Στην ανάγκη μέτρων πρόληψης για ένα πιθανό ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας, μέτρων που ήδη επεξεργάζεται ο ΠΟΥ, αναφέρθηκε ο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις με μήνυμα ότι την τελευταία στιγμή δεν προλαβαίνουμε και ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός πριν ξεσπάσει η επόμενη πανδημία», τόνισε ο καθηγητής. «Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί, δεν είναι εύκολο να έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μάλιστα έδωσε απαντήσεις στη σωρεία fakenews που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
«Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συζητάει από το 2018 με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας κατά 70% πιο θανατηφόρα από αυτή του 2019», εξήγησε ο καθηγητής.

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί» πρόσθεσε ο καθηγητής.