Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ένα εννιάχρονο παιδί, και άλλοι 200 τραυματίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, στη Γερμανία. Ο 50χρονος Ταλέμπ Α., έχει προφυλακιστεί και αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο για ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με τις αρχές, τα κίνητρα του δράστη προς ώρας παραμένουν άγνωστα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Ο Ταλέμπ Α., που ζει στη Γερμανία από το 2006, έχει αυτοχαρακτηριστεί ως πρώην μουσουλμάνος και είχε επικριτική στάση απέναντι στο Ισλάμ και τις γερμανικές αρχές. Παράλληλα, οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υιοθετούσαν αφηγήματα της ακροδεξιάς.
Ο ειδικός ερευνητής Χανς Γκολντενμπάουμ σημείωσε πως το προφίλ του δράστη περιλαμβάνει συνωμοσιολογικά στοιχεία, ενώ οι γερμανικές αρχές φαίνεται να είχαν λάβει σχετικές ειδοποιήσεις από τη Σαουδική Αραβία.
Ανεπαρκή και ασθενικά τα μέτρα ασφαλείας
Η επίθεση ανέδειξε κενά στα μέτρα ασφαλείας, παρά την ενίσχυσή τους μετά την τραγωδία στο Βερολίνο το 2016. Ο δράστης κατάφερε να εισέλθει στην αγορά από έξοδο κινδύνου και διένυσε περίπου 400 μέτρα μέσα στο πλήθος πριν τον σταματήσουν.
Στον Καθεδρικό Ναό του Μαγδεμβούργου, παρουσία του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, πραγματοποιήθηκε εχθές Σάββατο (21/12) επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα. Ο καγκελάριος δήλωσε: «Ολόκληρη η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του Μαγδεμβούργου».
Five confirmed deceased and more than 200 injured in the vicious terror attack in #Magdeburg, Germany.
— Jennifer Coffindaffer (@CoffindafferFBI) December 21, 2024
Can you imagine losing your loved one and making things worse, just before Christmas? Prayers to all the victim families. I hope those severely injured survive.
Violence… pic.twitter.com/FsbFaDiOty
Οι αναρτήσεις του δράστη που αγνόησαν οι αρχές
Το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας είχαν προειδοποιήσει τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND για τον Τάλεμπ Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν. Ο λόγος ήταν μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, όπου απειλούσε ότι η Γερμανία θα πληρώσει «το τίμημα» για τη στάση της απέναντι στους Σαουδάραβες μετανάστες.
Παρότι οι γερμανικές Αρχές είχαν λάβει την προειδοποίηση, δεν φαίνεται να έλαβαν μέτρα, την ώρα που ο δράστης βυθιζόταν όλο και περισσότερο στις θεωρίες συνωμοσίας.
Ο ύποπτος κατηγορούσε επανειλημμένα τη Γερμανία ότι αποτυγχάνει να προστατεύσει τους Σαουδάραβες που διαφεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την αυστηρή ισλαμική εξουσία, ενώ την ίδια στιγμή «υποδέχεται θερμά» ακραίους μουσουλμάνους από άλλες χώρες.
Τον Αύγουστο είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό του: «Υπάρχει τρόπος να βρεθεί δικαιοσύνη στη Γερμανία χωρίς να ανατινάξεις μια πρεσβεία ή να επιτεθείς σε αθώους πολίτες; Ψάχνω αυτή την ειρηνική οδό από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν την έχω βρει».
Προηγούμενα περιστατικά
Το 2013, ο δράστης είχε καταδικαστεί στο Ροστόκ με πρόστιμο για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «απειλή για διάπραξη εγκλημάτων».
Φόβοι μέσα στη Σαουδαραβική κοινότητα
Η εξόριστη στη Γερμανία σαουδαραβική κοινότητα φαίνεται πως τον φοβόταν για χρόνια. Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων, Μίνα Αχάντι, δήλωσε: «Τον γνωρίζαμε, μας τρομοκρατούσε επί χρόνια. Ήταν ένας ψυχοπαθής που είχε υιοθετήσει τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της ακροδεξιάς. Μισούσε όχι μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όποιον δεν συμμεριζόταν το μίσος του».
Η εκτίμηση της γερμανικής αστυνομίας
Παρά τα παραπάνω, η γερμανική αστυνομία κατέληξε πέρυσι σε εκτίμηση ότι ο δράστης «δεν αποτελούσε ιδιαίτερο κίνδυνο», σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt.
Μάλιστα, μόλις μία ημέρα πριν την επίθεση στο Μαγδεμβούργο, ο δράστης δεν εμφανίστηκε σε δικαστήριο του Βερολίνου, όπου είχε κληθεί για ένα επεισόδιο που είχε προκαλέσει σε αστυνομικό τμήμα.
Πολιτικές αντιδράσεις
Η επίθεση, που κόστισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα 9χρονο παιδί, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος AfD, Αλίς Βάιντελ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα», ενώ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τα ζητήματα ασφαλείας.
Παρόμοια ρητορική υιοθέτησε και το ακροαριστερό κόμμα BSW, με τη Ζάρα Βάγκενκνεχτ να ζητά εξηγήσεις για την αδράνεια των Αρχών.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τους Γερμανούς σε ενότητα, αλλά η επίθεση έχει αναζωπυρώσει την κριτική προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.
Ένας 65χρονος κάτοικος του Μαγδεμβούργου, ο Πέτερ Χάφλικ, σχολίασε: «Η κυβέρνηση ξέρει τι πρέπει να κάνει, αλλά δεν κάνει τίποτα. Δεν θέλει να ελέγξει τα σύνορα για να περιορίσει τους μετανάστες».
Επαγρύπνηση σε όλη την Ευρώπη
Η επίθεση έχει θέσει τις ευρωπαϊκές αρχές σε συναγερμό. Στην Αθήνα, μετά από έκτακτη σύσκεψη, αποφασίστηκε η λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε κεντρικά σημεία ενόψει των εορτών. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις γερμανικές για ανταλλαγή πληροφοριών. Η Αθήνα αναθεωρεί και επικαιροποιεί όλα τα επιχειρησιακά της σχέδια, ενώ μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (21/12) από τις αρμόδιες Αρχές, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τις επόμενες 15 ημέρες. Η περίοδος των εορτών αναμένεται να προκαλέσει συνωστισμό σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.
Τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν κυρίως σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και μεγάλα εμπορικά κέντρα. Περιλαμβάνουν εντατικοποίηση των περιπολιών, τόσο από ένστολους αστυνομικούς όσο και, κυρίως, από αστυνομικούς με πολιτική ενδυμασία που θα βρίσκονται ανάμεσα στο πλήθος.