Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αναφορικά με την κατηγορία της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη στο δυστύχημα των Τεμπών. Ο κύριος Βορίδης είπε μιλώντας στο βήμα της Βουλής ότι «εδώ έχουμε μια κατηγορία περί συγκαλύψεως. Αυτή είναι η κατηγορία που αποσείουμε μετά βδελυγμίας. Αυτό είναι που αρνούμαστε κατηγορηματικά (...) συγκάλυψη σημαίνει τι; Ότι εμείς γνωρίζουμε τον ένοχο -αυτή είναι η συγκάλυψη- και ότι δε θέλουμε να τιμωρηθεί. Ενεργούμε δε σκοπίμως, παρεμβαίνοντας σε διάφορα σημεία της ποινικής διερεύνησης, προκειμένου να συγκαλύψουμε και να μην επιτρέψουμε την τιμωρία αυτού του ενόχου. Αυτή είναι η συγκάλυψη (...) και ερωτώ όλες τις πτέρυγες: αυτή είναι η μομφή που αποδίδετε στην κυβέρνηση; Και πού τη στηρίζετε;»


Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική έννοια του όρου συγκάλυψης, η αντιπολίτευση τη στηρίζει στην αδήριτη ανάγκη της για πολιτικά οφέλη. Έχει καταστεί σαφές ότι κανένα απολύτως κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να δει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν δυναμικά. Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν καταφέρνει να αποσπάσει ισόποση δημοφιλία, με εκείνη των ψηφοφόρων που λένε στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι αφενός δεν υπάρχει άλλη κυβερνητική πρόταση στο πολιτικό σκηνικό -πέραν της ΝΔ-, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δε γοητεύουν ούτε τους ψηφοφόρους τους. Το μόνο που τους απομένει, είναι να συνασπιστούν γύρω από μια τραγωδία, προκειμένου να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό ότι συγκαλύπτει κάποιο «έγκλημα» που συνετελέσθη στα Τέμπη.

Είναι σαφές, ότι όχι απλώς βάζουν στο ίδιο ζύγι τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, με τα πολιτικά οφέλη. Αλλά ότι το κάνουν αφενός με χαρά, κι αφετέρου από απόγνωση. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον προσπαθούν να αποδομήσουν την εμπιστοσύνη στον θεσμό της Δικαιοσύνης. Για να μπορέσουν να έρθουν την επόμενη ημέρα και να ισχυριστούν ότι η Δικαιοσύνη χειραγωγήθηκε από την κυβέρνηση, στην περίπτωση που δε θα τους αρέσει η απόφαση. Βέβαια, εάν κάποιος τους αποκαλέσει «πτωματοφάγα πτηνά» -ή για ταχύτητα, όρνια-, θα παρεξηγηθούν και θα φωνάζουν.

Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται χυδαία την τραγωδία

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κύριος Βορίδης απαρίθμησε τις αναγκαίες συνθήκες, οι οποίες να συντρέχουν για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει για συγκάλυψη. Όπως χαρακτηριστικά είπε «για να υπάρχει συγκάλυψη πρέπει πρώτον, να μεταφέρεται πράγματι παράνομο φορτίο - αντικείμενο της ανάκρισης και της κρίσης του Δικαστηρίου. Δεύτερον, αφού κριθεί ότι πράγματι μεταφέρθηκε αυτό το φορτίο, να ξέρει κάποιος ότι αυτό είναι ιδιοκτησίας του τάδε λαθρεμπόρου, ο οποίος έχει φροντίσει για τη μεταφορά του. Τρίτον, να ξέρει κάποιος ότι σε αυτό το λαθρεμπορικό κύκλωμα, συμμετείχε ο τάδε υπάλληλος της οποιασδήποτε εταιρείας μεταφορικής. Να ξέρει -τέταρτον-, ότι αυτός ο λαθρέμπορος έχει σχέση με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος και να ξέρει -πέμπτον-, ότι το κυβερνητικό στέλεχος, ενήργησε για να αλλοιώσει τον χώρο, για να μην υπάρχουν στοιχεία και να μην αποκαλυφθεί αυτό. Αυτή είναι η συγκάλυψη. Έχει προσκομίσει η αντιπολίτευση τέτοια στοιχεία; Έχετε πει κάτι τέτοιο ποτέ; Έχετε στοιχεία για να υποστηρίξετε κάτι τέτοιο; Γιατί κάνετε αυτή τη μομφή; Αυτή τη μομφή αποκρούουμε. Αυτό είναι που λέμε ότι πρόκειται περί χυδαίας εκμεταλλευσεως. Αυτό είναι που λέμε ότι η αντιπολίτευση εντέλει δε σέβεται τη διαδικασία. Και εντέλει, χρησιμοποιεί μια τραγωδία και την αγωνία των ανθρώπων για απόδοση Δικαιοσύνης, για πολιτικές στοχεύσεις. Γιατί κάνετε αυτούς τους ισχυρισμούς».


Είναι σαφές ότι εάν υπήρχε έστω και μισό στοιχείο από αυτά που ανέφερε ο κύριος Βορίδης, όχι απλώς θα είχαν πάει -και ορθώς- στον Ανακριτή την ίδια στιγμή, αλλά θα έκαναν «παρέλαση» από κάθε τηλεοπτικό κανάλι, προκειμένου να τα δώσουν στη δημοσιότητα. Είναι σαφές ότι δεν έχουν απολύτως κανένα τέτοιου είδους στοιχείο, κι απλώς αναλώνονται στον πόλεμο λάσπης. Τελικά, ίσως η ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην περιορίζεται μόνο στο οικονομικό σκέλος. Διότι όπως είναι καταφανές, η «εθνοσωτήριος» του Αλέξη Τσίπρα έχει διαβρώσει και το πολιτικό ήθος. Αλλά αυτό που θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, είναι ότι οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Και η κρίση τους αποτυπώνεται μόνο στις κάλπες. 

Δείτε τη δήλωση του Μ. Βορίδη