11 ύποπτοι συνελήφθησαν για την χθεσινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, με 115 νεκρούς, μεταξύ τους και 3 παιδιά, και εκατοντάδες τραυματίες, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, στην περιφέρεια Μπριάνσκ της Ρωσίας, μετά την καταδίωξη οχήματος από την αστυνομία. Την ίδια ώρα τα συνεργία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες στον χώρο της επίθεσης και σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής της Μόσχας, «θα κρατήσουν αρκετές ημέρες». Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο επικεφαλής της FSB στο Κρεμλίνο, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 11 ατόμων, τα 4 εκ των οποίων συμμετείχαν άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο «Crocus».

Την ευθύνη για το τρομοκρατικό, ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος. Yπάρχει ο φόβος για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, ο οποίος σύμφβαν με κάποιες πηγές αναμένεται να αγγίξει τους 93.

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall, βορειοδυτικά της Μόσχας, και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως τον κόσμο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε ενόπλους που -τόσο στο φουαγιέ όσο και εντός της αίθουσας του συναυλιακού χώρου- πυροβολούσαν αδιακρίτως.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν και εκρηκτικά, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά στο κτήριο, ενώ κατέρρευσε και τμήμα της στέγης του συναυλιακού χώρου.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Όπως ανέφερε το Reuters με ανάρτηση σε κανάλι του στο Telegram, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. 

Η πλήρης δήλωση αναφέρει: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση χθες βράδυ σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ωστόσο, οι Ρώσοι ελέγχουν την αυθεντικότητα της ανάρτησης μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η ανάληψη ευθύνης από τον ISIS, καθώς τα δύο μεγαλύτερα ρωσικά πρακτορεία δεν κάνουν καμία αναφορά σε αυτή την ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το Reuters, είχε προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Μόσχα για την τρομοκρατική απειλή. Υπενθυμίζεται ότι εντός του τρέχοντος μηνός, υπήρξε ανακοίνωση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, η οποία προέτρεπε τους Αμερικανούς πολίτες, να αποφύγουν τα πολυσύχναστα μέρη στη ρωσική πρωτεύουσα , ενόψει μιας επικείμενης επίθεσης, προειδοποίηση που επαναλήφθηκε και από άλλες δυτικές πρεσβείες.

Η αντίδραση της Μόσχας

«Ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης, ευχήθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το, «τερατώδες έγκλημα», ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, της Μόσχας.

Διεθνής καταδίκη της επίθεσης - Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σοκ και αποτροπιασμό για την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα, εξέφρασε η Ε.Ε. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, ότι οι σκέψεις του, είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης, στη Μόσχα. Την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία, καταδίκασαν, ο γενικός γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η Τουρκία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης και ζήτησε να διαλευκανθεί το συντομότερο η κατάσταση. «Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά και πλήρως αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη», αναφέρει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hal. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», ανέφερε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Κίνα καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση και υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας» στη Ρωσία, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ..

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε επίσης «την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», που διαπράχθηκε σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα.

Δείτε βίντεο και εικόνες για την τρομοκρατική επίθεση, που αναρτήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.