Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη συντονισμένη πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την περιφρούρηση των συνόρων αλλά και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, σχολίασε πως: «Προφανώς υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μεταναστευτικές ροές και πάντοτε κανείς πρέπει να σκέφτεται σε αυτές τις περιπτώσεις το ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να το αντιμετωπίσει αυτό», ενώ πρόσθεσε με έμφαση ότι «για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδεχθεί την ανάγκη να φυλάξει τα σύνορά της, θαλάσσια και χερσαία». Σε ειδική αναφορά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκκικά ζητήματα ο Μάκης Βορίδης επισήμανε την αναγκαιότητα της καλής συνεργασίας για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, προτού φύγουν οι βάρκες από τους παράνομους διακινητές.

Για τη στάση του Βερολίνου σημείωσε πως: «δεν μπορούν να υπάρχει μια μονομερής προσέγγιση στο μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ας πούμε, είναι μια συζήτηση την οποία την έχουμε τώρα με τη Γερμανία, με αυτά τα οποία διακηρύχθηκαν ως κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και επομένως ανατροπή των δεδομένων του Σένγκεν και της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, που αποτελεί μία από τις τρεις βασικές κομβικές ελευθερίες στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στην ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ και τη διαγραφή Σαλμά ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι έκαναν μια ερώτηση, ανέδειξαν ένα θέμα και πρόσθεσε πως οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν κάνει 5.000 ερωτήσεις την προηγούμενη πενταετία απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση.

Για τη διαγραφή Σαλμά διευκρίνισε ότι έγινε όταν συνέχισε να διατυπώνει κατηγορίες και να αφήνει υπαινιγμούς για την ακεραιότητα της διαδικασίας, την ώρα που η διαδικασία αυτή είχε κριθεί από τα διοικητικά δικαστήρια και έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που λένε ότι καλώς έχει γίνει.

Στα ζητήματα καθημερινότητας και της στήριξης του οικογενειακού προύπολογισμού ο Μάκης Βορίδης επισήμανε την κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τα μικρά σκάφη και επαναβεβειωσε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η αποτελσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας με την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών Αναφερόμενος, ωστόσο, στο αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον 13ο και τον 14ο μισθό ανέφερε πως η κυβέρνηση, θα εξακολουθεί να διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, να διασφαλίζει δημοσιονομικά πλεονάσματα και να τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες.