Ο αριθμός των νεκρών στην προχθεσινή ενέδρα στην περιοχή της Αρτέμιδας Αττικής είναι αυτή που προβληματίζει ιδιαιτέρως όλους όσοι ασχολούνται με τις έρευνες, καθώς αυτός είναι δηλωτικός του τρόπου δράσης συγκεκριμένων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Πάντως, μέχρι αργά χθες το μεσημέρι, τα επικρατέστερα σενάρια από όλα όσα βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι των υπηρεσιών οδηγούσαν στα εξής: 

• Πίσω από αυτήν την ιστορία να βρίσκεται μια μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω Βαλκανίων και να πρόκειται για δράση ενός ανερχόμενου κομματιού του βαλκανικού οργανωμένου εγκλήματος που διεκδικεί με κάθε μέσο τον έλεγχο σημαντικού μέρος των συγκεκριμένων δρόμων διακίνησης. 

• Η υπόθεση να μην έχει σχέση με ναρκωτικά, αλλά ούτε και με τη δράση ποινικών κακοποιών και να τείνει προς την εκδοχή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών για πολιτικούς - ιδεολογικούς, πιθανώς, και για θρησκευτικούς λόγους. Αυτή η παράμετρος εξηγεί και το γεγονός ότι στις έρευνες εκτός από την ΕΛ.ΑΣ. παίρνει μέρος και η ΕΥΠ. 

• Δεν αποκλείεται όλη η ιστορία να έχει σχέση με τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, μεταναστών και προσφύγων, από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα και από εδώ προς την Ευρώπη. Μια διαδικασία που, όπως έχουμε ξαναγράψει, καταγράφει τζίρους ανάλογους του εμπορίου ναρκωτικών ή όπλων. 

Σύλληψη υπόπτου 

Στο μεταξύ, μέχρι χθες αργά το βράδυ, ανακρινόταν ένας Τούρκος πολίτης που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έχοντας μαζί του πλαστό διαβατήριο και ταυτότητα, ενώ στη χειραποσκευή του βρέθηκαν σφαίρες των 9 χιλιοστών, όμοιες με αυτές που χρησιμοποίησαν οι δράστες του μακελειού. Ο προορισμός ήταν η Μυτιλήνη και βασικό αντικείμενο της ανάκρισής του είναι η διερεύνηση της πιθανής του σχέσης με την ενέδρα στην Αρτέμιδα. 

Το, μέχρι χθες, βέβαιον είναι ότι οι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν μέσα στο μπλε Fοrd με τις πινακίδες που είχαν κολληθεί στο πλαίσιο με ασημί ταινία –κάτι που παραπέμπει σε απόλυτο ερασιτεχνισμό– είχαν γαλλικά και τουρκικά διαβατήρια, όλα πλαστά κατά πάσα πιθανότητα. Ενας από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συλληφθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. 

Ακόμα ένα στοιχείο που κρίνεται ως ιδιαίτερο για την πορεία των ερευνών είναι ότι οι ελληνικές αρχές δεν είναι καθόλου βέβαιες ότι και οι έξι νεκροί της ενέδρας ανήκαν στην ίδια εγκληματική ομάδα. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, κάποιοι εξ αυτών που βρέθηκαν νεκροί μέσα και έξω από το Ι.Χ. να προέρχονται από άλλη ομάδα, πιθανώς των δραστών, καθώς στις έρευνες που ακολούθησαν δεν βρέθηκε ούτε ένα όπλο. 

Απεναντίας, βρέθηκαν περισσότεροι από 50 κάλυκες των 9mm και γι’ αυτό οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα πιστόλι Glock, το οποίο είχε μετατραπεί με τέτοιον τρόπο ώστε ο χειριστής του να πυροβολεί κατά ριπάς και όχι μεμονωμένες βολές. Επίσης, βρέθηκαν και κινητά τηλέφωνα, για την κίνηση των οποίων ζητήθηκαν αμέσως στοιχεία από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στα κινητά εντοπίστηκαν μερικά μηνύματα στην τουρκική γλώσσα. 

Χαριστικές βολές 

Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι δράστες ξεκίνησαν να πυροβολούν από την μπροστινή πλευρά του οχήματος και στη συνέχεια αποτελείωσαν τα θύματά τους πυροβολώντας τους από το πλάι του αυτοκινήτου. Αυτό το σενάριο ενισχύεται και από το γεγονός ότι σε ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε ακούγονται πυροβολισμοί που μοιάζουν με χαριστικές βολές λόγω της χρονικής τους απόστασης από τις αρχικές ριπές. Μια διαδικασία που κράτησε περίπου 45 δευτερόλεπτα. 

Οι ελληνικές αρχές θεωρούν βέβαιον ότι πρόκειται για μια αμιγώς εισαγόμενη υπόθεση από το εξωτερικό, δράστες και θύματα είχαν μεγάλες και αγεφύρωτες διαφορές και δεν αποκλείεται, λόγω της επιλογής της περιοχής, να είχαν κανονίσει κάποια συνάντηση, η οποία, όμως, ή ήταν προαποφασισμένη ενέδρα ή εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκειά της. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το σπίτι όπου διέμεναν τα θύματα βρισκόταν σε πολύ απόσταση από το σημείο της φονικής επίθεσης. 

 «MILLIYET»: Συνεργάτες του διαβόητου αρχιμαφιόζου Μπαρίς Μπογιούν τα θύματα 

 Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet», «ενώ η έρευνα συνεχίζεται και εικάζεται ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, οι ταυτότητες των έξι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό που έγινε στην Αρτέμιδα, στα περίχωρα της Αθήνας, αποκαλύφθηκαν: εκείνοι που σκοτώθηκαν ανήκαν σε εγκληματικό δίκτυο που είναι γνωστό και στην Τουρκική Αστυνομία, ενώ υπήρξαν στόχος ερευνών στο παρελθόν. Ηταν στενοί συνεργάτες του εγκληματικού δικτύου του αρχιμαφιόζου Μπαρίς Μπογιούν (Barış Boyun), ο οποίος εμπλέκεται σε μια σειρά ένοπλων επιθέσεων στην Τουρκία, ενώ ζει ως φυγάς στην Ιταλία». Η «Milliyet» σημειώνει ακόμη ότι «παρόλο που η Ελληνική Αστυνομία κράτησε μυστικά τα ονόματα των θυμάτων, μαθεύτηκε ότι ένα είναι ο Ντορούκ Μπ., ο οποίος διέφυγε από καταδίωξη της Αστυνομίας (σ.σ.: της τουρκικής) με τον Ογκουζάν Χ. πριν από λίγους μήνες και εξαφανίστηκε στο δάσος της συνοικίας Τσεκμεκόι στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ ο Ογκουζάν Χ. κατευθυνόταν παράνομα προς τη Γεωργία με φορτηγό, συνελήφθη από την Οργανωμένη Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης στη συνοριακή πύλη και ισχυρίστηκε ότι ο Ντορούκ Μπ. διέφυγε οδικώς στην Ελλάδα».