Ηταν μια Κυριακή που ανήκε στο διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας. Σε μια ψηφιακή συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν όλη την ημέρα, χθες, πέρασαν 1.000 άτομα του ρεύματος, 17 βουλευτές, ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής όχθης όπως ο τέως υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και εκ των παλαιότερων κοινοβουλευτικών του κόμματος και βέβαια ο κορμός των 53 και η παλαιό ομάδα των Βούτση – Φίλη – Σκουρλέτη.
Η πανελλαδική σύσκεψη της Ομπρέλας ήλθε δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου συμβολής της τάσης ενόψει συνεδρίου. Κείμενο που επισημοποιούσε τις ηχηρές διαφωνίες στελεχών και μελών με τις αλλαγές που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και που ψηφίστηκαν να πάνε στο συνέδριο για επικύρωση, όπως η εκλογή αρχηγού και νέας ΚΕ απ’ τα μέλη. Το ενδιαφέρον είναι πως όλη η λογική του κειμένου βρήκε σύμφωνους όλους όσοι τοποθετήθηκαν μέσω Zoom χθες στη σύσκεψη της Ομπρέλας και, όπως λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος που παραβρέθηκε, «με αποφασιστικό τρόπο από σήμερα θα δώσουμε τη μάχη ώστε οι θέσεις μας να πολιτικοποιήσουν τις διαδικασίες εντός κόμματος, χωρίς ενοχοποίηση της άλλης άποψης και βέβαια όχι σε εστίαση στα οργανωτικά αλλά στα βαθιά προγραμματικά θέματα για το κόμμα».
Και άλλα στελέχη έλεγαν χθες στις τοποθετήσεις τους πως η παγίδα των «οργανωτικών αλλαγών» μπορεί να αποπροσανατολίσει από τα πολιτικά θέματα – υπήρξε και άποψη που κατεγράφη εκτεταμένα περί δέσμευσης του κόμματος για θέματα όπως ο δημόσιος χαρακτήρας μεγάλων δομών στην οικονομία. Ο συλλογικός τρόπος λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ επίσης «έπαιξε» χθες στα της Ομπρέλας με σαφείς αιχμές για την πρωτοβουλία Αλέξη Τσίπρα και τις αλλαγές που φέρνει. Οι εισηγητές της σύσκεψης ήταν τέσσερις και μάλιστα αντιπροσωπευτικοί των διαφορετικών ρευμάτων που στεγάζονται πια από την Ομπρέλα: ο εκ των ανανεωτικών (τέως Παρέμβαση) Δημήτρης Παπαδημούλης που ανέλυσε το προοίμιο του κειμένου του ρεύματος. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο εκ των ινστρουχτόρων των 53. Η Εφη Καλαμαρά, γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος και του κλίματος Δ. Βίτσα. Και βέβαια εκ των παλιών ο Πάνος Σκουρλέτης – που χθες πάντως («Εποχή») επανέλαβε την κριτική του στις αλλαγές που ψήφισε το Πολιτικό Συμβούλιο: «Ενα κόμμα της Αριστερός πρέπει να έχει έναν κινηματικό χαρακτήρα και τα στελέχη του να αποτελούν σημείο αναφοράς στους μαζικούς χώρους. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες ψηφιακές δυνατότητες; Ασφαλώς, αλλά για να υπηρετήσουμε όλα τα παραπάνω και όχι για να υιοθετήσουμε πρακτικές που παραπέμπουν σε πρακτικές και αντιλήψεις μεταδημοκρατίας».
Οι περισσότεροι χθες πάντως άσκησαν κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα για την απουσία εσωτερικού αναστοχασμού πάνω στις κυβερνητικές ημέρες, ενώ ξεκαθάριζαν πως οι ίδιοι θα εγγυηθούν την ενότητα και την «αριστερή ταυτότητα» του κόμματος μακριά από φαινόμενα μπούλινγκ. Η μάχη του συνεδρίου έχει μόλις αρχίσει και η εβδομάδα που πέρασε είχε τρία κείμενα. Το εν λόγω της Ομπρέλας, που θα είναι και το μανιφέστο για τις συνεδριάσεις των Οργανώσεων Μελών που έρχονται. Το κείμενο που τελικά ξεπέρασε τις 500 υπογραφές μελών και που υπερασπιζόταν τον Νίκο Φίλη από φαινόμενα μπούλινγκ κατά τον προσυνεδριακό διάλογο. Εδώ υπήρχαν και αιχμές κατά του Παύλου Πολάκη και της ρητορικής του, τον οποίο πάντως υπερασπίστηκαν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Καρανίκας. Και το κείμενο της Γέφυρας ή «τρίτης μεταρρυθμιστικής προοδευτικής πρότασης εντός ΣΥΡΙΖΑ» και στελεχών όπως η Μαρία Ρεπούση, ο Νίκος Μουζέλης, ο Αντώνης Λιάκος, ο Νίκος Μπίστης και άλλοι, που αναδείκνυε θέματα όπως η «γραμμή κατευνασμού» στα εθνικά αλλά τασσόταν και με τη νέα διεύρυνση του κόμματος, μακριά όμως από σκληρό ροκ και λογικές άγονα αντιδεξιές.
Οι πληροφορίες λένε για κείμενο στα σκαριά και της ΡΕΝΕ αλλά και των ευρύτερα προεδρικών. Η μάχη μόλις ξεκίνησε.
από Τα Νέα