον μεγάλο τελικό περιέγραψε ο αναπληρωματικός δημοσιογράφος Στέφανο Μπιτσότο με σχολιαστή την πρώην ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ιταλίας Κάτια Σέρα! - Την επιθυμία του να παρακολουθήσει τον τελικό ειχε εκφράσει και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Το Σύνταγμα της χώρας του απαγορεύει να λείπουν ταυτόχρονα από τη χώρα πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός!
Στους επισήμους ήταν ο πρόεδρος Ματαρέλα. - Τα κρούσματα κορωνοϊού μετά τους πανηγυρισμούς στο γήπεδο κυρίως όμως σε δρόμους και πλατείες δυστυχώς δεν θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν. Ας ελπίσουμε και να ευχόμαστε το ποδόσφαιρο να νικήσει και την πανδημία.
το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημ. Τα Νέα