Μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στα Σκόπια, η νεοεκλεγείσα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έχει προχωρήσει σε κρεσέντο δηλώσεων περί «μακεδονισμού» και «μακεδονικότητας». Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας επιμένει να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος με ένα μεγαλύτερο και ζητά μετ’ επιτάσεως την ψήφιση, εδώ και τώρα, των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εχουμε δηλώσει, σε όλους τους τόνους, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία λάθος συμφωνία. Μία κακή συμφωνία. Μας έλεγαν τότε ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σέρνεται επί 25 χρόνια και εξαιτίας του η χώρα αναλώνει διπλωματικό κεφάλαιο. Πλειάδα χωρών έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κρατίδιο με το όνομα «Μακεδονία». Και για αυτό απαιτείται λύση εδώ και τώρα. Και ήρθαμε ως χώρα, από την πλευρά του επισπεύδοντος μάλιστα, να τους χαρίσουμε ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.
Τους λέγαμε τότε ότι αν μία διεθνής συμφωνία, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, κυρωθεί από τη Βουλή, τότε υπερτερεί του εθνικού δικαίου, ακόμη και του εθνικού Συντάγματος. Και δεν δεσμεύει μόνο την κυβέρνηση που την υπέγραψε, αλλά την ίδια τη χώρα. Εσαεί. Η τότε κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μας άκουσε. Προχώρησε και σε αυτό το λάθος, διαλύοντας μάλιστα και κομματικούς σχηματισμούς στην τότε Βουλή, μεταξύ των οποίων και του κυβερνητικού τους εταίρου.
Η αλήθεια
Επιτρέψτε μου, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, τρεις παρατηρήσεις:
- Παρατήρηση πρώτη, «Τους χαρίσαμε εθνότητα»: Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιππος, οι δύο ιστορικοί βασιλιάδες της Μακεδονίας, μεγαλούργησαν τον 4ο π.Χ. αιώνα. Οι Σλάβοι, οι πρόγονοι των Σκοπιανών, ήρθαν στην περιοχή της Βαλκανικής τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Αρα, ιστορικά τι σχέση υπάρχει μεταξύ τους; Καμία απολύτως.
- Παρατήρηση δεύτερη, «Τους χαρίσαμε ταυτότητα»: Μας έλεγε, και μάλιστα πομπωδώς, η τότε κυβέρνηση ότι πάρα πολλά κράτη είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Αρα, η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών που αλλάζει το συνταγματικό όνομα είναι τεράστια επιτυχία. Ξέχασαν να πουν στον ελληνικό λαό δύο πράγματα κομβικής σημασίας. Πρώτον, ότι αυτές ήταν διμερείς αναγνωρίσεις και τα Σκόπια στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγνωρίζονταν με το συνταγματικό όνομα «FYROM». Και δεύτερον και σημαντικότερο. Γιατί επιζητούσαν την ελληνική υπογραφή για το όνομά τους; Γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί με το όνομα «Μακεδονία» πουθενά. Ούτε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε στο ΝΑΤΟ. Πουθενά!
- Παρατήρηση τρίτη, «Τους χαρίσαμε μακεδονική γλώσσα»: Πρόσφατα αναγκάστηκαν, λόγω της βουλγαρικής πίεσης –που τόσα χρόνια κρυβόταν πίσω από την Ελλάδα–, να αναγνωρίσουν ότι η γλώσσα τους είναι βουλγαρική διάλεκτος.
Η κυβέρνηση Τσίπρα χάρισε τα πάντα στους Σκοπιανούς και πήρε «ένα πουκάμισο αδειανό». Οι Σκοπιανοί, και αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε διεθνώς σε όλους τους τόνους, όσο συνεχίζουν αυτό το κρεσέντο, θα βρίσκουν κλειστή την πόρτα της ΕΕ.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος