Δεν κρατήθηκε ο αψής Πολάκης και θεώρησε πως έπρεπε να κάνει παρέμβαση, όχι ως ομιλητής αλλά ως κοινό, στη θεματική για την πανδημία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο παντογνώστης Παύλος εντόπισε το κόκκινο πανί στην παρουσία του Ανδρέα Ξανθού στο πάνελ των ομιλητών και επέλεξε να του απαντήσει καρφώνοντας και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ για λάθος αντιπολιτευτική τακτική.

Βέβαια δεν τόλμησε να αναφέρει το όνομα του Ξανθού αλλά ο πρόεδρος Αλέξης δέχθηκε τα βέλη καθώς έχει στηρίξει εν πολλοίς την στάση του πρώην υπουργού Υγείας.

Συγκεκριμένα ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως «η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την πανδημία δεν ήταν στην ένταση που έπρεπε και όφειλε να ακολουθήσει άλλη στρατηγική από αυτή που υποστήριξε». Υποστήριξε πως «ο Νοέμβριος του 2020 ήταν κομβικό σημείο για τη χάραξη άλλης πολιτικής, αφού τότε άρχισαν να εκτινάσσονται τα κρούσματα». Σημείωσε ότι ο ίδιος «κατηγορήθηκε κι από συντρόφους του ως αντιεμβολιαστής κι αναρωτήθηκε – σταθερός στις απόψεις του – πού είναι το τείχος ανοσίας όταν έχουμε 750.000 κρούσματα στις ηλικίες 0 έως 17 χρόνων που θα δημιουργείτο, όπως είχε πει και ο ΣΥΡΙΖΑ». Αντιθέτως, συνέχισε «έπρεπε να δοθεί έμφαση στον προληπτικό έλεγχο και στη μείωση του κόστους των τεστ». Ανέφερε ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη φαρμακευτική αντιμετώπιση και σχολίασε ότι «αν δεν είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα αντιικά κι αντικλωνικά φάρμακα, θα μας είχαν κρεμάσει στην πλατεία Συντάγματος».

Γενικεύοντας ανέφερε ότι «η παραγόμενη επιστημονική γνώση πρέπει να είναι ιδιοκτησία της ανθρωπότητας», ενώ ζήτησε «τη συγκρότηση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να αντιπαρατεθεί στο παγκόσμιο και εγχώριο καρτέλ, αλλά και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των υπερτιμολογήσεων με τη σιωπηρή συμφωνία του κράτους που ξεκίνησε από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη».