Σαρώνει με Αγιούζο η Κεντροδεξιά -Φωνάζουν “Αγιούτο” (βοήθεια) οι Podemos

by MANIFESTO

Η Isabel Díaz Ayuso (Αγιούζο), την οποία πριν από μερικούς μήνες όλοι θεωρούσαν «απερχόμενη» προεξοφλώντας την ήττα της, καταφέρνει λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Μαδρίτη να θεωρείται από τώρα η μελλοντική ηγέτης της κεντροδεξιάς.
του Χάρη Παυλίδη

Κι αυτό γιατί η 42χρονη πρώην δημοσιογράφος και επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη σαρώνει κυριολεκτικά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως στο τελευταίο βαρόμετρο του GAD3 για λογαριασμό της έγκυρης εφημερίδας ABC.

Στις 4 Μαΐου οι μαδριλένοι φαίνεται στη συντριπτική τους πλειονότητα ότι ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, αποδοκιμάζοντας τους σοσιαλιστές του Πρωθυπουργού Σάντσεθ και του υποψηφίου των λαϊκιστών του «Ποδέμος» Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Αρχικά τα προγνωστικά προέβλεπαν ήττα της Αγιούζο, μια και οι επικρίσεις για τη διαχείριση της πανδημίας δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο το «θαύμα της Μαδρίτης» που συνοψίζεται σε μεγάλες προμήθειες self tests και τοπικά lock downs «ανέστησαν» πολιτικά την Πρόεδρο της τοπικής Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση).

Η μεταστροφή της Μαδρίτης, της τρίτης σε πληθυσμό ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τους 21 δήμους, έχει σημάνει συναγερμό στη συγκυβέρνηση Σοσιαλιστικού Κόμματος- «Ποδέμος» μια και είναι προφανές ότι το Λαϊκό Κόμμα του Κασάδο θα αξιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και διόλου άδικα αφού το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) φαίνεται ότι σχεδόν διπλασιάζει το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών του 2019, αν και δεν συγκεντρώνει την απολύτη πλειοψηφία λόγω του VOX. Του δεξιού κόμματος που προήλθε από την διάσπαση του Λαϊκού Κόμματος.

Η εκτίμηση είναι ότι το PP θα πλησιάσει το 43,4%, ποσοστό διπλάσιο με εκείνο του 22,2% που είχε λάβει στις εκλογές του 2019, στις οποίες ήρθε δεύτερο και στηριζόταν στις συμφωνίες που είχε συνάψει με τους «Ciudadanos» (το κεντρώο κόμμα) και το Vox. Το γεγονός ότι η Αγιούζο καταφέρνει μέσα σε μια διετία να διπλασιάσει ποσοστά και έδρες ( από του 30 βουλευτές που έλαβε το PP πριν από δύο χρόνια είναι τώρα 62-63), δεν περνάει απαρητήρητο.

Παρ’ όλα αυτά η κεντροδεξιά Αγιούζο χρειάζεται 69 έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειασθεί τις ψήφους του VOX. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί τα δύο κόμματα, το VOX που προήλθε από το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα του Κασάδο, συγκεντρώνουν από 76 έως 77 έδρες στη Μαδρίτη.

Το ενδιαφέρον, και εφόσον οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, είναι η εκλογική κατάρρευση του κυβερνητικού εταίρου του Σάντσεθ Ιγκλέσιας και των «Ποδέμος», η ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά πρωτίστως ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ισαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο στην κεντροδεξιά.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λίγοι όσοι πλέον μιλούν για το «φαινόμενο» Αγιούζο, καθώς και εκείνοι που στο πρόσωπό της βλέπουν μια μελλοντική υποψήφια για την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, ο Πάμπλο Κασάδο θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με τον Σάντσεθ.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα