Το διαμορφούμενο τοπίο μπροστά στις ευρωεκλογές και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή New Room. Αχικά αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και δήλωσε πως: «Σε μεγάλο βαθμό και οι μετρήσεις το αποτυπώνουν ότι ακόμα δεν έχουμε μπει στη λεγόμενη ευρωπαϊκή ατζέντα.Με δυο λόγια διαμορφώνονται οι τοποθετήσεις, ευρωεκλογές μεν, άρα χαρακτηριστικά ευρωεκλογών, αλλά με εθνική ατζέντα.Τώρα θα μπούμε στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ατζέντα, γιατί εκεί θέλω να ακούσω πώς θα τοποθετηθούν οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις για τα θέματα της άμυνας, της ευρωπαϊκής άμυνας, που ανοίγει μια τεράστια συζήτηση για τα θέματα του ανταγωνισμού, των ευρωπαϊκών προϊόντων και κυρίως εγώ θέλω να ακούσω ποιον θέλουν να τους εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την αναθεώρησή τους.

Τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, οι οποίοι έρχονται και λένε ακόμα σκληρότερη περιβαλλοντική και ταχύτερη περιβαλλοντική μετάβαση στη γεωργία, ή τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που λένε ήπια και ομαλή μετάβαση και πρέπει πάντως να διασφαλίζουμε το εισόδημα των αγροτών μας.Θα μπούνε και τα θέματα του κράτους δικαίου, επειδή τους αρέσουν στην αριστερά τα θέματα κράτους δικαίου και θεωρούν ότι έχουμε αδυναμία να τοποθετηθούν εκεί.Θα πουν ότι πρέπει να περικοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας γιατί δεν έχει συμμορφωθεί με την ελευθερία των δημοσιογράφων. Και θα τα πούμε αυτά όλα.

Άρα όταν θα μπούμε στην ευρωπαϊκή ατζέντα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.Όμως η δημοσκοπική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή να την πούμε χοντρικά έτσι με πολύ μεγάλη διαφορά μπροστά η Νέα Δημοκρατία με ηγεμονικό ποσοστό διαφορά, αυτή είναι η αλήθεια.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διαφοράς από το δεύτερο κόμμα. Η εικόνα αυτή που σας λέω ένα μεγάλο ποσοστό πολύ μπροστά να το πω, η Νέα Δημοκρατία, τρία τέσσερα κόμματα τα οποία βρίσκονται εκεί κοντά με τη δεύτερη, διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση. Φαίνεται ότι έχει περάσει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αλλά με μεγάλη διαφορά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κι εκεί κοντά βρίσκεται το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση που διαγωνίζονται για αυτή την εικόνα.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βάλει όλη τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα μπροστά. Και επίσης προφανώς η κάθε μεταρρύθμιση δημιουργεί, ας το πω, αντιδράσεις. Αυτό είναι μέχρι να αποφέρει αυτά που θα αποφέρει, δημιουργεί αντιδράσεις.Θα πω όμως ότι η σοβαρή, συγκροτημένη εθνική, λαϊκή και κοινωνική δεξιά βρίσκεται όλη στη Νέα Δημοκρατία.Γιατί το λέω αυτό;Διότι η βασική ατζέντα που υπερασπίζεται η παράταξη μας σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της ατζέντας της Δεξιάς, δηλαδή περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενίσχυση των εισοδημάτων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση της άμυνας με όλους αυτούς τους εξοπλισμούς που έχουμε κάνει, η ατζέντα του νόμου και της τάξης, ιδιωτικά πανεπιστήμια, όλο αυτό βρίσκεται ακριβώς στον πυρήνα, στον ταυτοτικό πυρήνα αυτού που σας είπα.

Για την αντιπολίτευση ο κ. Βορίδης είπε: «Η καλή αντιπολίτευση δεν είναι αυτή η οποία είναι η μεγάλη αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Βορίδης και συνέχισε λέγοντας: «Να ξέρετε ότι και από τη μια πλευρά θέλετε κυβερνητική υπουργού, εγώ όταν κατεβάζω νομοσχέδιο στη Βουλή, όταν περάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, τι είναι εκείνο το οποίο επηρεάζει, αν μια κοινοβουλευτική ομάδα έχει πολλούς λίγους βουλευτές, αυτό δεν επηρεάζει, δεν παίζει κανένα ρόλο.Ξέρετε τι επηρεάζει, τι λέει, τι λέει ο καθένας, ποια είναι η κριτική που ασκεί μια εμπεριστατωμένη, γόνιμη κριτική.Είναι κάτι το οποίο το ακούω και έχει ενδιαφέρον και μπορώ να ενσωματώσω, άρα μπορώ να βελτιώσω το νομοθέτημα .Και κατά τη γνώμη μου αυτό το να πούνε κάτι ενδιαφέρον είναι ακόμα πάρα πολύ μακριά.Γιατί αυτό το οποίο βλέπουμε πραγματικά ως καρικατούρα να διεξάγεται στο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι;Είναι το επιτίμιο, είναι το αποτέλεσμα, είναι η συνέπεια μιας στρατηγικής ήττας των ιδεών τους. Έχουν ηττηθεί οι ιδέες αυτές είναι που δεν είναι ελκυστικές. Αυτές είναι που έχουν απορριφθεί σε επίπεδο κοινωνίας.

Δηλαδή, όταν σήμερα υπερασπίζονται, εξακολουθούν να υπερασπίζονται τη μεγάλη φορολογία, αυτό έχει απορριφθεί από την κοινωνία όταν υπερασπίζονται τα ανοιχτά σύνορα ή μια, ας το πω, χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής, αυτό είναι που είχε απορριφθεί από την κοινωνία. Άρα λοιπόν, στην πραγματικότητα το ζήτημα τους είναι ταυτοτικό και γι’ αυτό και είναι και δύσκολο να το υπερβούν».

Για το τραγικό ατύχημα των Τεμπτόν 

Στο θέμα των Τεμπών ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζοντας τόσο τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για συγκάλυψη, όσο και για το θέμα του σβησίματος των ονομάτων των θυμάτων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, σχολίασε μεταξύ άλλων πως: «Η εξεταστική να ξέρουμε ότι παρετάθη η αρχική της διάρκεια, όχι μία νομίζω δύο φορές. Επομένως κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρώνονται οι εργασίες. Δεύτερον, εξετάστηκαν οι μάρτυρες που προτάθηκαν, εξετάστηκαν πάρα πολλοί.
Εγώ θεωρώ αν μπορώ να αξιολογήσω, κυριαρχικά κρίνει το κοινοβούλιο το πώς διεξάγεται η διαδικασία, αλλά μπορώ να κάνω μια κρίση. Απ’ ότι ξέρετε, αν ήμασταν σε ένα ποινικό δικαστήριο, η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο σφικτή, πολύ πιο σφιχτή. Διότι οι μάρτυρες, ξέρετε, καλούνται να καταθέσουν περί πραγματικών περιστατικών τα οποία συνδέονται με την υπόθεση και των οποίων έχουν ιδία γνώση και αντίληψη δεν καλούνται να λένε τις απόψεις τους.

Οι μάρτυρες δεν κρισσιολογούν, εισφέρουν κάτι το οποίο γνωρίζουν.Λοιπόν, το να καλώ εγώ τώρα συνδικαλιστές για να μου πουν τη γνώμη τους, διότι περί αυτού πρόκειται τώρα να πουν τη γνώμη τους για τα πραγματικά περιστατικά τα οποία πρέπει να εξετάσει εξεταστική σε σχέση με το δυστύχημα αυτό δεν έχει κανείς να εισφέρει τίποτε.Στην καλύτερη περίπτωση ας αναγνωστούν τα έγγραφα και τελειώνει εκεί.Αλλιώς να ξέρετε, αν αρχίσει και καλείς τον καθέναν ο οποίος έχει μια οποιαδήποτε περιφερειακή σχέση για να πει τη γνώμη του, εν συνεχεία, αυτό είναι μια ατελεύτητη και άχρηστη διαδικασία. Πάμε λοιπόν.Άρα νομίζω ορθά ορθότατα έχει πράξει η εξεταστική, έχουν εξεταστεί δεκάδες μάρτυρες, πολλοί από αυτών έχουν προταθεί από την αντιπολίτευση.

Επομένως, τώρα αν κάποιος θέλει απλώς να κρατάει ανοιχτή την εξεταστική για να κάνουμε κουβέντα μέχρι δεν ξέρω τι, μέχρι να παγώσει ο ήλιος, αυτό είναι άλλη η στόχευσηΤο δεύτερο και θα μου επιτρέψετε να πω αυτό το αποτέλεσμα οδηγεί στο αντίθετο, δηλαδή σε τελευταία ανάλυση στο να μην καταλήξουν και τα κόμματα και να κάνουνε κάποια πρόταση ως προς το τι προκύπτει αν θέλετε, από αυτή τη διαδικασία της εξεταστικής και από όλα αυτά τα οποία εξετάσαμε και τα έγγραφα και τους μάρτυρες και όλα αυτά τα οποία κάνανε στην εξεταστική επιτροπή.

Το δεύτερο επειδή άκουσα για την ποινική δικογραφία, να ξέρουμε ποινική δικογραφία δεν υπάρχει έτσι υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία διαβιβάστηκαν.Γιατί λέω γιατί το λέω. Διότι τα στοιχεία αυτά που διαβιβάστηκαν ακριβώς επειδή ακόμα βρίσκεται, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία η ποινική, δεν έχουμε αυτή την έννοια συγκρότηση δικογραφίας.Άρα λοιπόν και η ποινική δικογραφία βρίσκεται στα χέρια και των βουλευτών και θα την αξιολογήσουν τα στοιχεία από αυτό το οποίο θα υπάρξει η δικογραφία είναι στα χέρια των βουλευτών. Θα το δούνε λοιπόν οι βουλευτές, θα το αξιολογήσουν και έχουν και αρκετό χρόνο για να το συμπεριλάβουν στα πορίσματα τους στα κόμματα.Άρα κανένα ζήτημα εκεί. Πάμε τώρα παρακάτω. Άρα συγκάλυψη εδώ εγώ δεν βλέπω πουθενά.Πού αλλού να υπάρχει άραγε συγκάλυψη. Γιατί αν δεν υπάρχει συγκάλυψη, εξεταστική επιτροπή, τα υπόλοιπα όλα είναι στον ανακριτή.

Εγώ θα πρότεινα να γίνει το εξής να κάνουμε ένα βήμα πίσω, οι πολιτικοί από την ποινική διερεύνηση.
Εδώ δεν είναι θέμα γούστου ή απόψεως. Είναι θέμα νομικής υποχρεώσεως. Οι πολιτικοί όταν υπάρχει εκκρεμής ποινική διαδικασία, οφείλουν να υφίστανται οιουδήποτε σχολιασμού.Ξέρετε γιατί δεν το λέω εγώ τώρα αυτό.
Δεν είναι γνώμη μου. Αυτό το λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ξέρετε γιατί το λέει αυτό.Για να μην χειραγωγούν οι πολιτικοί την κοινή γνώμη προς τα κάπου.Γιατί το δικαστήριο έχει να κάνει μια δουλειά, Έχει να ακούσει τους πολιτικούς ενάγοντες, δηλαδή τα θύματα, να το πω.Έχει να ακούσει όμως και τους κατηγορούμενους.Οι πολιτικοί δεν έχουμε το τεκμήριο ούτε της αμεροληψίας, ούτε της ουδετερότητας. Ούτε εγώ το έχω, ούτε ο κύριος Κασσελάκης το έχει, ούτε κανένας άλλος πολιτικός το έχει. Το τεκμήριο της αμεροληψίας το έχει η ελληνική δικαιοσύνη».

Για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τα ονόματα που σβήστηκαν ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη θα δείτε ότι αναγράφει τις μεγάλες μάχες στις οποίες πολέμησε το έθνος και εκεί έπεσαν άνθρωποι, όσοι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας σε αυτές τις μάχες υπέρ του έθνους. Είναι ιερός τόπος και δεν είναι για να γράφει ο καθένας ό, τι νομίζει.Εάν κάποιος θεωρεί και αυτό είναι μια ωραία δημόσια συζήτηση, ότι πρέπει να ανεγερθεί κάτι για τη μνήμη των ανθρώπων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Πολύ ωραία.Ο Δήμος Αθηναίων κατάλαβα ότι σκέφτεται να πάρει μια πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση μπορεί να πει κάτι γι’ αυτό.

Αν πρέπει να γίνει κάτι στο σημείο του δυστυχήματος, αν πρέπει να γίνει κάτι, ένα μνημείο σε άλλο σημείο.
Αυτά όλα είναι μια πολύ εντάξει συζήτηση πολύ σωστή, κι’ εγώ θα πω και αναγκαία συζήτηση.
Το να αναγράφονται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ονόματα, όχι δε θα αναγράφονται. Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, δεν πάει να κάνει ο καθένας να γράφει ό, τι του νομίζει, ακόμα κι αν η πρόθεσή του είναι καλύτερη».