«Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε, με την πολιτική ανοχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις… Πρόκειται, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, για ένα καλά οργανωμένο παρακράτος, με πρωταγωνιστές κορυφαία στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Αυτό τονίζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο κ. Απ. Χονδρόπουλο, επικαλούμενος το σχετικό πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Λαζαρίδης δηλώνει βέβαιος ότι «η παραδικαστική λειτουργία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν θα μπορούσαν να ερευνηθούν οι σχετικές ευθύνες καθώς η εντολή της Βουλής προς την προανακριτική περιόρισε τις έρευνες αποκλειστικά στις ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου. Υποχρέωσή μας είναι να αναζητήσουμε την αλήθεια μέχρι τέλους και αυτό θα κάνουμε».
Σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Λαζαρίδης εκτιμά ότι «ο Ερντογάν, με την προκλητική του απόφαση, το μόνο που καταφέρνει είναι τη διεθνή απομόνωση της χώρας του και τη διατάραξη των σχέσεών της με την παγκόσμια κοινότητα. Ουσιαστικά, επιλέγει να αλλάξει προσανατολισμό και απομακρύνεται από τη Δύση».
Χαρακτηρίζει δε «καθοριστικό» το ρόλο της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνοντας ότι «μέχρι τώρα, υπάρχει σύσσωμη αντίδραση σε επίπεδο δηλώσεων. Ήρθε η ώρα, η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και, εφόσον χρειαστεί, να καταδικάσει και εμπράκτως τη συμπεριφορά του Ερντογάν».
Αναφερόμενος στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Λαζαρίδης επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «παρά τις δυσκολίες, χωρίς λαϊκίστικες κορώνες και με περισσότερα έργα από λόγια, ανταποκρίθηκε απόλυτα στις απαιτήσεις, βάζοντας στέρεες βάσεις για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και βελτιώνοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε αυτό το διάστημα να ξανακερδίσει τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια. Κομβικό σημείο, κατά τη γνώμη μου, είναι και η αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Προφανώς, ο δρόμος είναι ανηφορικός, όμως είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, θα πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης
Κύριε Λαζαρίδη, η πολιτική αντιπαράθεση που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, προφανώς θα ενταθεί μετά και το πόρισμα της προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σε ποια στοιχεία βασίζεται η ΝΔ και μιλά για «παραδικαστικό» και για «παρακράτος»;
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή, από όλο το αποδεικτικό υλικό προκύπτει με σαφήνεια ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε, με την πολιτική ανοχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις. Αυτό στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στις καταθέσεις ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών, στα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι περίφημοι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» παρανόμως εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, καθώς και στο γεγονός ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ΗΠΑ – Novartis δεν εντοπίζει εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών. Πρόκειται, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, για ένα καλά οργανωμένο παρακράτος, με πρωταγωνιστές κορυφαία στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είμαι βέβαιος, κύριε Χονδρόπουλε, ότι η παραδικαστική λειτουργία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν θα μπορούσαν να ερευνηθούν οι σχετικές ευθύνες καθώς η εντολή της Βουλής προς την προανακριτική περιόρισε τις έρευνες αποκλειστικά στις ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου. Υποχρέωσή μας είναι να αναζητήσουμε την αλήθεια μέχρι τέλους και αυτό θα κάνουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας σας καταλογίζουν πάντως «σκανδαλολογία» για να καλύψετε την δυσμενή κατάσταση της οικονομίας, την οποία μάλιστα αποδίδουν όχι μόνο στην πανδημία, αλλά και στην κυβερνητική πολιτική πριν την υγειονομική κρίση. Ποια είναι η απάντησή σας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας καλό θα είναι να είναι πιο φειδωλοί στις παρεμβάσεις τους διότι εκτίθενται. Οι καταγγελίες διερευνώνται αρμοδίως και τα επιβαρυντικά γι’ αυτούς στοιχεία, τρανταχτά. Αλλά και ο ισχυρισμός τους που αναφέρετε, είναι παντελώς ανυπόστατος. Η ελληνική οικονομία, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διακυβέρνηση της χώρας, άρχισε να ανακάμπτει και αυτό επιβεβαιώνεται και από τους επίσημους αριθμούς. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι, σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, συγκρίνοντας το τρίμηνο Δεκέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 πριν τον κορωνοϊό με το αντίστοιχο τρίμηνο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Δεκέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019), προκύπτει μια βελτίωση της τάξης του 43%, καθώς δημιουργήθηκαν 2.403 περισσότερες νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.055 λιγότερες. Συνολικό θετικό ισοζύγιο, δηλαδή, 3.458 επιχειρήσεων για την οικονομία και την απασχόληση, γεγονός που πιστοποιεί τη θετική δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία.
Τι σηματοδοτεί, κατά την άποψή σας, σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας, η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί; Πως κρίνετε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας; Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πλαίσιο κυρώσεων κατά της Άγκυρας;
O Ερντογάν, με τη συγκεκριμένη προκλητική του απόφαση, το μόνο που καταφέρνει είναι τη διεθνή απομόνωση της χώρας του και τη διατάραξη των σχέσεών της με την παγκόσμια κοινότητα. Ουσιαστικά, επιλέγει να αλλάξει προσανατολισμό και απομακρύνεται από τη Δύση. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει είναι ότι η Αγιά Σοφιά δεν είναι πιόνι κανενός, ούτε μέσο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων. Και σε αυτό, ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι καθοριστικός. Μέχρι τώρα, υπάρχει σύσσωμη αντίδραση σε επίπεδο δηλώσεων. Ήρθε η ώρα, η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και, εφόσον χρειαστεί, να καταδικάσει και εμπράκτως τη συμπεριφορά του Ερντογάν. Θετικό δείγμα είναι πάντως ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. εξουσιοδότησε τον αρμόδιο ύπατο αρμοστή κ. Μπορέλ να καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων για να εφαρμοστούν εάν επιμείνουν οι Τούρκοι στην προκλητική στάση τους.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, υπάρχει και υπό ποιες προϋποθέσεις, περιθώριο για διάλογο με τον Τουρκία; Και τι απαντάτε στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο;
Ακόμα και σε περιόδους κρίσης – και κυρίως σε αυτές – οφείλουμε να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Το πόσο εποικοδομητικός θα είναι αυτός ο διάλογος, εν προκειμένω εξαρτάται από τη γείτονα, η οποία καλείται να τηρεί τη διεθνή νομιμότητα, εντός του πλαισίου των διεθνών υποχρεώσεών της και του Διεθνούς Δικαίου. Η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια διατήρησης ανοιχτών διαύλων. Συναντήσεις τέτοιου επιπέδου γίνονται διαρκώς και δεν ανακοινώνονται και αυτό το γνωρίζει καλά η αντιπολίτευση. Ειδικά στα εθνικά θέματα η ενότητα και η ομοψυχία είναι επιβεβλημένες. Επιτέλους να το καταλάβουν όλοι.
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών. Που το αποδίδετε αυτό και ποιο πιστεύετε ότι είναι το “κλειδί” για να διατηρήσει αυτό το κεκτημένο μέσα σε συνθήκες που θα είναι δύσκολες τους επόμενους μήνες λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν χρόνο πριν, έλαβε την λαϊκή εντολή να οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητα. Παρά τις δυσκολίες, χωρίς λαϊκίστικες κορώνες και με περισσότερα έργα από λόγια, ανταποκρίθηκε απόλυτα στις απαιτήσεις, βάζοντας στέρεες βάσεις για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και βελτιώνοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε αυτό το διάστημα να ξανακερδίσει τη χαμένη της αξιοπιστία και αξιοπρέπεια. Κομβικό σημείο, κατά τη γνώμη μου, είναι και η αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Προφανώς, ο δρόμος είναι ανηφορικός, όμως είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, θα πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση της οικονομίας.