Αν μιλούσε κάποιος πριν από πέντε μήνες η ένα χρόνο ότι η γαλλική προεδρία για τον Εμμανουέλ Μακρόν θα ήταν μια αναμέτρηση που τρεις ημέρες πριν από την εκλογική κρίση θα γινότανε εφιάλτης για τον κατά τα άλλα αισιόδοξο και ψύχραιμο πρόεδρο, κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ούτε ένα ευρώ!

Όλα τα άρθρα του Μανώλη Μαυρομμάτη

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής δυσχέρειας και ακρίβειας, φθάσαμε στον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό, ώστε η ακρίβεια να οδηγεί   ραγδαία στην ύφεση και τον προβληματισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον σταθερότητας της.

Πόσο μάλλον για τον Μακρόν που βρέθηκε ένα χρόνο πριν, να είναι αντιμέτωπος με ένα μόνο αντίπαλο, την Μαρί Λεπέν και την προσεχή Κυριακή με οκτώ!

Τόσες είναι οι υποψηφιότητες με τους Γάλλους πολίτες να παρακολουθούν σχεδόν καθημερινά τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις. Με την βελόνα του δείκτη μέτρησης συνεχώς να ανεβοκατεβαίνει και τους αντιπάλους του προέδρου να μετρούν τις ημέρες και τις εβδομάδες για να προσέλθουν στις κάλπες!

Ο Εμμάνουελ Μακρόν πέτυχε να μεταφέρει την ημερομηνία των εκλογών και αντί τον Ιανουάριο να τις φέρει μέχρι την 10η Απριλίου και 24 Απριλίου τον δεύτερο γύρο. Γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πώς δεν θα ανακηρυχθεί νικητής, από τον πρώτο γύρο καθώς τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δείχνουν μάχη. Μια μάχη όμως, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις ίσως κριθεί στην κόψη του ξυραφιού.

Ο σημερινός Πρόεδρος πίστευε ότι αλλάζοντας ημερομηνία το εξάμηνο της ευρωπαϊκής προεδρίας θα του χάριζε πόντους. Στόχος η ανάδειξη του σε πρωταγωνιστή των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων και με αποφάσεις που θα τον έστεφαν ηγέτη της μετά Μέρκελ εποχής στην ΕΕ!

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, η συνεχής παρουσία σε μεγάλο βαθμό του κορωνοϊού πανευρωπαϊκά, η προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στον πόλεμο, με αποτυχημένες συναντήσεις στο Κρεμλίνο, αλλά και τις αγώνες Συνόδους  κορυφής στις Βρυξέλλες, οδήγησαν σε μείωση των ποσοστών του Μακρόν προεκλογικά.

Την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοι του έπαιρναν αντίθετες θέσεις και την ακρα-δεξιά να βρίσκει συμμάχους με νέους υποψήφιους, οι οποίοι δηλώνουν πώς στον δεύτερο γύρο “θα κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους στην Λεπέν”.

Φυσικά η κάλπη είναι εκείνη που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο Μακρόν μπροστά σε παρόμοια περιστατικά και δηλώσεις άλλων υποψηφίων, προσπαθεί να ανασυνταχθεί αλλάζοντας πολιτική τακτική. πριν από δέκα ημέρες…

“Δεν μπορείς να αγωνίζεσαι καθημερινά και να μιλάς για τον πόλεμο, στην Ουκρανία, όταν οι αντίπαλοι σου προελαύνουν και μιλάνε με τον κόσμο στις λαϊκές αγορές! Εκεί που η καθημερινότητα δεσπόζει ως τεράστιο πρόβλημα συντήρησης με την ακρίβεια να θολώνει το μυαλό των πολιτών!”

Η Λεπέν κέρδισε πέντε μονάδες σε μία εβδομάδα επικεντρώνοντας τις ομιλίες της σε μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις. Για αύξηση των τιμών, προβλήματα στις αγορές, στο αέριο, την βενζίνη και το πετρέλαιο. Η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Ο Μακρόν έχοντας λίγες ημέρες χρόνο πριν από τις κάλπες, σκέπτεται το δεύτερο γύρο αλλά και τις εθνικές εκλογές 40 ημέρες που ακολουθούν τις προεδρικές.

Έτσι πέρασε στα Μέσα Ενημέρωσης  την σκέψη του να “καλέσει από την Φρανκφούρτη την σημερινή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για να της αναθέσει την Πρωθυπουργία”.

Μια λύση που όμως είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από ένα περίπου χρόνο και ήθελε εμπνευστή τον Μεν- τώρα της Λαγκάρντ, Νικολα Σαρκοζί!

Παράλληλα φέρεται να προωθεί τον σημερινό υπουργό οικονομίας Μπρούνο Λεμαιρ, ως προσεχή υπουργό οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις ευρωεκλογές του 2024!

Τότε που θα προκύψουν όπως προβλέπεται, μεταβολές και σημαντικές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με μεγάλες μάλιστα εκπλήξεις όπως ήδη σχεδιάζουν κορυφαίοι ηγέτες στους διαδρόμους των Βρυξελλών και στη διάρκεια διμερών και διακρατικών σχέσεων και επαφών.

Οι σχετικές “διαρροές” ειδήσεων από το περιβάλλον Μακρόν Ντράγκι, Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα, Σολτς, Μισέλ, έχουν προκαλέσει τριγμούς και σχολιασμούς κυρίως από τις αντιπολιτεύσεις και πολιτικά κόμματα χωρών της ΕΕ. Αλλά και στο Συμβούλιο κορυφής ανάμεσα σε ηγέτες. Ακόμα και από τα κόμματα που αναμένουν τις εθνικές εκλογές για να διεκδικήσουν την πλειοψηφία Γερουσίας και Βουλής. Σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς τη Μέρκελ, παρούσα, ούτε στο παρασκήνιο αυτή τη φορά…

Μεγάλη όμως ήταν η έκπληξη προχθές στη Γαλλία, του επικεφαλής της Ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν που δήλωσε ότι “θα δώσει τη μάχη για την προεδρία. Αλλά στον δεύτερο γύρο  θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Μαρί Λεπέν, που προβλέπει ότι θα είναι δεύτερη αν δεν είναι ο ίδιος στη δεύτερη θέση”!

Ο παράγοντας  Ζεμουρ αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό στις προεδρικές εκλογές. Ο ακροδεξιός δημοσιογράφος και σχολιαστής προέκυψε ξαφνικά. Με τις πρώτες του εμφανίσεις πλήρους αποδοκιμασίας μέχρι τα πρώτα ανατρεπτικά ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Ο Ζεμουρ συγκεντρώνει τώρα ποσοστό 11-13%. Κάτι που διασπά την άλλη υποψήφια της ακροδεξιάς Λεπέν η οποία τις τελευταίες ημέρες όμως, χάρη στην αλλαγή τακτικής, αντί Ουκρανίας, λιτότητα, ακρίβεια, οικονομική κρίση, αβέβαιο μέλλον, πέτυχε σημαντική άνοδο φθάνοντας απειλητικά τέσσερις μονάδες και κατά άλλους μόλις δύο,  κάτω από τον πάντα πρωτοπόρο Μακρόν στον πρώτο γύρο.

Ο Μακρόν πάντως σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα είναι ο τελικός νικητής με ποσοστό 52% έναντι 48% της Λεπέν.

Μία συμμαχία των ακροδεξιών και συντηρητικών κομμάτων στην επαναληπτική αναμέτρηση θα έφερνε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Γαλλικής πολιτικής.

Για την ιστορία, αναφέρουμε, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα κεντροαριστερά κόμματα, έχουν ελάχιστες πιθανότητες έως μηδενικές για να επικρατήσουν ακόμα και με σύμπτυξη τους.

Έτσι η υποψήφια του σοσιαλιστικού κόμματος Δήμαρχος Παρισίων Ανν Ινταλγκο φθάνει σε ποσοστό το 2%.

Οι υποψήφιοι Μελανσον της Ριζοσπαστικής αριστεράς με ποσοστό 17%, ο Φαμπιάν Ρουσσελ του κομμουνιστικού κόμματος με ποσοστό 3,5% και ο Οικολόγος Γιανικ Φαντοτ με ποσοστό 6% αναμένεται ότι θα είναι οι κομπάρσοι των προεδρικών, ενώ στις εθνικές εκλογές ασφαλώς θα δείξουν το διαφορετικό τους πρόσωπο με κριτήρια καθαρά κομματικά στην κάλπη.

Απουσία σημαντική μετά από πολλά χρόνια του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος. Εκεί φρόντισαν δικαστικές αρχές με δικές σκανδάλων κατάχρησης εξουσίας και οι εσωτερικές διαμάχες στην διεκδίκηση του τίτλου υποψηφίου οδήγησαν στον εκμηδενισμό όχι μόνο τον άλλοτε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκλογές, αλλά και την διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας.

Τον ρόλο αυτό και την θέση όπως έγραψε ο γαλλικός Τύπος, πήρε σταδιακά και σταθερά ο Εμμάνουελ Μακρόν!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν, με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα, νυν Πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.